گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ دانشگاه دولتی یاسوج به عنوان مهمترین دانشگاه کهگیلویه و بویراحمد از میان 28 دانشگاه و مرکز آموزش عالی در این استان، در بخش کتابخانه ها و کتابخوانی با مشکلاتی دست و پنجه نرم می کند.
هر چند معاون پژوهشی دانشگاه از خرید همه ساله کتاب و تجهیز کتابخانه ها خبر داد، اما برخی از دانشجویان این دانشگاه از بهروز نبودن کتابخانه گلایه مند بودند.
ابوالقاسم عوض پور، معاون پژوهشی دانشگاه در این خصوص اظهار داشت: معمولاً و بدون استثنا همه ساله خرید کتاب داشته و داریم که این خرید به طور خاص از نمایشگاه ها و نمایشگاه بین المللی کتاب تهران است.
وی افزود: سال گذشته نزدیک به 70 میلیون تومان فقط برای تجهیز کتابخانه دانشکده علوم انسانی تخصیص دادیم و امسال هم بر اساس موجودی و با توجه به اینکه هنوز اعتبارات پرداخت نشده، فقط برای نیمه اول سال 100 میلیون تومان اختصاص دادیم که تا امروز 75 میلیون تومان آن خریداری شده است.
عوض پور از بهروز رسانی همه ساله کتابخانه های دانشگاه خبر داد و گفت: هر نوع کتابی که گروه های آموزشی بر اساس سهمیه ای که دارند، درخواست کنند، خریداری می کنیم و در اختیارشان قرار می دهیم.
معاون پژوهشی دانشگاه یاسوج افزود: هر کتاب فارسی که در بازار موجود است و دانشکده ها و گروه ها سفارش دهند، تهیه و در اختیار کتابخانه دانشکده مربوطه قرار می دهیم و در خصوص کتاب های کهنه و قدیمی نیز کتاب ها و چاپ های جدید را تعویض و جایگزین می کنیم.
وی ادامه داد: تجهیز دانشکده های اقماری این دانشگاه از نظر کتاب هم مد نظر بوده و همه ساله بر اساس اعلام نیازی که می شود، نسبت به تجهیز کتابخانه این دانشکده ها نیز اقدام می شود.
عوض پور با اشاره به توجه ویژه به کتاب های مرجع و کتابخانه دیجیتال در دانشگاه گفت: گران ترین منابع کتابخانه ای دایرةالمعارف ها هستند که نسبت به تجهیز کتابخانه ها به این منابع نیز کوتاهی نمی شود.
معاون پژوهشی دانشگاه یاسوج از راه اندازی کتابخانه دیجیتال دانشگاه با اعتبار اولیه 20 میلیون تومان خبر داد و گفت: تجهیز کتابخانه های دانشگاه و رفع نیاز های دانشجویان و استادان دانشگاه در امر کتاب را در سرلوحه کار خود قرار دادیم و برای این امر به فناوری های روز و ابتکار عمل در تقویت هر چه بیشتر منابع نیز توجه می کنیم.
وی به وضعیت منابع کتابخانه های دانشگاه یاسوج اشاره کرد و گفت: بیش از 30 هزار عنوان کتاب در چهار کتابخانه دانشگاه موجود است که مرتب بهروز رسانی می شوند.
عوض پور مهم ترین مشکل کتابخانه های دانشگاه را کمبود نیروی انسانی متخصص در زمینه کتابداری دانست و گفت: در بخش مرجع کتابخانه مرکزی با مشکل نیرو مواجه هستیم و در کتابخانه های دانشکده ها نیز فقط یک نفر کار خدمات رسانی به دانشجویان را انجام می دهد.
این در حالی است که برخی از دانشجویان این دانشگاه از قدیمی بودن منابع در کتابخانه های دانشگاه گلایه مند هستند.
