
محقق کانادایی: برای نجات اقتصاد جهان، آمریکا از سازمان جهانی تجارت اخراج شود

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، کریستن هوپول (Kristen Hopewell) استاد و رئیس سیاست جهانی دانشگاه بریتیش کلمبیا در مقالهای در تارنمای پولیتیکو نوشت: با تهدید ترامپ درباره افزایش شدید تعرفهها از ۹ ژوئیه (۱۸ تیر) از جمله اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر همه کالاهای وارداتی از اتحادیه اروپا، اقتصاد جهان در لبه پرتگاه قرار گرفته است.
این نویسنده زنِ کتاب «برخورد قدرت ها» و «نقض مقررات سازمان جهانی تجارت» افزود: هفته گذشته، اتحادیه اروپا پیشنهاد ایجاد جایگزینی برای سازمان تجارت جهانی (WTO) را مطرح کرد و خواستار همکاری با کشورهای همفکر با هدف حفظ حاکمیت قانون در تجارت شد. اما گزینه بهتری نیز وجود دارد: سازمان تجارت جهانی را حفظ کنید، اما ایالات متحده را از آن اخراج کنید.
ترامپ از زمان انتخاب دوباره به عنوان رئیس جمهوری آمریکا، اساساً حملهای تمامعیار به سیستم تجارت جهانی را آغاز کرده و با رگباری بیپایان از تعرفهها و تهدیدها، کشورهای سراسر جهان را به وحشت انداخته است. رهبر ایالات متحده حتی دیگر وانمود هم نمیکند که به قوانین سازمان تجارت جهانی پایبند است.
علاوه بر این، تعرفههای ترامپ بازگشت به دهه ۱۹۳۰ در جهان را تهدید میکند؛ زمانی که گسترش سیاست حمایتگرایی و «همسایه را فقیر کن» - که توسط قانون تعرفه اسموت-هاولی آمریکا دامن زده شد – باعث تشدید «رکود بزرگ» شد.
این محقق کانادایی افزود: در چنین شرایطی، اجازه به ایالات متحده برای حفظ عضویت خود در سازمان جهانی تجارت، به سخره گرفتن این نهاد و اصول آن است و کشورهایی که متعهد به حفظ نظم تجاری مبتنی بر قانون هستند، باید با این سیستم مقابله کرده و از آن دفاع کنند و ترامپ را به خاطر نقض آشکار قوانین سازمان جهانی تجارت مجازات کنند.
علاوه بر آسیبهای قابل توجه ناشی از سیاستهای ترامپ، خطر گستردهتر این است که نقض قوانین گسترش یابد و منجر به فروپاشی تجارت جهانی شود. اگر قانونشکنی بیشرمانه رئیس جمهوری آمریکا بدون مجازات بماند، چرا سایر کشورها باید از قوانین پیروی کنند؟
امروزه، ایالات متحده تنها حدود یک دهم تجارت جهانی را تشکیل میدهد. سازوکار تجارت جهانی میتواند بدون این کشور دوام بیاورد -، اما تنها در صورتی که بقیه جهان به پیروی از قوانین ادامه دهند.
نویسنده در بخشی از گزارش خود آورده است: ترامپ، ایالات متحده را در تجارت به یک کشور سرکش و یاغی تبدیل کرده و بیاعتنایی کاملی به قوانین بینالمللی - و حتی این مفهوم را که تجارت باید تحت حاکمیت قانون باشد – نشان داده است. کنار گذاشتن ایالات متحده، جایگاه آن را به عنوان یک کشور منفور بینالمللی آشکار میکند.
درست است که هیچ کشوری قبلا از سازمان تجارت جهانی اخراج نشده است. اما وسعت موارد نقض قوانین در دولت ترامپ کاملاً بیسابقه است و از این رو پاسخی بیسابقه را میطلبد.
برای مقابله با ترامپ، باید آماده باشیم تا یک سازمان تجارت جهانی بدون آمریکا بسازیم.