به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، محمدمهدی اکبرزاده؛ فاز ۲ خاوران تبریز سالهاست که به یک معضل شهری و اجتماعی برای مالکان زمینهای آن منطقه تبدیل شده است. در ادامه به بررسی مسائل این فاز و آخرین وضعیت آن میپردازیم.
مسئله فاز دو خاوران تبریز؛ از ابتدا تا کنون
زمینهای فاز ۲ خاوران تبریز روایتگر درد ۵,۲۰۰ خانوادهای است که ماجرای آنها از سال ۱۳۸۹ آغاز شد. شاید این خانوادهها هرگز تصور نمیکردند که تحویل ۱۹۰ متر زمین مسکونی در ازای ۱,۰۰۰ متر زمین کشاورزی در حد شرقی زرنق تبریز، که قرار بود توسط شهرداری منطقه ۹ انجام شود، اینقدر طول بکشد. اگر میدانستند، شاید هرگز چنین معاملهای را نمیپذیرفتند و به کشاورزی در زمینهای خود ادامه میدادند.
در سال ۱۳۸۹، شهرداری تبریز با مجوز کتبی استانداری و توافق با مالکان زمینهای زراعی زرنق، متعهد شد در ازای دریافت هر ۱,۰۰۰ متر زمین کشاورزی، ۱۹۰ متر زمین مسکونی تفکیکشده در فاز ۲ خاوران به مالکان تحویل دهد. در این معامله، ۵,۲۰۰ نفر زمینهای خود را واگذار کردند و قرار بود شهرداری حداکثر طی ۱۰ سال زمینهای مسکونی را تحویل دهد. همچنین، در صورت عدم انجام تعهد، مالکان زمینهای کشاورزی حق فسخ قرارداد را داشته باشند.
بیشتر بخوانید:
مالکان فاز ۲ خاوران تبریز مقابل نهاد ریاست جمهوری تجمع کردند/مسئولین راه شهرسازی به دنبال حل مشکل نیستند!
«صدای آمریکا ـ voa» صدایی غیر مردمی و بیدغدغه از ایران/ چرا در فاز ۲ خاوران خبری از مقصر اصلی یعنی شهرداری منطقه ۹ تبریز نیست؟ + عکس و فیلم
چالش و مانع حل مشکل زمین های فاز دو خاوران
بررسیها نشان داد که زمینهای موجود کمتر از ظرفیت لازم برای ۵,۲۰۰ مالک است. علاوه بر این، در سال ۱۴۰۰ و در پایان دولت دوازدهم، باسمنج به بخش تبدیل شد و زمینهای فاز ۲ خاوران از محدوده تبریز خارج شدند. این مسئله باعث ایجاد پیچیدگیهای اداری و افزایش سرگردانی مالکان شد.
با پیگیریهای جدید، مشکل کمبود زمین با الحاق اراضی جدید برطرف شده و استاندار وقت، مرحوم زینالعابدین خرم رضوی، اعلام کرده بود که با دستور مستقیم رئیسجمهور، زمینها به مالکان تحویل داده خواهد شد. با این حال، همچنان برخی مشکلات اداری و اجرایی باقی مانده که نیاز به نظارت و پیگیری دارد.
مهرداد بذرپاش، وزیر سابق راه و شهرسازی، تیرماه امسال در پاسخ به خبرگزاری دانشجو درباره تجمع و مطالبه مالکان اراضی فاز ۲ خاوران تبریز مقابل وزارت راه و شهرسازی گفت: مردم درست میگویند، اما نخستین کسانی که این زمینها را به مردم فروختند (شهرداری تبریز)، کار نادرستی انجام دادند. آنها زمین را خارج از محدوده شهری به مردم واگذار کردند و حالا که مالکان قصد ساختوساز دارند، با مشکل مواجه شدهاند، زیرا زمینها خارج از محدوده شهری قرار دارند.
وی افزود: من به معاونت شهرسازی مأموریت دادهام و یک تا دو ماه است که در حال بررسی این موضوع هستیم تا راهحلی برای آن پیدا کنیم.
با این حال، این مشکل همچنان حلنشده باقی مانده و مالکان زمینهای فاز ۲ خاوران تبریز در سردرگمی به سر میبرند. در روزهای اخیر نیز مجدداً مقابل نهاد ریاستجمهوری و وزارت راه و شهرسازی تجمع کردهاند.
تجمع مطالبه گران زمین های فازدو خاوران تبریز
یکی از مالکان فاز ۲ خاوران در گفتوگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو درباره تجمع مطالبهگران زمینهای این منطقه مقابل نهاد ریاستجمهوری اظهار کرد: پس از ۱۸ سال کشوقوس، این مسئله در استان حل شده، اما اکنون به وزارت مسکن و شورای عالی معماری و شهرسازی ایران ارجاع داده شده است.
وی افزود: با وجود پیگیریهای انجامشده، هنوز هیچیک از این نهادها مشکل را حل نکردهاند. این در حالی است که تمام امور مربوط به این اراضی در استان نهایی شده و حتی جهاد کشاورزی نیز آن را تأیید کرده است. وزیر مسکن هم موافقت خود را اعلام کرده، اما معاون وزیر با این موضوع مخالفت کرده و اهالی را به زمینخواری متهم کردهاند.
این مالک تأکید کرد: حتی وزیر کشاورزی نیز موافقت خود را اعلام کرده، اما با این وجود، کار ما پیش نمیرود و سازمان راه و شهرسازی تبریز اجازه این اقدام را نمیدهد. مسئولان اصلی این پرونده، مدیرکل راه و شهرسازی استان و معاونان او هستند، اما بهطور کلی پرونده در اختیار اداره راه و شهرسازی تبریز قرار دارد که بهجای حل مسئله، به دنبال بهانهجویی و ایجاد مانع است.
در ادامه تجمع مطالبهگران زمینهای فاز دو خاوران تبریز، فردا همان روز در مقابل وزارت راه و شهرسازی تجمع برگزار خواهد شد.
نماینده اهالی فاز دو خاوران در گفتوگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: با حضور جمعی از اهالی فاز دو خاوران در وزارت راه و شهرسازی، اعلام شد که مشکلی با شهرداری تبریز در خصوص این زمینها وجود ندارد، اما مشکل اصلی که مانع پیشرفت شده، جهاد کشاورزی استان است.
وی ادامه داد: همچنین گفته شد که شهرداری تبریز باید مشکل جهاد کشاورزی را حل کند تا هیچ مشکلی پیش نیاید.
نماینده اهالی فاز دو خاوران اضافه کرد: در وزارت راه و شهرسازی قول داده شد که مسئله تا پایان امسال حل شود.
وی افزود: برای حل ریشهای مسئله، باید استاندار آذربایجان شرقی به طور جدی وارد ماجرا شده و موانع را برطرف سازد.
آنچه تاکنون مشخص است، وعدههایی است که پشت سر هم به مالکان فاز دو خاوران داده میشود، اما در عمل نتیجهای حاصل نمیشود.
باید منتظر ماند و دید اینبار وعده وزارت راه و شهرسازی مبنی بر تعیین تکلیف زمینهای فاز دو خاوران تبریز تا پایان امسال به کجا خواهد رسید.