
یکهتازی گندم و یتیمی خلیجگرگان/ ثمربخشی حداکثری حضور نمایندگان، زیر سوال رفت
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، عصر چهارشنبه گذشته هفده نفر از اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با هدف بررسی چالشهای مرتبط با فعالیت کاری این کمیسیون وارد گرگان مرکز استان گلستان شدند. استان به ظاهر سرسبز گلستان که دارای اقتصادی مبتنی بر کشاورزی است در زمره استانهای پیشرو در بخشهای کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست تلقی میشود که البته با چالشهای مختلفی هم دست به گریبان است.
علیرغم برنامهریزی فشرده مدیران گلستانی و سفرهای پرشمار درون استانیِ اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست، اما بسیاری از مناطق و یا چالشهای مرتبط با این کمیسیون در گلستان، در بازدیدهای سه روزه از قلم افتاد.
چالشهایی که به عنوان مطالبات بالای ۱۰ سال اهالی گلستان به حساب میآیند؛ در لیست سرکشیها به چشم نخورد. در این سفر سه روزه هیچ برنامهای مبنی بر بازدید از طرح طبیعت گردی جزیره اشوراده ، محل پیشنهادی تله کابین گرگان ، وضعیت نامناسب خلیج گرگان، آفت زدگی جنگلهای هیرکانی، آسیبهای ناشی از فعالیت کارخانه سیمان شرق گلستان، زهکشی نصفه ونیمه اراضی زراعی دیم، لایروبی رودخانهها وجود نداشت.
شاید کمبود وقت و فشرده بودن برنامهها را بتوان توجیحی برای عدم سرکشی از این پروژهها بیان کرد اما یقینا این بهانه هم نمی تواند، دلیل موجهی برای عدم سرکشی به خلیج گرگان به عنوان اصلی ترین چالش زیست محیطی شمال و شمال شرق کشور، باشد.
مباحث یاد شده بالا، شاید در زمره مهمترین مطالبات و البته چالشهای استان گلستان تلقی شوند. اما هیچ کدام از هفت نماینده استان گلستان و یا مدیران استانداری گلستان توضیحی در خصوص این تساهل و تسامح ندادند و هنوز مشخص نیست که چرا اعضای این کمیسیون از موارد بالا بازدید نکردند. به طور حتم حضور حداکثری و چشمگیر نمایندگان عضو کمیسیون کشاورزی ، آب، منابع طبیعی و محیط زیست در گلستان فرصتی ارزشمند برای این خطه بود تا شاید بخشی از مطالبات و چالشهای گلستان به مرکز نشینان و البته تصمیم گیران منتقل و برای حل آن چاره اندیشی شود.
فارغ از انتقادات صدرالشاره حضور اعضای کمیسیون کشاورزی در گلستان و سرکشی آنها از فعالیتهای مرتبط با زراعت، باغداری و آبزی پروری و البته استماع سخنان و درد دلهای فعالان این بخش میتواند راهگشای بخشی از تنگناها و مشکلات حوزه کشاورزی گلستان باشد.
به طور حتم در سالی که از سوی رهبر معظم انقلاب به سال سرمایهگذاری برای تولید نامگذاری شده ، حل و فصل دغدغهها و مشکلات فراروی تولید کنندگان بخش کشاورزی، میتواند چشم اندازی روشن برای اعتلای اقتصادی استان گلستان و البته بهبود سطح معیشتی اهالی این خطه کم برخوردار باشد.
ضرورت بازنگری در قیمت گندم
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی گرگان هم در این نشست به مشکل قیمتگذاری دستوری محصولات کشاورزی اشاره کرد و گفت: گندم تولیدی گلستان که به دلیل گلوتن بالا از کیفیت ممتازی برخوردار است، به دلیل قیمتگذاری غیرعادلانه، زیانهای قابلتوجهی به کشاورزان وارد میکند.
امیر یوسفی گفت: قیمت گندم بهعنوان شاخصی کلیدی در تجارت کشاورزی، باید عادلانه تعیین شود، قیمتگذاری غیرمنطقی ممکن است گندم را از چرخه خوراک انسانی خارج کرده و به رقابت با خوراک دام بکشاند.
وی همچنین از تأخیر در پرداخت وجوه محصولات مانند گندم، جو و کلزا انتقاد کرد و خواستار تسریع در این روند شد.
یوسفی ادامه داد: دستگاهها بایستی مسیر را برای تولید هموار کنند؛ وقتی رهبر معظم انقلاب فرمودند امروز سربازان واقعی جنگ اقتصادی همین فعالان بخش خصوصی هستند انتظار همراهی داریم.
آینده کشاورزی گلستان مبهم است
علیاصغر طهماسبی ، استاندار گلستان هم با اشاره به جایگاه گلستان بهعنوان یکی از قطبهای کشاورزی کشور و رتبه نخست در تولید برخی محصولات، هشدار داد: حال کشاورزی گلستان خوب نیست و ناترازی آب، این استان سرسبز را با چالش جدی مواجه کرده است.
