معاون فنی مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی فارس از افزایش 2.5 برابری آمار فوتی های ناشی از مسمومیت گازگرفتگی تا نیمه آذر سال جاری نسبت به همین زمان در سال گذشته خبر داد.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، دکتر قاسم ایزدی امروز در جمع خبرنگاران گفت: امسال به دلیل سرمای زودرس نسبت به سال های گذشته، متاسفانه آمار مسمومیت ها با گاز منواکسید کربن به صورت قابل توجهی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش داشته است.
ايزدي اظهار داشت: سال گذشته در فارس تا نیمه آذر 6 مورد فوتی ناشی از مسمومیت گاز منواکسید کربن داشتیم در حالیکه این آمار امسال در همین مدت به 16 نفر در استان رسیده است.
وی بیان کرد: براساس این آمار، ضروری است که هم استانی ها این موضوع را به عنوان یک زنگ خطر مورد توجه جدی قرار دهند و نکات ایمنی را به خوبی رعایت نمایند.
معاون فنی مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی فارس گفت: گاز منواکسید کربن بی رنگ و بی بو است و بر اثر احتراق ناقص تولید می شود، مثلا نامناسب بودن سیستم تهویه (دودکش) وسایل گرمایشی مانند بخاری، آبگرمکن یا شومینه و یا سوختن مواد آلی مانند نفت، گازوییل، چوب و زغال سنگ که در اثر سوختن گرما و گاز منواکسید کربن تولید می کنند.
ایزدی توضیح داد: استاندارد نبودن وسایل گرمایشی و سیستم تهویه آنها موجب افزایش میزان گاز منواکسید کربن (CO) و کاهش اکسیژن در محیط می شود، منواکسید کربن نسبت به اکسیژن میل ترکیبی بسیار زیادی با هموگلوبین خون دارد و این مسئله موجب می شود که در محیطی که این گاز وجود دارد، با خون ترکیب شده و به مراکز حیاتی بدن به ویژه مغز و قلب آسیب برساند.
وی گفت : نشانه های مسمومیت با گاز منواکسید کربن شامل طیف وسیعی از علایم است که در ابتدا به صورت نشانه های سرماخوردگی از قبیل سردرد، ضعف جسمانی، سرگیجه و بی قراری، تهوع، استفراغ، خمیازه کشیدن بیش از حد و کاهش دید بروز می کند.
معاون فنی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی فارس تصریح کرد: موارد دیگری همچون خواب آلودگی شدید، کسل شدن، خستگی و کاهش قدرت عضلانی سایر علایم عمومی مسمومیت با گاز منواکسید کربن است که افراد چنانچه متوجه این نشانه ها شدند باید با خارج شدن از فضای آلوده از پیشرفت مسمومیت پیشگیری کنند.
ایزدی افزود: کبودی دست، دور لب ها، نوک انگشتان و تنگی نفس شدید از علایم پیشرفته گازگرفتگی است که ممکن است به مرگ نیز منجر شود.
وی بیان کرد: در حال حاضر ثابت شده است که افرادی که دچار مسمومیت با این گاز می شوند به دلیل آسیب به قلب، احتمال مرگ و میر آنها در آینده به دلیل بیماریهای قلبی بالا می رود بنابراین توجه به نکات ایمنی ضروری می باشد.
معاون فنی مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی فارس در مورد گروه های در معرض خطر مسمومیت با گاز منواکسید کربن، گفت: تمامی افراد در معرض این خطر هستند اما کودکان، زنان باردار و سالمندان را خطر بیشتری تهدید می کند.
ایزدی تاکید کرد: براساس گزارش های دریافتی، تاکنون در استان فارس بیشترین دلایل گازگرفتگی مربوط به استفاده از پیک نیک در ماشین و یا فضاهای سربسته به منظور گرم کردن محیط، روش کردن اتومبیل در پارکینگ های در بسته، استفاده از لوازمی مانند گازهای خوراک پزی برای موارد گرمایشی و استفاده از چراغ های گرمایشی نفت سوز در محیط های بسته بوده است که توصیه می شود هم استانی های عزیز حتما به اجتناب از این موارد توجه کنند.