به گزارش خبرنگار بین الملل «خبرگزاری دانشجو»، تحلیل گر سایت المانیتور با اشاره به واکنش سعودی ها به روند تحولات در مصر، تاکید می کند که پس از برکناری محمدمرسی از سوی ارتش در 30 جولای، عرصه سیاسی در عربستان سعودی را با شکاف های جدی مواجه کرده است.
اگر چه عربستان سعودی بلافاصله پس از برکناری مرسی تو سط نظامیان، حمایت کامل خود از ارتش مصر را با ارائه کمک مالی 5 میلیارد دلاری به مصر نشان داد، اما در سیاست خارجی عربستان در منطقه پس از وقایع اخیر مصر اختلاف نظرهای زیادی وجود دارد.
اکنون موضع گیری ها درمیان سعودی ها در قبال مصر را میتوان در سه گروه بررسی کرد: گروهی که از اخوان المسلمین و دولت برکنار شده مصر حمایت می کنند، گروهی که برکناری دولت اخوان از سوی نظامیان را جشن گرفته اند، و گروهی که در اتخاذ موضع در این باره با احتیاط برخورد می کنند.
اخوان المسلمین در عربستان اگرچه در ساختار قدرت این کشور هنوز گروه ناشناخته و کوچکی است، اما با اخوانی های مصر رابطه نزدیکی دارد. اعضای وابسته به این گروه در عربستان اقدام ارتش در برکناری مرسی و مقابله خشونت آمیز با معترضان را محکوم کرده و ریخت و پاش حکومت سعودی را در ارائه کمک های مالی به ارتش مصر به باد سرزنش گرفت.
جالب توجه آنکه حکومت سعودی بلافاصله فعالان وابسته به این طیف را فراخوانده و مورد بازجویی و پیگرد قرار داد اما در هر صورت انتقاد از سیاست خارجی سعودی ها از سوی فعالان داخلی بسیار حائز اهمیت است.
در مقابل این دسته، عده ای از تحلیل گران و کارشناسان در عربستان که لیبرال خوانده می شوند، اقدام به تحسین و استقبال از پایان کار اسلام گرایان در مصر کردند که بدون شک عملکرد این گروه با چراغ سبز حاکمیت سعودی صورت گرفته است. تلاش برای توقف افول قدرت اسلام گرایان در مصر و تونس در راستای سیاست های منطقه ای سعودی هاست.
گروه سومی که در قبال تحولات پس از 30 جولای مصر، با احتیاط برخورد کردند، کسانی هستند که از ایدئولوژی و سیاست های اخوان در مصر حمایت می کنند اما از عملکرد اسلام گرایان در ساختار قدرت مصر رضایت ندارند.
در مجموع برکناری مرسی و دولت وابسته به اخوان المسلمین در مصر با کودتای نظامیان، عربستان را دچارشکاف هایی کرده است که هیچ یک از گروه ها نیز در این میان نسبت به تحولا ت مصر بی طرف نیستند.
نکته مهم تر در این میان آن است که سعودی ها همزمان با آنکه در انتظار پایان کار قدرت اسلام گرایان در مصر هستند، نزدیکی و روابط با گروه های سلفی را در اختیار دارد که گروهی رقیب و حتی دشمن و خطرناک و تفرقه گرا در مقابل اخوان المسلمین هستند و این مسئله را باید با توجه به این نکته در نظر گرفت که اخوان المسلمین در مصر با رسیدن به قدرت، سلفی ها را نه تنها از نظر جایگاه اجتماعی و آموزشی، بلکه به لحاظ انحصار بر صحنه سیاسی و مذهبی تضعیف کرد.
با اینحال خطر واقعی برای عربستان تقویت و یا تضعیف منابع فکری و ایدئولوژیکی که از مصر وارد این کشور می شود، نیست، بلکه خطر واقعی این است که یک مصر دموکراتیک و باثبات می تواند تهدیدی برای حاکمان سعودی باشد که مردم آن تحولات مصر را به دقت دنبال می کنند.
بنابراین تا زمانی که ناآرامی ها مصر را به حالت فلج درآورده باشند، سعودی ها می توانند مطمئن باشند که روند دموکراتیک انتقال قدرت در این کشور منبع الهام بخش برای مردم عربستان نخواهد بود؛ یک دیکتاتوری نظامی طولانی مدت برای عربستان که در ترس از انقلاب و نتایج آن است، سعودی ها را برای حمایت از حکومت نظامیان در مصر مصمم می کند.