وی افزود: ۹۵ درصد آب مورد نیاز گلستان از منابع زیرزمینی تأمین میشود و کمبود آب شرب و کشاورزی، مردم را تحت فشار قرار داده است.
استاندار گلستان ادامه داد: روزگاری گلستان مهد طلای سفید (پنبه) و طلای سیاه (خاویار) بود، اما امروز تولید این محصولات به شدت کاهش یافته است.
وی با اشاره به کاهش بارندگی در سال زراعی جاری، پیشبینی کرد که برداشت گندم در سال ۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته کاهش یابد.طهماسبی تأکید کرد: بدون همکاری و حمایت نمایندگان مجلس و جذب سرمایهگذاری، آینده کشاورزی استان در هالهای از ابهام قرار دارد.
خامفروشی گندم گلستان متوقف شود
رمضانعلی سنگدوینی ، نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی در جلسه پایانی با اعضای این کمیسیون گفت: گلستان نیازمند یک نگاه متفاوت است. همه فعالان دولتی و خصوصی که صحبت کردند، یک نکته مشترک داشتند؛ گلستان باید بیشتر دیده شود.
وی با تأکید بر اهمیت اقتصادی کشاورزی در این استان افزود: اقتصاد گلستان بر پایه کشاورزی است و برای همین باید مسائل آن با دقت و جدیت بیشتری دنبال شود.
سنگدوینی یکی از مطالبات مهم کشاورزان را قیمتگذاری بهموقع دانست و گفت: قیمت گندم باید قبل از فصل کشت اعلام شود تا کشاورز بداند آیا محصولش سودآور خواهد بود یا خیر. این موضوع برای گلستانیها بسیار حیاتی است.
وی در ادامه با انتقاد از خامفروشی محصولات کشاورزی گفت: چرا گندم گلستان باید به خارج از استان برود و در آنجا تبدیل به آرد شود؟ ما ظرفیت بالایی در کارخانههای آرد داریم. این خامفروشی اشتغال را از استان خارج میکند.
احتمال افزایش نرخ خرید تضمینی گندم
محمد جواد عسکری عصر جمعه در جمعبندی سفر اعضای کمیسیون کشاورزی، آب منابع طبیعی و محیط زیست با تأکید بر لزوم بازنگری در قیمتگذاری گندم، گفت: تعیین نرخ محصولات زراعی باید متناسب با هزینههای کاشت، داشت، برداشت و سود متعارف کشاورزان باشد.وی گفت: با توجه به کیفیت بالای گندم در منطقه گلستان، باید سیاستهای قیمتی به گونهای تنظیم شود که هم تولیدکننده منتفع شود و هم خودکفایی کشور حفظ گردد. در هفته آینده، جلسهای در این خصوص برگزار خواهد شد تا با توجه به تورم موجود و افزایش شدید نرخ نهادههای زراعی، قیمت عادلانهتری برای گندم تعیین شود .عسکری با اشاره به طلای سفید گلستان گفت: پنبه ظرفیت مغفول ماندهای است که بهشدت به آن نیاز داریم و باید احیا شود. بهویژه با توجه به واردات ۹۰ درصدی روغن کشور، تولید داخلی پنبه میتواند در ارتقای امنیت غذایی نقشآفرین باشد.
وی ادامه داد: در حوزه زیرساختهای کشاورزی از جمله ایستگاههای پمپاژ و انتقال آب، اعتبارات خوبی در بودجه ۱۴۰۴ پیشبینی شده که باید با هماهنگی استانداری و فرمانداریها برای اجرای پروژهها بهکار گرفته شود.
عسکری با اشاره به فرسودگی برخی ایستگاهها و مشکلات زهکشی اراضی در گلستان اظهار کرد: طرحهای مشخصشده در حوزه آبخیزداری باید فوراً از سوی فرمانداریها احصا و به سازمان جنگلها و منابع طبیعی اعلام شوند تا از اعتبارات ۲۳ هزار میلیارد تومانی در بودجه ۱۴۰۴ بهرهمند شوند.عسگری در پایان با اشاره به اهمیت بازدیدهای میدانی، اظهار کرد: پس از پایان بازدیدهای میدانی در گلستان، نتایج و جمعبندیها به کمیسیون منتقل خواهد شد و تلاش میکنیم بخش عمدهای از مصوبات این بازدیدها به مرحله اجرا برسد.
گفتنی است،گلستان سالانه حدود پنج میلیون تن انواع محصولات زراعی، دامی، باغی و آبزیان تولید میکند که نقش مهمی در تأمین نیازهای غذایی کشور دارد.پایان سخن آنکه، به عقیده بسیاری از کارشناسان، با همافزایی بین دستگاههای اجرایی، نمایندگان مجلس و سرمایهگذاران، کشاورزی گلستان بار دیگر به روزهای اوج خود خواهد گشت.