به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، حجتالاسلام حسین دهنوی شب گذشته در همایش «نقش خانواده سالم در کاهش آسیبهای اجتماعی» در تالار حافظ شیراز بیان داشت: تماشای شبکههای ماهواره ای انحرافات اخلاقی و اعتقادی زیادی به دنبال دارد،
وی افزود: خانوادهها فکر نکنند که ماهواره بخرند، میتوانند کانالهای بد را ببندند، بچهها خیلی باهوش اند؛ باز میکنند حتی بزرگترها هم وسوسه میشوند.
این کارشناس خانواده تصریح کرد: مستند «هجوم خاموش» یک تا چهار برای تبیین آثار سوء ماهواره تکثیر و توزیع شده است که برای خانوادهها در این زمینه قابل استفاده است، باید دقت کنیم که از ابزارهای اینچنینی چه میخواهیم؟ کامپیوتر و اینترنت هم شمشیر دو لبه هستند.
هنوی ادامه داد: یکی از عوامل مهم در کاهش آسیبهای اجتماعی در فرزندان اقدام به موقع است، باید از کودکی بدرفتاریهای بچهها را اصلاح کرد.
وی تصریح کرد: بعضی از خانوادهها غافل هستند، بعضی از خانواده ها تا اشتباهی از فرزند میبینند برخورد مستقیم میکنند؛ اما هر دو روش غلط است، باید تغافل کرد؛ با تغافل فرزند به خوف و رجا دچار میشود.
این فعال تربیتی گفت: البته در مصرف سیگار و مواد مخدر و مشروبات جای تغافل نیست، چون اگر دو سه ماه بخواهیم تغافل کنیم خونش مسموم میشود. باید وارد مرحله بعدی که گفتگوی صمیمانه است.
دهنوی خاطرنشان کرد: باید سریع جلوی مواد مخدر را گرفت. ابتدا با محبت و مهربانی و آرامش وارد بحث شوید؛ چراکه با قاطعیت. سروصدا و دعوا غلط است، باید صمیمانه برخورد کنیم یا جواب می گیریم یا نه فرزند به کار اشتباه خود ادامه می دهد.
وی افزود: حتی در صورت ادامه هم نباید عصبانیت و سر و صدا راه انداخت؛ چراکه هیچ نفعی ندارد و حتی مشکل را مضاعف می کند.
این کارشناس خانواده تصریح کرد: در صورت مشاهده استمرار کار اشتباه با عنصر عاطفه پیش بروید. او خطا میکند و شما محبت میکنید، حقوق او را رعایت میکنید و به خواستههایش پاسخ میدهید در این صورت او احساس گناه میکند، دچار عذاب وجدان میشود و نفس لوّامه او از درون فعال میشود. این روش در بسیاری از موارد مؤثر واقع میشود.
دهنوی گفت: قهر، تحریک عواطف و احساسات، جریمه و محرومیت موردی و شیوه بده و بستان از سازکارهای بازدارنده موثر است.
وی افزود: قهر والدین به خصوص مادر برای بازدارندگی از گناه و اشتباه خوب است؛ ولی نباید طولانی شود. روش تحریک عواطف و احساسات هم برای به راه آوردن فرزندان خیلی خوب جواب میدهد؛ اما نباید در استفاده این روش زیادهروی کرد زیرا دو آفت دارد: یا بچه از لحاظ عاطفی دچار استرس شدید میشود که نکند باعث مرگ والدین شود یا در اثر تکرار زیاد اثر خود را از دست میدهد.
این کارشناس خانواده تصریح کرد: مراقب باشید دین بچهها را در مقابل دنیای آنها قرار ندهید؛ مثلا اینکه بگوییم تا نماز نخوانی ناهار به تو نمیدهم. روش محرومیت و جریمه را برای نماز توصیه نمیکنم؛ اما روش بده و بستان روش خوبی است.
دهنوی گفت: روش بده و بستان باید با ادبیات صحیح انجام شود. نباید به لجبازی تبدیل شود، باید به روش معقول و منطقی انجام شود تا تأثیرگذار باشد.
وی بیان داشت: شما اگر مسجد میروی و نماز اول وقت میخوانی الگوی خوبی هستی؛ اما نوجوان باید آثار نماز را هم در شما ببیند، محبت، عطوفت، اخلاق را باید ببیند، اگر حقوق بچه را رعایت نکنی، فحش بدهی، بداخلاقی کنی بچه از نماز زده میشود، در هر دو بعد باید الگوی فرزندان بود.
این کارشناس خانواده خاطرنشان کرد: برای آشنایی بیشتر با شیوه های تشکیل خانواده موفق مطالعه سه جلد نسیم مهر و گلبرگ زندگی 1 و 2 را توصیه میکنم؛ گلبرگ 3 نیز به پایان رسیده است و به زودی منتشر میشود.