به گزارش خبرنگار« خبرگزاری دانشجو» از مشهد، اصلان کریمی امروز در جمع دانشجویان فلسفه در سالن شورای سازمان مرکزی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در مشهد در خصوص نظر فلاسفه نسبت به نظریه جوینز در مشاهده ذرات میکروسکوپی تصریح کرد: برخی از فلاسفه معتقدند که نظریه جوینز افسانه و خیال پردازی است، ابزار نگارها ذرات میکروبی را ابزاری برای پیش بینی وقایع آینده و عدهای دیگر معتقدند که اینها همه ترجمه است و کاملا قابل ترجمه به جملات قابل مشاهده است.
وی افزود: زمانی که میکرسکوپ اختراع شد و دانشمندان توسط آن ذرات میکروب را مشاهده کردند فلاسفه موضع گیری کردند؛ به طوری که برخی از آنان می گفتند: هویت مشاهداتی و آنچه دانشمندان می گویند وجود ندارد و حتی میز و صندلی همانند میکروبها غیر قابل مشاهده هستند و برخی دیگر می گویند: در هیچ جای نظریه جوینز گفته نشده فلان چیز غیر قابل مشاهده است و حال وسیله ای پیدا شده که می توان با آن میکروب ها را مشاهده کرد.
این کارشناس ارشد فلسفه افزود: برخی دیگر از فیلسوفان می گویندکه ذراتی که دانشمندان زیر میکروسکوپ مشاهده می کنند، میکروب نیست، بلکه سایه است و یکی دیگر از فلاسفه معتقد است که زمانی هوا سرد می شود و جسمی انجماد پیدا می کند و یا چیزی را ازدوربین دوچشم می بینیم، نباید آن را جزو مشاهدات به حساب آورد.
کریمی بیان داشت: سوال فلسفه علم این است که موجوداتی که قابل مشاهده نیستند آیا وجود دارند، یانه؟ طبق نظریه کانت ما در تنگ ماهی زندگی می کنیم و همه چیز را به یک شکل می بینیم و ذهن هر کسی چارچوب دارد و همه اجسام ویژگی ذهن فرد است و اگر ذهنیت فرد حذف شود، اشکال هندسی و نیز بعد زمان و مکان شی نیز از بین می رود؛ بنابراین شکل هندسی که به اشکال می دهیم یکنواخت است؛ ولی این نظریه اشکالی برای علم ایجاد نمی کند.
وی با اشاره به نظریه ماکس وبر گفت: این فیلسوف معتقد است که مشاهده از خلاء شروع میشود، و روی طیفی ادامه پیدا میکند به عبارتی یک سر طیف ناحیه وجود و سر دیگر آن این ناحیه وجود ندارد و شیء برای مشاهده شدن ابتدا در راستای طیف حرکت می کند و درناحیه وجود پدیدار می شود و ایرادی که به این نظریه وارد میشود، این است که آنچه مشاهدهپذیر نیست، وجود ندارد.