به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، علی اکبر مهقانی در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: با توجه به شرایط مرتبط با تغییر اقلیم و بارشهای مناسب ابتدایی فصل زراعی امسال و افزایش دما در هفتههای گذشته شاهد تغییرات زیادی در فرآیند مراحل رشد گندم در استان گلستان هستیم.
وی افزود: تشخیص مراحل مختلف رشد گندم نقش زیادی در انجام عملیات داشت بویژه آبیاری، مصرف کود و سموم شیمیایی و حتی بروز آفات و بیماریها دارد و نباید روی تقویمهای مرسوم متمرکز شویم.
علی اکبر مهقانی از شیوع بیماری زنگ گندم در بخش زیادی از مزارع گندم استان خبر داد و یادآور شد: کشاورزان باید، نسبت به شیوع آفات و بیماریها در مزارع خود هوشیار باشند و بازدیدهای مستمر داشته باشند؛ بازدیدها حکایت از آن دارد که بخش زیادی از مزارع دچار زنگ گندم شده اند.
معاون جهاد کشاورزی گلستان تاکید کرد: کشاورزان نگویند که ما پارسال اسفند ماه سمپاشی داشتیم پس امسال هم باید طبق تقویم پارسال در اسفند ماه سم پاشی کنیم.
وی افزود: گندمکاران یا کلزاکارانی که با بیماری مواجه شده اند حتما با سرعت و به صورت کانونی با آن مبارزه کنند تا گسترش پیدا نکند.
مهقانی ادامه داد: با توجه به شرایط آب و هوایی گلستان، مزارع استان مستعد بیماریهای خسارت زا است
وی ادامه داد: برای ترسیم درست فعالیتهای بهزراعی در خصوص همه گیاهان زراعی از جمله گندم باید به زمان رخدادهای چرخه حیاتی گندم (مراحل رشد) یا همان فنولوژی توجه کنیم؛ باید به نقش شرایط محیطی به ویژه تغیییرات دمایی ناشی از شرایط هوا و اقلیم توجه بیشتری کنند.
معاون جهاد کشاورزی گلستان گفت: واکنش گیاهان زراعی از جمله گندم به نهادههای کشاورزی از قبیل آب، کود و آفتکشها و ... به مرحله رشد و نمو بستگی دارد و ارتباطی به تاریخهای تقویمی ندارد.
وی افزود: عدم توجه و دقت در زمان استفاده از نهادهها ممکن است اثر آنها را کاهش دهد و یا در برخی موارد صدماتی نیز به محصول وارد آورد
گفتنی است که آفت زنگ زرد یکی از مهمترین بیماریهای گندم در دنیا و ایران محسوب میشود و در مواقعی که مزرعه دارای رطوبت بالا باشد به سرعت گسترش مییابد. این آفت به صورت جوش یا تاولهایی به رنگ زرد مایل به نارنجی روی برگهای محصول ظاهر شده سپس تین جوشها به سرعت به هم پیوسته و نوارهایی در امتداد رگبرگها در هر ۲ سطح برگ نمایان میکنند که بهدنبال آن به کل محصول آسیب میزند.
امسال حدود ۳۸۰ هزار هکتار گندم در گلستان کاشته شده است.