به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قم، فرشاد مومنی در مراسم «تحلیل اقتصاد ایران» که روز گذشته در دانشگاه مفید برگزار شد، با اشاره به اینکه برای حل مشکلات اقتصادی کشور باید ابتدا از افراد متخصص بهره گیری شده و در گام بعدی نظریات آنان اجرا شود، گفت: این امر از دیرباز در کشور های غربی انجام شده و امروز نیز اعراب به این سمت پیش رفتند؛ ولی در ایران همچنان تمایلی به این روند وجود ندارد.
تشتت آرای اقتصادی در بین سیاستمداران کشور وجود دارد
وی با بیان اینکه در فضای اقتصادی ایران نوعی تشتت آرا در بین سیاستمداران وجود دارد، اظهار داشت: مثلا در تبیین مشکلات امروز اقتصادی، بعضی آن را به غرب نسبت می دهند و بعضی به داخل کشور که این نشانگر وجود عدم دید مشترک برای حل این معضل است.
این استاد اقتصاد دانشگاه علامه با اشاره به نقشی که تعیین علیت می تواند در حل مشکل اقتصادی داشته باشد، اذعان داشت: پاسخ بنده به آنان که مشکلات داخلی را ناشی از فشار خارجی می دانند این است که در سال گذشته، لایحه بودجه که توسط خود دولت تصویب شده بود به تحریم ها هیچ اشاره ای نداشت و در واقع اثر تحریم در اقتصاد ایران را صفر در نظر گرفته بود.
مومنی با تاکید بر اینکه لایحه بودجه کشور بیانگر کلیاتی از اقتصاد آن است، خاطرنشان کرد: در طول تاریخ ایران، فقط در سال 91 است که بعد از ارزیابی مجلس کلمه ای به عنوان بودجه صوری در نظر گرفته می شود.
لایجه بودجه سال 91 دو مشکل بزرگ و اساسی دارد
وی لایحه بودجه سال 91 را دارای دو اشکال بزرگ و اساسی دانست و افزود: در این سند، سهم تحریم ها صفر در نظر گرفته شده و همچنین روند وابستگی اقتصاد به نفت مثل همیشه رشد صعودی از خود نشان می دهد.
این استاد دانشگاه علامه با بیان اینکه دولت در این برنامه، علاوه بر نفت کسب درآمد را از سه طریق وام داخلی، وام خارجی و عرضه اوراق مشارکت می داند، تصریح کرد: مجموع درآمدهای پیش بینی شده از این سه منبع بیش از 2.4 برابر بودجه عمومی نفت ایران است؛ در حالی که روابط ما با این عوامل به گونه ای نیست که بتوانیم از آن ها بودجه ای تنظیم کنیم.
مومنی با اشاره به اینکه به دلیل احتمال کم راه های درآمدزایی دولت، برای کسب درآمد راه فروش دلار با قیمت بالاتر از طرف دولت پیشنهاد شده بود، اظهار کرد: امروز به دلیل رکود و نبود درآمد کافی، نمی توان به مالیات امید خاصی داشت.
نباید از دولت انتقاد تند و رادیکالی کرد
وی دولت را بی توجه نسبت به آینده و تلاشگر برای دادن حقوق کارمندان خود دانست و گفت: سقف پیروزی دولت این است که تا آخر این دوره، حقوق کارمندانش را بپردازد؛ ولی نباید انتقاد های تند و رادیکال کرد تا دولت هم درصدد جبران برآید و وضعیت بدتر شود.
این استاد دانشگاه علامه با بیان اینکه مجلس راهکارهای سلبی به دولت می دهد و قوانین ایجابی وضع نمی کند، تصریح کرد: فشار بیش از اندازه به دولت باعث رفتارهای ناهنجار اقتصادی می گردد و باید به «بایدها» هم توجه شود.
ارز که به جای دارو به لوازم آرایشی تخصیص پیدا می کند
مومنی از عدم تخصیص ارز مرجع به دارو و تخصیص آن به لوازم آرایشی و خودرو اشاره کرد و افزود: دولت دیگر نه انگیزه و نه توان ایجاد رفتار هنجارمند در راستای پیشرفت کشور دارد و باید متقاعد شود که در صورت دادن بخشی از اختیاراتش به گزینه دیگر، می تواند کاری کند که برایش فقط گزینه باخت وجود نداشته باشد.
وی خواستار ایجاد نهادی فرا قوایی با حضور افرادی خارج از قوا شد که متخصص، با سابقه مالی پاک و مستقل از باندهای قدرت و ثروت باشند و خاطرنشان کرد: این گروه می توانند 15 درصد بودجه در اختیار گرفته دولت را بدون ایجاد کوچکترین اخلالی بگیرند و صرف مصارف داخل کنند.
عدم حرکت سرمایه گذاری به سمت بنگاه مولد، دلالی را رونق می دهد
این استاد اقتصاد دانشگاه علامه با بیان اینکه وقتی سرمایه گذاری به سمت بنگاه مولد نمی رود، دلالی اوج می گیرد، ابراز داشت: از سال 80 تا 89 تعداد بانک ها سه برابر شده است و در سال 89 به تنهایی، تقاضا برای ایجاد بانک، سه برابر مجموع این سال ها است.