نماینده ایران در سازمان بهرهوری آسیا با تاکید بر نقش بینش در کنار دانش گفت: اختلاس 3000 میلیاردی از روی بی دانشی نبود، بلکه از روی بینش بد بود، بنابراین ما امروز نیازمند یک انقلاب روانی هستیم.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از قم، بیژن خرم روز گذشته در سمینار مدیریت توسعه و چالش های نوین مدیریت دانشگاه قم با اشاره به روند شکل گیری و ادامه کار سازمان مدیریت و فراز و نشیب های 50 سال گذشته این نهاد گفت: در اوایل دهه 30 این سازمان به نام سازمان راهنمای مدیریت صرفا به مدیران صنعتی کشوری مشاوره می داد. پس از رکود اقتصادی سال 37 بسیاری از سرمایه گذاری های نوپا در بخش صنعت که توسط بخش خصوصی و با حمایت دولت انجام گرفته بود به خطر افتاد، در نتیجه دولت سعی کرد تا به این واحدها برای عبور از این تنگنا کمک کند.
وی ادامه داد: مرکزی با حضور کارشناسان داخلی و خارجی برای بررسی واحدهای صنعتی، شناسایی موارد رو به افول و آسیب شناسی این نهادها به وجود آمد که بنده هم عضو آن بودم. ما با بررسی های دقیق برنامه هایی را طراحی کردیم و به این موسسات ارائه دادیم که البته باعث موفقیت آنها بعد از دو تا سه سال شد.
مشاور ارشد موسسه اینتر اکت آمریکا با اشاره به اینکه گروه کارشناسان در آن دوره کار خود را ناکافی می دانستند و خواهان بررسی کلانتر شدند، اظهار داشت: نتیجه این بررسی ها این بود که مشکل عمومی است و ضعف مدیریت مشکل اصلی بود و این موسسات از این مسئله رنج می بردند. نقطه ضعف این مدیران توقع آنها از سود گرفتن بدون دردسر و عدم قبول علم مدیریت و نقطه قوت آنها ورود به عرصه صنعتی که تا آن روز بی سابقه بود و جسارتشان را شامل می شد.
خرم مراحل رشد یک واحد را همانند مراحل رشد یک انسان دانست و افزود: بچه تا دوره کودکی دردسر آنچنانی ندارد، ولی وقتی به نوجوانی راه یافت، دردسرها آغاز می شود و اکثر خانواده ها نمی توانند این مشکلات را مدیریت کنند، در نتیجه فرزند را به حال خود رها می کنند؛ هنگامی که یک واحد صنعتی نیز شکل می گیرد پس از رسیدن به مرحله رشد با مشکلات فراوانی رو به رو می شود تا جایی که گاه مدیران ورود خود به این عرصه را اشتباه می پندارند.
وی وجود مشکل عمومی و نبود سازمانی که اختصاصا به مقابله با تنگناهایی چون رکود سال 37 بپردازد را زمینه ساز اصلی تاسیس سازمان مدیریت صنعتی در سال 41 برشمرد و ابراز داشت: در ابتدای تاسیس، خدمات به صورت مجزا در بخش های آموزش، پژوهش و مشاوره بود. در ابتدا تلاش ما بر این بود تا با سخنرانی اعتمادها را جلب کنیم، اما به دلیل وجود این باور بین مدیران صنعتی که مدیریت یک مسئله ذاتی است نه آموزشی، این سمینارها هرگز با استقبال روبه رو نشد.
کارشناس سازمان بین المللی یونیدو در ادامه بیان کرد: اعضا تصمیم گرفتند تا برای اثبات مفید بودن علم مدیریت چند کارخانه رو به زوال را از دولت تحویل بگیرند و سامان دهند و بعد از آن دوباره به صاحبان خود بازگردانند؛ این کار انجام شد و بعد از چهار سال تمامی این کارخانه ها به مرحله سود دهی رسیدند و از آن به بعد مدیریت مدرن به عنوان یک دانش مورد نیاز شناخته شد.
خرم بخش آموزشی سازمان مدیریت صنعتی و دانشگاه ها را آموزنده علم بدون عمل ارزیابی کرد و ادامه داد: دانشجو پس از ورود به عرصه واقعی است که وارد عمل می شود، چراکه دنیای حرفه ای فقط کارش علم نیست بلکه عملی کردن علم و ایجاد راه حل را مد نظر دارد.
وی به سوابق سازمان مدیریت صنعتی اشاره کرد و گفت: ما توانسته بودیم بسیاری از بزرگان عرصه مدیریت را به ایران برای مدت های کوتاه بیاوریم تا ما را راهنمایی کنند تا جایی که یک روز پدر علم مدیریت مدرن از من گلایه کرد چرا به او بها نمی دهیم و دعوتش نمی کنیم.
مشاور ارشد موسسه اینتر اکت آمریکا اظهار داشت: در آن زمان شروع به آموزش دوره فوق لیسانس کردیم که با گزینش های بسیار سخت صورت می گرفت و دانشجویان دو سال را در کمبریج درس می خواندند؛ اگر کسی توسط کس دیگری سفارش می شد از 100 نمره 5 نمره منفی می گرفت.
خرم با بیان نتایج دوره فوق لیسانس سازمان مدیریت صنعتی تاکید کرد: پس از فارغ التحصیل شدن این دانشجویان به بررسی کارهای آنها در آینده پرداختم و متوجه شدم که 70 درصد آنها موفق می شوند، 10 درصد با غرور کاذب شروع به قلع و قمح کرده و 20 در صد هم بی تفاوت کارها را مدیریت می کنند.
وی با تاکید بر اینکه دانش مهم است، اما بینش در رتبه بالاتری قرار می گیرد، ابراز داشت: بینش ظرف است و دانش آبی است که به این ظرف ریخته می شود؛ اگر این ظرف، ظرف غرور باشد دانش باعث مدیریت مغرورانه می گردد و اگر این ظرف، ظرف تواضع و دید مثبت باشد سبب ایجاد مدیر متواضع و مثبت نگر می شود.
نماینده ایران در سازمان بهره وری آسیا اختلاس 3000 میلیاردی را اشتباهی از روی نا آگاهی و یا بی دانشی نخواند و مسئولیت آن را مستقیما به بینش متهمان مرتبط دانست و ابراز داشت: جهاد کبیر درون خودمان است و به قول حضرت علی(ع) دشمن تو درون توست؛ بنابراین امروز ما نیازمند یک انقلاب روانی هستیم، چراکه اگر بینش نبود واژه پرورش در کنار آموزش نمی آمد.
خرم پیشرفت های علمی در قرن گذشته را بسیار پرشکوه توصیف کرد و گفت: پیش از این همیشه سعی در تخصصی کردن و واگرایی داشته ایم، ولی امروز باید به سمت هم گرایی و وحدت برویم؛ امروز دیگر بحث صنعتی شدن نیست، چراکه صنعت همه جا موجود است؛ از آفریقا و ایران گرفته تا ژاپن، اما فرق زیادی بین محصولات ما وجود دارد و این ناشی از خلاقیت است، بنابراین برتری در گروی تولید انبوه تر نیست بلکه منوط به وجود خلاقیت است.