محمود رجایی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در شیراز، تصریح کرد: نخستین یادواره سرداران و 400 شهید مظلوم و والامقام تخریب استان فارس 23 آذرماه سال جاری با حضور سردار وحیدی، وزیر دفاع برگزار و یاد و خاطره حدود 400 شهید سپاه، ارتش و بسیج استان فارس در دوران دفاع مقدس گرامی داشته می شود.
دبیر یادواره 400 شهید تخریب استان فارس افزود: این یادواره یک روزه به صورت صبح و عصر برگزار می شود که بر اساس آن، برنامه اصلی یادواره، تجلیل از خانواده معظم شهدای تخریب چی و سخنرانی سردار وحیدی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در حسینیه عاشقان ثارالله شیراز خواهد بود.
وی ادامه داد: در برنامه عصر یادواره که با اجرای برنامه نمایشی «پیر امید» توسط 120 نفر از دانش آموزان در مورد تخریب و عملیت های آن همراه است، ابراهیم عزیزی، فرمانده تخریب تیپ احمدبن موسی(ع) در دوران دفاع مقدس که هم اکنون استاندار هرمزگان است، به سخنرانی می پردازد.
این جانباز و یادگار دوران دفاع مقدس تاکید کرد: رویکرد ما در این یادواره توجه به جوانان و نسل جدید است که آنان را با درس های دفاع مقدس و روزهای سخت و آسان آن آشنا کنیم.
رجایی بازگویی واقعیت های جنگ را در جلسه با دانشجویان و دانش آموزان موثر دانست و گفت: در یادواره شهدای تخریب چی علاوه بر بازگویی خاطرات جنگ، دلایلی که باعث شد جوانان در زمان جنگ، تحصیل را کنار گذاشته و با عشق به ولایت و امام به جنگ و نبرد بپردازند، واکاوی می شود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به انتشار عکس های شهدای تخریب چی بر روی بافت های قالی گفت: در یادواره شهدای تخریب چی با کاری ماندگار، عکس تمام شهدای تخریب چی به صورت بافت قالی تهیه شده که بدون هیچ آرم و نشانی به خانواده شهدا اهدا می شود.
دبیر یادواره 400 شهید تخریب افزود: همچنین در این یادواره تمبر یادبود و کتابی در مورد نحوه شکل گیری واحد تخریب در یگان های رزم نقش تخریب در هشت سال دفاع مقدس و معرفی شهدای تخریب چی رونمایی می شود.
دبیر یادواره شهدای تخریب چی فارس خاطرنشان کرد: نقاشی دیواری تصاویر شهدای تخریب چی توسط یکی از رزمندگان جانباز تخریب چی بنام سید علی مومن که گرافیست و استاد دانشگاه است، در شهرهایی از جمله جهرم، کوار و شیراز در ارتفاعی حدود 50 متر اجرایی شده است.
رجایی با بیان اینکه بیشتر شهدای تخریب چی استان فارس را جوانان تشکیل می دادند، خاطرنشان کرد: جای بسی افتخار است که 70درصد شهدای تخریب چی فارس را جوانان 15 تا 20 سال تشکیل می دهند.
وی اضافه کرد: رزمندگان تخریب چی همواره جزو نخستین نفرات عملیات ها بودند و بیشترین ترکش ها، انفجارها، نابینایی و قطع نخاع برای بچه های تخریب بود.
این یادگار دفاع مقدس بیان داشت: اوج مظلومیت بچه های تخریب چی همین بس که چون بیشتر عملیات آنان شبانه بود و امکان لو رفتن عملیات بود، هیچ گونه فیلم از بچه های تخریب ضبط نشده است.
این رزمنده دفاع مقدس ویژگی های بارز بچه های تخریب چی را مدیر شجاع، جسور، شهادت طلب عنوان کرد و گفت: هر کدام از این افراد به اندازه فرمانده گردان و تیپ شجاعت داشتند و هرجا که گردان یا لشکری می ماند، فرمانده ها ، تخریب چی ها را صدا می زدند.
وی از دیگر ویژگی های بارز شهدای تخریب چی را نخبه بودن شهدا و جانبازان تخریب چی را نخبه بودن آنان و داشتن فرزندان نخبه عنوان کرد و افزود: یادواره شهدای تخریب چی بهانه ای برای شناسایی این افراد بود و با تحقیقات صورت گرفته 20 تا 30 درصد خانواده ها و بچه های تخریب نخبه اند.
رجایی گفت: نمونه بارز این شهدا و نخبه های آن را می توان به شهید 28 ساله ارتش جلال جباریان با دارا بودن هفت فرزند پس از شهادتش اشاره کرد که هم اکنون از میان آنان چهار فرزند پزشک و سه نفر دیگر نیز دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته های مختلف هستد.