کد خبر:۱۷۷۶۸۰
به بهانه 25 اسفند، سالروز بمباران شيميايي حلبچه؛

حلبچه و مظلوميتي كه در تاريخ ماندگار شد

سر که برمی گردانم همه چیز تمام می‌شود، بوی خردل قی می‌شود توی زندگی‌ام و این بار آوازهای کردی کودکان بر خاک‌های سرد سمی ترانه مرگ سر می‌دهند در مظلويتي به وسط تاريخ.
گروه فرهنگي «خبرگزاري دانشجو»؛ همزمان با عمليات موفقيت آميز «والفجر 10» ‬در ‪ ۲۳‬اسفند سال ‪ ۶۶‬و تصرف برخي از مناطق شمال شرق عراق از جمله شهر حلبچه و بسياري از روستاهاي كردنشين عراق توسط رزمندگان اسلام كه با استقبال اكراد آن منطقه كه سالها در برابر حكومت ديكتاتوري صدام مبارزه مي كردند، همراه بود صدام حسين را بر آن داشت كه در اقدامي خصمانه و تلافي جويانه در برابر اكراد منطقه، فجيع ترين و بي رحمانه ترين گزينه يعني بمباران شيميايي را انتخاب كند.

اين هديه بهاري صدام براي مردم كشورش در آستانه بهار ‪ ۱۳۶۷‬هزاران كشته و مجروح بر جاي گذاشت كه آثار و عواقب آن از جمله انواع سرطان‌ها و بيماري هاي ريوي پس از گذشت ‪ ۱۸‬سال از آن حادثه دهشتناك، همچنان بر روي مردم اين شهر مشهود است.

اولين بار در جنگ جهاني اول از سلاحهاي شيميايي استفاده شد و بعد ايتاليا در حبشه و سومين بار عراق از اين سلاح‌ها در طول جنگ تحميلي رژيم سابق عراق عليه ايران استفاده كرد.
 
جنگيده‌هاي عراقي در حالي بمب‌هاي شيميايي را از فراز حلبچه بر سر مردم اين منطقه فرو مي‌ريختند كه اين شهر در دست نيروهاي ايراني قرار گرفته و كردها متهم به همكاري با ايران شده بودند.
 
خشونت سيستماتيك دولت بعثي عراق با كردها جزء معلومات بين المللي است كه رژيم منفورعراق اين باز آشكارا با بمباران شيميايي به نمايش گذاشت.

عراق در جنگ با ايران، از مقادير زيادي خردل، تابون و سارين استفاده كرد كه بيش از بيست هزار نفر تلفات در برداشت.

يك ماه پس از حمله به حلبچه نيروهاي عراقي بيش از صدتن سارين را در شبه جزيره فاو در سه ماه پس از آن سارين و ديگر گازهاي اعصاب را عليه ايرانيان به كار بردند كه تلفات گسترده ايي به بار آورد.
 
بكارگيري سلاحهاي شيميايي توسط عراق در طول هشت سال جنگ تحميلي از آذر ‪ ۱۳۶۱‬آغار شد

ابتدا عراق مقدار محدودي از سولفورموستارد (عامل تاول زا) را به منظور درهم شكستن مقاومت رزمندگان اسلام در تك هاي شبانه مورد استفاده قرار داد پس از آن در سال ‪ ۱۳۶۲‬در پيرانشهر و پنجوين از سلاح‌هاي شيميايي استفاده كرد.

عراق در اواخر ‪ ۱۳۶۳‬به علت اعتراض هاي اروپا و نيز علني شدن ابعاد گسترده كاربرد اين جنگ افزارها در جنگ با ايران موقتا از بكارگيري اين سلاحها در جنگ منصرف شد.

استفاده از سلاح‌هاي شيميايي در بعد وسيع توسط عراق از اوايل زمستان ‪ ۱۳۶۴‬كه رزمندگان ايران با علميات گسترده خود توانستند شهر فاو عراق را تصرف نمايند، مجددا آغاز شد.
 
عراق بار ديگر در اوايل سال ‪ ۱۳۶۶‬از جنگ افزارهاي شيميايي به طور انبوه در جبهه مركزي سومار استفاده كرد.

پس از عمليات والفجر ‪ ۸‬نيروهاي عراقي به قدري از مواد سمي شيميايي استفاده كردند كه گستردگي آن تا آن زمان نظير نداشت.

حدود هفت هزار گلوله توپ و خمپاره حاوي مواد سمي عليه مواضع نيروهاي ايراني شليك شد، ظرف دو روز هواپيماهاي عراقي به طور مداوم بيش از هزار بمب شيميايي در صحنه عمليات فرو ريختند.

