حجت الاسلام حسین بستان در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، فاصله گرفتن از دین را ریشه بسیاری از ناهنجاریهای اجتماعی عنوان کرد و گفت: وقتی اعتقادات و باورهای افراد سست میشود، دیگر مانعی برای کنترل اعمال افراد وجود ندارد، بنابراین آنها به سمت رفتارهای ناهنجار اجتماعی گرایش مییابند.
وی در خصوص گسترش خانههای مجردی بدون تشکیل خانواده بیان داشت: وقتی افراد هیچ اعتقاد و تعهدی نداشته باشند که باید بر اساس قراردادی مشروع با زنی ارتباط داشته باشند، دیگر هیچ الزامی به برگزاری مراسم عقد شرعی نمیبیند.
این جامعهشناس تصریح کرد: دین گریزی، عرفی شدن یا دنیوی شدن بسیاری از موانع پیشروی ناهنجاریهای اخلاقی را از بین میبرد و دیگر هیچ مانعی جلودار انسانی که اصول اخلاقی را زیرپا میگذارد نیست.
بستان وجود خانوادههای از هم گسیخته را از دیگر عوامل تشدید و گسترش زندگی مشترک بدون ازدواج دانست و افزود: درصد بالایی از این افراد کسانی هستند که یا خانواده ندارند یا خانوادههاشان توانایی کافی برای جذب آنها را ندارد.
وی افزود: وقتی خانوادههای از هم گسیخته و ناکارآمد با دین گریزی و بیاعتقادی افراد همراه شود، درصد ابتلا به ناهنجاریهای اخلاقی در میان آنها افزایش مییابد.
این جامعهشناس با اشاره به وجود مشکلات اقتصادی یادآور شد: برخی افراد به دلیل کاستیهای اقتصادی به سمت راههای کم هزینه برای ارتقای نیازهایشان میروند، بنابراین به سمت تشکیل زندگی بدون ازدواج پیش میروند.
بستان ادامه داد: نقطه مقابل این طیف کسانی هستند که به دلیل رفاه بیش از حد اقتصادی به سمت ناهنجاریهای اخلاقی، تشکیل زندگی بدون توجه به اصول دینی روی میآورند.
وی با تاکید بر لزوم توجه به سیاستگذاران جامعه به مسائل خانواده گفت: متاسفانه با وجود اینکه در این سالها صحبتهای زیادی در خصوص خانواده شده است، ولی آمارها و پژوهشها نشان میدهد نهاد خانواده در ایران مسیر اجتماعی دیگری را طی میکند.
این جامعهشناس در ادامه بیان داشت: باید در مسائل اقتصادی به وضعیتی برسیم که جوانان به خاطر کمبودهای اقتصادی از ازدواج باز نمانند.
بستان در ادامه با تاکید بر دینگریزی بعنوان یکی از عوامل اصلی گسترش ناهنجاریهای اخلاقی در جامعه گفت: تا زمانی که نتوانیم آموزههای دینی را به درستی به جوانانمان معرفی کنیم، همواره تقابل بین دین و دینار در ذهن جوانان باقی خواهد ماند.
وی افزود: متاسفانه بسیاری از جوانان تصور میکنند که دین جلوی آزادی، لذتجویی و زندگی آنها را میگیرد و این وظیفه ماست که زیباییهایی یک تعهد دینی را به آنها نشان دهیم.
این جامعهشناس در ادامه بیان داشت: یکی دیگر از علل دینگریزی در جوانان آن است که ما فقط یکسری ضوابط، احکام و بایدها و نبایدهای دینی را به جوانان یاد دادهایم و ابعاد معنوی و لذتهای عرفانی دین را به آنها معرفی نکردهایم.
بستان تاکید کرد: اگر جوانانمان را با لذات معنوی و عرفانی آشنا کنیم، قطعا لذتهای دیگر برایشان کمرنگ میشود.