عضو حقوقدان شورای نگهبان گفت: ما باید منافع ملی را به منافع شخصی و حزبی ترجیح دهیم و هرگز در بین دو راهی منافع ملی و گروهی قرار نگیریم.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از یزد، اسماعیلی روز گذشته در همایش «اخلاق سیاسی در انتخابات از نگاه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری» در دانشگاه آزاد یزد با اشاره به اهمیت انتخابات در جمهوری اسلامی تصریح کرد: ما در آستانه یک پدیده تاثیرگذار جدی در تاریخ کشور یعنی انتخابات هستیم که همیشه این رویداد مهم به دلیل تاثیر عمده بر دستگاه دولت و حتی معادلات خارجی، اثرگذار و با اهمیت تلقی می شود.
بهترین ویژگی انتخابات ما به موقع انجام شدن آن در هر حالی است
وی افزود: خوشحالیم که انتخابات پس از گذشت سه دهه از انقلاب در زمان خود انجام شده و رویدادهای مهمی حتی جنگ نیز نتوانسته یک روز در آن تاخیر بیاندازد و با حضور مردم و هدایت و رهبری امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری نیز هیچ گاه با مشکلاتی از این قبیل برخورد نکرده ایم.
عضو حقوقدان شورای نگهبان بیان داشت: معمولا تحول اساسی در هر انتخابات به وجود می آید و به نحوی طرز تفکر به طور کلی فرق می کند؛ در این میان هرچند همراه با فراز و نشیب هایی بوده ایم؛ اما توقف نداشته ایم که در این راستا نیز بحث فرهنگ سیاسی یک بحث بنیادین و ریشه ای است.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: من به عنوان یک پژوهشگر که بیش از 11 سال عضو شورای نگهبان بوده ام معتقدم که باید آسیب شناسی حقوقی و اخلاقی داشته باشیم که بدون شک در این بین نیز دچار آسیب هایی هستیم و هرچند کلیت آنها به نفع نظام بوده، اما باید آن را به عنوان پدیدهای مستمر مورد بررسی قرار دهیم.
عضو حقوقدان شورای نگهبان ادامه داد: انتخابات کنش اختیاری برای انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان است که بسته به چگونگی نگاه به انتخابات متغیر عمل می کند، در این راستا باید برای فرهنگ سازی نوع نگاه و مبانی خود را تغییر دهیم.
احزاب باید دولت ها را تشکیل دهند نه دولت ها احزاب را
وی خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده است وقتی که فرد قدرت را در کشور به دست می گیرد، تازه به فکر تشکیل حزب می افتد و برای مقصود خود نیز از امکانات دولتی به کار می گیرد که این نیز اشتباه است، زیرا باید احزاب دولت ها را تشکیل دهند نه اینکه دولت احزاب را تشکیل دهد.
شرایط رای دهنگان و رای گیرندگان
اسماعیلی با اشاره به شرایط رای دهندگان و رای گیرندگان تصریح کرد: رای گیرندگان باید به دور از تخریب دیگران به کارهای مثبت و برنامه های خود عمل کنند و در مقابل رای دهندگان نیز باید به افراد واجد صلاحیت رای دهند و به دور از تعصبات قومی و قبیله ای و احزابی افراد را انتخاب کنند.
وی بیان کرد: اینکه می گویند اخلاق انتخاباتی، حرف درستی است و در این راستا باید معیارهایی انتخاب و بدان عمل شود، اما این موضوع مشکلی را حل نمی کند، بلکه باید انتخابات اخلاقی را نیز داشته باشیم و این نکته که با چه معیاری افراد را مشخص کنیم نیز مهم است.
عضو حقوقدان شورای نگهبان افزود: ما باید منافع ملی را به منافع شخصی و حزبی و گروهی ترجیح دهیم و هرگز در بین دوراهی منافع ملی و گروهی قرار نگیریم.
رئیس جمهور تعیین کننده مقصد نیست
اسماعیلی گفت: رئیس جمهور تعیین کننده مقصد نیست، بلکه رهبر جامعه این وظیفه را دارد و ما نیز رئیس جمهور را برای نظریه پردازی نمی خواهیم، گرچه باید بلد باشد، اما نباید درس دینداری و دین به ما بدهد، بلکه باید کشور را به صورت صحیح اداره کند.
شورای نگهبان فقط به رهبر انقلاب تاسی می کند و از هیچ فشاری واهمه ندارد
وی با اشاره به برخی از فشارها به شورای نگهبان تصریح کرد: شورای نگهبان از هیچ فشاری واهمه ندارد و فقط و فقطه به رهبر انقلاب تاسی می کند؛ افراد بدانند که با فشار و سر و صدا هیچ اتفاقی نمی افتد و در مورد کسانی که حتی نشانه ای از رد صلاحیت دارند نیز طبق قانون عمل خواهد شد و شورای نگهبان قطعا افراد واجد صلاحیت را انتخاب خواهد کرد.
عضو حقوقدان شورای نگهبان در پایان بیان کرد: اکنون هم عواملی مثل وزیر بودن دخیل بر تایید صلاحیت نیست، بلکه باید نگاه کرد عملکرد فرد در پست وزارت چگونه بوده است.