گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، معمولا نیروهای مخالف انقلاب، پس از پیروزی، تلاش میکنند با یکسری کارها، راه انقلاب را به سمت اهداف مورد نظر خود منحرف کنند، در چنین وضعیتی وجود رهبر هشیار و قاطع، مانع از چنین حرکتی میشود و اصول و آرمانهای انقلاب محفوظ میماند؛ تجربهای که در انقلاب اسلامی تأثیر خود را به روشنی نشان داد.
تحولاتی که در چند کشور اسلامی، از جمله مصر منجر به فروپاشی نظامهای استبدادی شد، از همان آغاز کار این نگرانی را پدید آورد که نبود رهبری در این انقلابها، بزرگترین خطری است که آنها را تهدید میکند؛ چرا که مخالفان فرصت خواهند کرد تا شرایط را به سود خود تغییر دهند و حاصل مبارزات و جانفشانی انقلابیون را تباه سازند.
انقلابیون مصر که رژیم مبارک را ساقط کردند در پی روی کارآمدن حکومتی برگرفته از متن اسلام بودند و انتخاب مرسی یکی از راهکارهای تحقق این امر بود؛ اما مرسی در طول یک سال حکومت خود نتوانست وعده های خود را عملی سازد و در نتیجه خشم ملت انقلابی را بار دیگر برافروخت.
سقوط کابینه مرسی نشان از ضعف عملکرد اخوان المسلمین در عرصه سیاسی است
جواد جهانگیرزاده، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تحولات اخیر مصر گفت: هیچ کدام از وعدههای محمد مرسی محقق نشده است و حتی تلاشی هم برای ایجاد تغییرات در این کشور به چشم نمی خورد همه این موارد در حالی است که اکثریت مردم به دنبال ایجاد تغییر و تحولات وسیع در حوزه اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در این کشور بودهاند.
وی افزود: تحولات اخیر مصر یک قصه چند وجهی است، از یک طرف برای غربیها اصلا خوشایند نیست که یک حاکمیت مسلمان بر سر کار بیاید و از سوی دیگر عملکرد مرسی هم کاملا قابل انتقاد بوده است، در شرایط فعلی در راستای همین انتقادات مخالفین به صورت کاملا مجهز و یکدست به اعتراض مشغول هستند.
نماینده مردم ارومیه در خانه ملت ادامه داد: نکته اصلی اینجاست که طی چند وقت اخیر هیچ کدام از وعدههای محمد مرسی محقق نشده است و حتی تلاشی هم برای ایجاد تغییرات در این کشور به چشم نمیآید، ساختار سیاسی و اجتماعی مصر به هیچ عنوان دچار تغییر نشدهاند و ظاهرا تنها یک رئیس جمهور عوض شده است، همه این موارد در حالی است که اکثریت مردم به دنبال ایجاد تغییر و تحولات وسیع در حوزه اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در این کشور بودهاند.
جهانگیر زاده با اشاره به چند دسته شدن مخالفین مرسی در مصر، تصریح کرد: از یک سو طرفداران حکومت سابق این کشور از سوی احمد شفیق در حال مدیریت شدن هستند و از سوی دیگر برخی کشورهای عربی نیز در حال دخالت کردن در امور این کشور هستند که در شرایط فعلی بستر اجتماعی هم برای این دخالتها فراهم است، در نتیجه در شرایط فعلی هم حامیان حکومت دیکتاتوری گذشته و هم مخالفین حضور دین در حاکمیت و حتی مذهبیون تندرو با عملکرد مرسی به شدت مشکل دارند.
وی با تاکید بر اینکه شرایط مصر به شدت پیچیده شده است، گفت: تنوع در مطالبات مخالفین و جهت گیریهای آنان موجب شده است که شرایط به شدت پیچیدهای در مورد مصر حاکم باشد؛ اما مردم مصر خود باید تشخیص بدهند که بهترین شرایط برای آنها چیست؛ ولی به نظر میرسد که استقرار یک تفکر انقلابی که به حکومتهای گذشته وابسته نباشد و با رژیم فعلی نیز تفاوتهایی داشته و به دنبال ایجاد تغییر و تحول باشد بهترین شرایط برای کشور مصر است، از سوی دیگر این تفکر باید قدرت ساماندهی جریان انقلاب را نیز داشته باشد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش اخوان المسلمین در تحولات اخیر مصر گفت: اخوان المسلمین به عنوان قدرت فوق العاده اجتماعی و دینی با سابقه بیش از 80 سال نشان داد در عرصه سیاسی ضعیف عمل کرده است.
