دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه لرستان از اوضاع کمی و کیفی کتابخانههای سنتی این دانشگاه گلایه دارند؛ چرا که منابع کتابخانهای دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، دانشگاه لرستان به عنوان دانشگاه مادر در استان لرستان دارای 9 هزار دانشجوست که این دانشجویان در شش کتابخانه مستقر در دانشکدها خدمات کتابخانه ای را دریافت می کنند.
طبق تعریفی که از کتابخانه های دانشگاهی ارائه شده است، کتابخانه دانشگاهی عبارت است از کتابخانه یا سیستمی از کتابخانهها که بوسیله یک دانشگاه، تأسیس، نگهداری و حمایت میشود تا نیازهای اطلاعاتی دانشجویان، دانشکده و استادان را برآورده سازد و برنامههای خدماتی، پژوهشی و آموزشی آنها را پشتیبانی کند؛ اما آیا اینکه کتابخانه های دانشگاه لرستان به چه میزان توانسته اند در این زمینه موفق باشند؟ سوالی است که دانشجویان این دانشگاه به آن پاسخ داده اند.
بیرانوند، دانشجوی کارشناسی رشته عمران دانشگاه لرستان در خصوص وضعیت کمی و کیفی کتابخانه های این دانشگاه گفت: با توجه به پیشرفت سریع علم بویژه در حوزه علوم فنی و مهندسی هر روز شاهد خلق تکنولوژی های نو هستیم؛ با این حال طبیعی است که منابع و کتب مختص به این حوزه به طور مستمر دستخوش تغییر و تحول باشند، با این حال ایرادی که به منابع کتابخانه ای در کتابخانه دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه لرستان وارد است این است که کتاب های این کتابخانه در بسیاری از عناوین رنگ و بوی تاریخی گرفته اند و پاسخگوی نیازهای دانشجویان نیستند.
وی افزود: بسیاری از کتاب هایی که از طرف اساتید رشته های فنی و مهندسی به دانشجویان معرفی می شوند در کتابخانه این دانشکده وجود ندارند و دانشجو مجبور است که برای انجام کارهای تحقیقی خود این کتاب ها را از کتابخانه دانشگاه یا سطح شهر خریداری کند.
دانشجوی کارشناسی رشته عمران دانشگاه لرستان تصریح کرد: از بعد کمی هم تعداد کتاب ها به ازای هر عنوان پایین است؛ به نحوی که اگر چند نفر از دانشجویان در یک زمان برای دریافت یک کتاب به کتابخانه دانشکده فنی و مهندسی یا کتابخانه مرکزی دانشگاه مراجعه کنند تنها تعداد محدودی می توانند از آن کتاب استفاده کنند.
بیرانوند با اشاره به اینکه روند قرار گرفتن کتاب های تازه خریداری شده در فرایند امانت دهی به کندی صورت می گیرد و بعضا تا یک ترم هم به طول انجامیده است، افزود: متاسفانه بخشی از کتاب مدت زیادی است که به دلایل نامعلومی دپو شده اند و در داخل قفسه های کتاب قرار نمی گیرند.
کوهگرد از دانشجویان مقطع کارشناسی رشته کشاورزی دانشگاه لرستان نیز در این خصوص کتابخانه دانشکده کشاورزی این دانشگاه را فاقد غنای لازم دانست و گفت: برای ارائه سمینارهای دانشجویی منابع مختلفی از طرف اساتید معرفی می شود؛ اما متاسفانه بسیاری از این منابع در کتابخانه این دانشکده وجود ندارند؛ از این رو دانشجو مجبور است یا کتاب را خریداری کند و یا اینکه به مطالب موجود در سایت ها استناد کند؛ اما چون بسیاری از این سایت ها از نظر اساتید معتبر نیستند در نتیجه نمره پایینی از سمینار به دانشجو اختصاص می یابد.