دانشجوی رشته مواد از قدیمی بودن و بهروز نشدن کتاب های کتابخانه اظهار نگرانی کرد و گفت: وقتی برای تهیه برخی کتاب ها به کتابخانه مراجعه می کنیم با کتاب های کهنه و قدیمی مواجه می شویم؛ این نشان می دهد که کتابخانه ها مدت زیادی است بهروز نشده اند.
این دانشجو از کمبود برخی منابع درسی خبر داد و گفت: برخی کتاب ها اصلاً وجود ندارند، در حالی که حداقل یک نسخه از این کتب نایاب باید در اختیار استاد باشد.
دانشجوی دیگری نیز از قدیمی بودن و بهروز نشدن منابع کتابخانه ای این دانشگاه گلایه مند بود.
این دانشجو بیان داشت: برخی کتاب های درسی ما مربوط به سال 70 و قبل از آن است و برخی دیگر از کتاب ها به اندازه ای قدیمی می باشد که سرفصل های جدید در آنها وجود ندارد.
دانشجوی دیگر این دانشگاه نیز از وضعیت ضعیف قرائت خانه ها و سالن های مطالعه دانشگاه خبر داد و گفت: ظرفیت سالن های مطالعه کتابخانه های دانشگاه بسیار کم است و به زحمت ظرفیت هر سالن به 40 نفر می رسد.
دانشجوی دیگری نیز از کمبود فضای کافی برای مطالعه دانشجویان گلایه کرد و گفت: سالن مطالعه دانشکده های دانشگاه ظرفیتی در حدود 30 تا 40 نفر دارد و در این بین فقط سالن مطالعه دانشکده کشاورزی از وضعیت نسبتاً بهتری برخوردار است و تا ساعت هشت شب به سرویس دهی می پردازد.
وی افزود: وقتی در دانشگاه مکان مطالعه وجود نداشته باشد دانشجویان مجبورند در خوابگاه مطالعه کنند که با توجه به نبودن فضای مطالعه در خوابگاه ها و شلوغی محیط خوابگاه، مانع مطالعه درست دانشجو می شود.
این دانشجوی دانشکده فنی و مهندسی ادامه داد: تعداد مشروطی های دانشگاه زیاد شده و یکی از مهم ترین دلایل آن به خاطر نبود فضای لازم برای مطالعه در دانشگاه و خوابگاه هاست.
وی از توقف احداث ساختمان جدید کتابخانه خبر داد و ابراز امیدواری کرد که هر چه زودتر با تدبیر مسئولان، برای حل این مشکل و راه اندازی کتابخانه جدید دانشگاه گامی در تقویت علمی دانشجویان برداشته شود.
این دانشجو همچنین از کمبود منابع غیر کتابی در دانشگاه ابراز نگرانی کرد و گفت: داده های علمی اینترنتی و سایت های مرجعی که دانشگاه با آنها قرارداد می بندد، کم هستند و برخی از این قراردادها رو به اتمام است.
دانشجوی دیگر دانشگاه یاسوج نیز از ضعیف بودن منابع مقالات علمی دانشگاه خبر داد و گفت: نشریات و مجلات علمی دانشگاه بهروز و متنوع نیستند و نیاز علمی دانشجو را ارضا نمی کنند.
شاید مهم ترین مشکلی که می توان در خصوص وضعیت کتابخانه های دانشگاه یاسوج رصد کرد، کمبود قرائت خانه ها و سالن های مطالعه در این دانشگاه است که قریب به اتفاق دانشجویانی که از آنها در مورد مشکلات کتابخانه های دانشگاه سوال می شد بر این مشکل بیش از مشکلات دیگر تاکید داشتند.
این در حالی است که در اردیبهشت سال گذشته نیز به بررسی مشکلات کتابخانه ای این دانشگاه پرداخته شد و کمبود فضای کافی برای مطالعه به عنوان مهم ترین مشکل این دانشگاه مطرح گردید، با این وجود مسئولان این دانشگاه، پاسخ یا اقدام مناسبی جهت رفع این مشکل ارائه ندادند.