جهانگیرزاده ادامه داد: مرسی کسی است که نه توانایی رهبری انقلاب را دارد، نه رفاهی برای مردم ارائه کرده و نه در منطقه حرفی برای گفتن دارد و طبیعی است که مردم انگیزه ای برای حکومت وی نخواهند داشت.
مرسی فقط ژست انقلابی بودن را داشت
وی گفت: مرسی به عنوان نماینده اخوان المسلمین نتوانست لایه های قدرت را به دست گیرد بعد از سقوط دیکتاتور سابق، انتظار می رفت ساختار ارتش و سیستم اداری مصر متحول شود؛ اما این اتفاق نیفتاد و مرسی فقط پوز انقلابی داشت؛ در حالی که رفتارهایش کاملا متناقض بود.
این عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی افزود: مصر کشور گفتمان ساز است و خصوصا حضور پایگاه دینی و مذهبی همچون اخوان المسلمین بر قدرت گفتمان سازی این کشور در عرصه خاورمیانه افزوده است.
عملکرد تک محوری اخوان المسلمین عامل سقوط کابینه مرسی بود
نادر قاضی پور، نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مرسی به عنوان نماینده اخوان در مصر می خواست جایگاه اخوان را تقویت کند و اخوان المسلمین نیز تک محوری عمل کرده است.
وی افزود: سکوت مرسی در کشتار پنج تن از شیعیان در مصر از دیگر عوامل سقوط کابینه وی بود؛ زیرا مرسی به عنوان رئیس حکومت درباره این جنایت موضعی نگرفت و این مسئله خشم ملت را برانگیخت.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به برخورد دوگانه مرسی در حکومت تصریح کرد: نمی شود کسی هم خدا را بخواهد، هم خرما را، مرسی دم از اسلام می زد؛ اما در عمل گوش به فرمان استکبار و صهیونیسم بود.
مرسی با تقلید کورکورانه از جبهه غربی جایگاه مردم مصر را در منطقه تضعیف کرد
سالار نامدار، دانشجوی فعال دانشگاه ارومیه شروع اغتشاشات در مصر را مصادف با اولین سالگرد تحلیف ریاستجمهوری محمد مرسی عنوان کرد و گفت: یکی از علل سرنگونی محمد مرسی بی توجهی وی به فضای چند جناحی مصر و تلاش در گسترش فضا برای فعالیت های اخوان المسلمین بود.
وی افزود: مرسی با رویکرد سلفی گری و افراطی که در پیش گرفت سعی کرد سیاست داخلی مصر را به نفع اخوانی ها به قبضه درآورده و در اختیار آنها قرار دهد.
این فعال دانشجویی تبرئه حسنی مبارک را یکی دیگر از اشتباهات فاحش مرسی دانست و گفت: این اقدام مرسی متناقض با روحیه انقلابی مردم مصر بود و مدیریت غلط وی در این موضوع چالش هایی را در کشور ایجاد کرد.
نامدار با اشاره به عملکردهای منفی مرسی در سیاست خارجه تصریح کرد: وی با تقلید کورکورانه از جبهه غرب و دیکتاتورهای عربی منطقه باعث تضعیف جایگاه مردم مصر در منطقه شد.
وی شرایط اقتصادی اسفبار حاکم بر مصر و نبود امنیت در این کشور را جز ضعف های مرسی در اداره کشور عنوان کرد و گفت: اگر همه این عوامل را در کنار هم بگذاریم می شود گفت که برای زیرورو کردن یک نظام کافی است.
این فعال دانشجویی با تاکید بر اینکه بروز کودتا درمصر بدون کمک های اطلاعاتی عربستان و غرب ممکن نبود، ادامه داد: نکته اساسی که در این میان باید توجه شود این است که مرسی رئیس جمهور قانونی مصر که 52 درصد رای مردم را داشت نباید با کودتای نظامی برکنار می شد.
نامدار خاطرنشان کرد: اگر واکنش اخوان المسلمین همراه با رویکرد مسلحانه باشد مصر سوریه دوم در منطقه خواهد بود و این روند باعث ایجاد ناامنی هایی در منطقه خواهد شد.