اگر چه بنا بر اظهارات دانشجویان رشته های اقتصاد و علوم انسانی کتابخانه مختص به این رشته ها هم با مسائل دیگر کتابخانه های این دانشگاه دست به گریبان است، اما به نظر می رسد که کتابخانه دانشکده علوم پایه که به نام کتابخانه مرکزی هم شناخته می شود از دیگر کتابخانه ها از غنای بیشتری برخوردار است.
امرایی از دانشجویان رشته کارشناسی شیمی دانشگاه لرستان نیز در خصوص وضعیت کتابخانه دانشکده علوم پایه این دانشگاه بیان کرد: این کتابخانه به عنوان یکی از مجهزترین کتابخانه های مختص به حوزه علوم پایه در لرستان است و خوشبختانه منابع مورد نیاز رشته شیمی همگی در این کتابخانه موجود هستند و از لحاظ کتاب های مرجع هم کمبودی احساس نمی شود.
اگر چه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه لرستان از اوضاع کمی و کیفی بسیاری از کتابخانه های سنتی این دانشگاه گلایه دارند؛ اما با این حال به نظر می رسد که با خلق پدیده ای به نام کتاب های الکترونیکی توسعه کتابخانه های سنتی دانشگاه لرستان تحت الشعاع این پدیده قرار گرفته است؛ به نحوی که اهتمام مسئولان این دانشگاه بیش از آنکه متوجه افزایش غنای کتابخانه های سنتی باشد به سمت پربار کردن کتابخانه الکترونیکی سوق پیدا کرده است.
نامداری، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه لرستان نیز در خصوص رویکرد موجود در قبال کتابخانه های این دانشگاه، به قانون برنامه پنجم توسعه در خصوص دانشگاه های مادر اشاره کرد و گفت: دانشگاه لرستان به عنوان یک دانشگاه مادر استان تلقی می شود و طبق قانون برنامه پنجم می بایست به سمت توسعه رشته های کارشناسی ارشد و دکترا سوق پیدا کنیم؛ از این رو با توجه به کاهش 40 درصدی پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی این دانشگاه در سال جاری، دانشگاه بر روی تامین منابع مورد نیاز دانشجویان تحصیلات تکمیلی در قالب کتاب های الکترونیکی متمرکز شده است.
وی افزود: طبق قانون برنامه پنجم به دنبال کاهش ظرفیت دانشجویان مقطع کارشناسی در این دانشگاه هستیم و با این حال معتقدم که از لحاظ منابع کتابخانه ای برای دانشجویان مقطع کارشناسی کمبودی نداریم.
نامداری ادامه داد: اینکه هر عنوان کتاب را به تعداد دانشجویان خریداری کنیم، این روال درستی نیست و هیچ دانشگاهی در دنیا هم در این مسیر حرکت نمی کند.
معاون پژوهشی و فناوری با اشاره به اینکه سال گذشته 40 میلیون تومان کتاب برای تجهیز کتابخانه های دانشگاه لرستان خریداری شده از اختصاص 30 میلیون تومان اعتبار برای خرید کتاب از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که در حال برگزاری است، خبر داد و گفت: با توجه به روند سریع پیشرفت تکنولوژی، دنیا امروز بر روی کتاب های الکترونیکی متمرکز شده است؛ از این رو دانشگاه لرستان نیز از سال گذشته 24 هزار عنوان کتاب الکترونیکی را که اکثرا کتاب های چاپ سال دو هزار به بعد هستند را برای دسترسی دانشجویان و اساتید این دانشگاه روی سایت قرار داده است.
وی اعتبار هزینه شده برای تامین این تعداد کتاب الکترونیکی را پنج میلیون تومان عنوان کرد و گفت: با این میزان اعتبار بیش از 30 عنوان کتاب نمی توان خریداری کرد.
نامداری همچنین از شناسایی 10 هزار عنوان کتاب چاپ سالهای 2010 به بعد از ناشران بزرگ دنیا که در قالب کتاب الکترونیکی منتشر شده اند خبر داد و گفت: این کتاب ها با اعتبار 10 تا 15 میلیون تومان به مجموعه کتاب های الکترونیکی دانشگاه لرستان اضافه می شوند.