
۱۰ فوریه در تاریخ؛ از کشف شهر مایا تا تخریب دیوار برلین

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ روز ۱۰ فوریه اهمیت تاریخی و سیاسی زیادی در جهان دارد. در ادامه به مرور برخی از مهمترین رویدادهای آن میپردازیم.
۱۷۶۳ - امضاء "قرار داد شوم پاریس" بین انگلستان و فرانسه
در دهم فوریه ۱۷۶۳ میلادی، قراردادی میان انگلستان و فرانسه در پاریس به امضا رسید که فرانسویها آن را "قرار داد شوم پاریس" نامیدند. به موجب این قرارداد، فرانسه تمامی ادعاهای خود در هندوستان و کانادا را به انگلستان واگذار کرد. این اقدام پس از جنگهای طولانی و نابودکننده بین دو کشور صورت گرفت و باعث پایان جنگهای استعماری فرانسه و انگلستان شد.
۱۹۲۶ - کشف شهر گمشده «مایا»
در ۱۰ فوریه ۱۹۲۶، شهر گمشده مایاها در جنگلهای یوکاتان مکزیک کشف شد. این شهر که به نام «موییل» شناخته میشد، شامل ساختمانهای متعدد و یک هرم بزرگ بود. بررسیهای باستانشناسان نشان داد که این شهر مرکز داد و ستد و تجارت میان بخشهای مختلف قاره آمریکا بوده است. تمدن مایاها یکی از قدیمیترین و پیچیدهترین تمدنهای تاریخ آمریکا محسوب میشود.
۱۹۲۴ - اولین اعدام با اتاق گاز در ایالات متحده
در ۱۰ فوریه ۱۹۲۴، برای نخستین بار در تاریخ ایالات متحده، از اتاق گاز برای اعدام یک مجرم استفاده شد. این اعدام در زندان «کارسون سیتی» ایالت نوادا انجام گرفت. این روش به تدریج جایگزین اعدام با دار شد، و بعدها با صندلی برقی و در نهایت با تزریق داروهای کشنده جایگزین شد.
۱۹۵۰ - آغاز دوران مککارتیسم در آمریکا
در ۸ فوریه ۱۹۵۰، سناتور جوزف مککارتی ادعا کرد که سازمانهای دولتی آمریکا از جمله وزارت خارجه، تحت نفوذ کمونیستها قرار گرفتهاند. این موضوع منجر به ایجاد «مککارتیسم» شد که در آن اتهامهای کمونیستی به افراد مختلف زده میشد و بسیاری از افراد مهم از جمله پژوهشگران، نویسندگان، و کارکنان دولت به این اتهامها تسلیم شدند.
۱۹۸۳ - معرفی ویندوز ۱.۰ توسط بیل گیتس
در ۱۰ فوریه ۱۹۸۳، بیل گیتس، مدیرعامل مایکروسافت، اولین نسخه از سیستم عامل ویندوز ۱.۰ را معرفی کرد. این سیستم عامل که نقطه عطفی در تاریخ تکنولوژی بود، پس از گذشت سالها به یکی از پرکاربردترین سیستمهای عامل در جهان تبدیل شد.
۱۹۸۹ - تخریب دیوار برلین توسط شهروندان آلمانی
در ۱۰ فوریه ۱۹۸۹، پس از سقوط دیوار برلین و پایان دوران جنگ سرد، شهروندان آلمانی دیوار برلین را شروع به تخریب کردند. این عمل نمادی از پایان تقسیم آلمان و آغاز یک دوره جدید در تاریخ اروپا بود.
زادروزها
- ۱۸۹۸ - برتولت برشت، نمایشنامهنویس، کارگردان تئاتر و شاعر سوسیالیست آلمانی.
- ۱۷۷۵ - چارلز لمب، نویسنده انگلیسی.
- ۱۸۹۴ - هارولد مکمیلان، نخستوزیر انگلیس.
- ۱۷۷۵ - پتر سوم، تزار روسیه.
- ۱۹۲۷ - لئونتین پرایس، خواننده اپرا آمریکایی.
- ۱۹۳۹ - روبرتا فلک، خواننده و آهنگساز آمریکایی، برنده جایزه گرمی.
- ۱۹۵۹ - مارک اسپیتز، شناگر آمریکایی برنده هفت مدال طلای المپیک مونیخ.
مرگها
- ۱۸۳۷ - الکساندر پوشکین، نویسنده بزرگ رمانتیسیست روس.
- ۱۹۲۳ - ویلهلم رونتگن، فیزیکدان آلمانی، کاشف اشعه ایکس و برنده جایزه نوبل فیزیک.