بمباران شيميايي سردشت
 
بمباران شيميايي شهر مرزي سردشت توسط عراق در هفتم تير ماه ‪ ۱۳۶۶‬فجيع ترين و وحشتناكترين تهاجم از اين نوع بود كه منجر به كشته شدن عده بسياري از مردم غير نظامي محلي شد.

جمهوري اسلامي ايران اين تهاجم را غير انساني اعلام كرد و شهر سردشت را نخستين شهر قرباني جنگ افزارهاي شيميايي در جهان بعد از بمباران هسته اي هيروشيما و ناكازاكي ناميد.

وحشيانه ترين استفاده عراق از سلاح هاي شيميايي در حلبچه
 
وحشيانه ترين مورد استفاده عراق در ‪ ۲۵‬اسفند ‪ ۱۳۶۶‬در حلبچه بود كه وسيع ترين مورد استفاده از جنگ افزارهاي شيميايي از آن زمان جنگ جهاني اول تاكنون به شمار مي رود كه حداقل پنج هزار تن از مردم كرد و مسلمان اين شهر را بكام مرگ فرستاد و هفت هزار تن ديگر را مجروح كرد.

نيروهاي عراقي با استفاده از گاز خردل، اعصاب و سيافوژن به طور مجزا و با فاصله كوتاه به صورتي كه مانند «كوكتل بسيار سمي» در آيند حلبچه را بمباران كردند.

اعتراف نيويرك تايمز به به جنايت جنگي عراق در حلبچه
 
روزنامه نيويورك تايمز آمريكا در شش فروردين ‪ ۱۳۶۷‬نوشت «اين عمل از هر جهت و به هر مفهوم يك جنايت جنگي است كه با انكارهاي سست و رسمي عراق و عذر و بهانه هاي غير رسمي در مورد استفاده از يك سلاح ناجوانمردانه در آميخته است».

حركات خنثي سازمان ملل در براير جنايت صدام

بيش از اين شوراي امنيت در برابر نامه ها و هشدارهاي مكرر ايران و گزارشات خاويرپرز دكويئار دبير كل وقت سازمالن ملل متهد مبني بر استفاده عراق از سلاحهاي شيميايي در جنگ با ايران، تنها با صدور بيانيه اي بدون ذكر نام عراق استفاده از اين سلاحها را محكوم كرد كه اين باعث گستاخي هر چه بيشتر صدام در استفاده گسترده از اين سلاحها است.

عكس‌العمل‌هاي ايران در مقابل بمباران‌هاي شيميايي عراق
 
در اين شرايط ايران براي آگاهي افكار عمومي، علاوه بر اينكه تعداد زيادي از مجروحان سلاح‌هاي شيميايي را در بيمارستان‌هاي آلمان، اتريش و سوئد و ديگر كشورهاي اروپايي بستري كرد از رسانه هاي خارجي جهت به تصوير كشيدن جنايات صدام در حلبچه دعوت كرد.

انتشار مصاحبه ها و عكس هاي مجروحان موجب اعتراض و خشم افكار عمومي مردم جهان نسبت به عراق و شوراي امنيت شد و آن شورا ناگزير به دبير كل اجازه داد كه كار شناسايي را به مناطق شيميايي و بيمارستانهاي ايران اعزام كند.

عدم صدور قطع نامه توسط سازمان ملل

سكوت مجامع بين الملل و عدم صدور قطع‌نامه توسط شوراي امنيت جهت محكوميت عراق در استفاده از جنگ افزارهاي شيميايي در واقع بدون جهت بود كه خود اعضاي شوراي امنيت در تجهيز عراق به سلاح‌هاي ميكروبي و شيميايي يد طولايي داشتند.

گازهاي سمي بكار رفته در حلبچه گاز خردل، سارين و وياكس بود كه از سوي برخي دولتهاي غربي به رژيم عراق تحويل داده شده بود و معامله گر هلندي فرانس فان آذرات در اين مسئله نقش كليدي داشت.

بكارگيري سلاحهاي شيميايي توسط كشور عراق در حالي صورت گرفت كه اين كشور جزء ‪ ۱۲‬كشور امضاكننده پروتكل ژنو در منع استفاده از سلاحهاي سمي خفه كننده و تركيبات باكتريولوژيك قرار داشت.
 
پروتكل ‪ ۱۹۲۵‬ميلادي ژنو كه طي قطنامه ‪ B ( ۲۱) ۲۱۶۱‬سازمان ملل متهد مجددا به تصويب رسيده است صراحتا استعمال سلاحهاي شيميايي را منع مي كند.
 
سر که برمی گردانم همه چیز تمام می‌شود، بوی خردل قی می‌شود توی زندگی‌ام و این بار آوازهای کردی کودکان بر خاک‌های سرد سمی ترانه مرگ سر می‌دهند در مظلويتي به وسط تاريخ.
 
منبع: سايت نويد شاهد 
 
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار