المان میدان شهدای یاسوج بوی شهادت نمیدهد!
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، فرود عباسی؛ چند سال پیش وقتی که راهی دفتر کارم واقع در فلکه ساعت یاسوج بودم، به ناگاه متوجه شدم که المان قدیمی و نازیبای این فلکه (برج کوتاه و بی ریخت ساعت) تخریب شده و فردا روز نیز المان جدیدی به جایش نصب شد.
«فلکه ساعت» به میدان «شهدای نیروی انتظامی» تغییر نام یافت.
فارغ از اشکالات فنی برج سابق و نیز بدون توجه به اینکه «فلکه ساعت» اصلاً «میدان» نبود و در واقع یک چهار راه محسوب میشد و با در نظر داشتن اینکه المان به کار رفته برای شهدا ضمن عدم توجه به اصول حرفه ای مجسمه سازی، طراحی المان های شهری و یا گرافیک محیطی، زیبا نبوده و در شان والای شهدا که خود بزرگترین نماد فرهنگی این مرز و بوم هستند، نیست.
با اشاره به سوء تدبیر و یا مدیریت شهری که بلای جان همه شهرهای استان است، بر خود لازم دیدم این بار بنویسم و مثل سال ها قبل ملاحظاتی را درنظر نگرفته و مطالب زیر را یادآوری کنم.
روی سخنم به چرایی نامگذاری میدان شهدا از طرف ارگانی زحمت کش و دلسوز نیست و الحق پاسداشت شهدا و قهرمانان میهن از واجبات فرهنگی و ملی است؛ اما در این میان نمی توان بی توجه از کنار این همه بی تدبیری و سوء مدیریت گذشت؛ چرا که سکوت نخبگان و متخصصان نسبت به نادیده انگاشتن تخصص و اصول حرفه ای طراحی شهری نه فقط منجر به خلق غیر کارشناسانه ای میدان شهدا شد که میدان امام حسین (ع)، میدان هفت سین، ایستگاه های اتوبوس شهری، پایانه های مسافربری، ورودی های شهری، بلبشوی بیلبوردهای تبلیغاتی، بدنه اتوبوس های شهری و غیره در شهر یاسوج و نیز موارد مشابه در دیگر شهرهای استان نیز از این معضل رنج می برند و سال هاست که طراحی های غیر کارشناسی شده و غیر منطبق با اصول و موازین طراحی شهری و گرافیک محیطی در این استان همه گیر شده است.
المان میدان شهدای یاسوج فارغ از غیر حرفه ای بودن و اینکه در هیچ جای دنیا مرسوم نیست که به بدنه المان و یا یک مجسمه «تابلو فلکس» نصب کنند؛ در حال حاضر تبدیل به یک پنل برای چسباندن پوسترها و تراکت های تبلیغاتی شده است و هیچ گاه بوی شهادت نمی دهد.
به گمانم مسئولان شهرداری باید اقدام به تغییر نام این میدان نیز بکنند؛ چرا که تبدیل به چهار راه دستفروشان و سبزی فروشان «شعبه 2 » شده است!
شایسته است این میدان پر تردد و مرکزی شهر که به نام شهدا زیبنده شد، ظاهری نیز در خور شهدا داشته باشد.
ماجرای میدان امام حسین (ع) نیز به همین تلخی است!
میدانی که نام بزرگترین نماد آزادگی، مقاومت، پایمردی، شجاعت و عزت را برخود دارد. می دانی که چند بار تخریب و بازسازی شده است و فقط نفعش را پیمانکاران برده اند!
میدانی که بعد از آخرین بازسازی اصلاً زیبا و حرفه ای ساخته نشده است و مدل طراحی اش به الگوهای چند دهه قبل طراحی شهری بر می گردد.
میدانی که المان های نصب شده بر چهار طرفش در شان سالار شهیدان نیست و صد افسوس که دل را به سمت کربلا نمی برد! این المان ها کاملاً آماتوری و سطح پایین طراحی شده اند.
میدان هفت سین که منِ طراح به جای هفت سین، «هفت آبان» خواندمش و هر چه فکر کردم مناسبتی در هفت آبان نمی یافتم و بعدها از زبان مجری شبکه دنا شنیدم «هفت سین».
هفت سین نام یکی از کهن ترین آیین های ایرانی است و بر همگان آشکار است که المان این میدان هیچ اشاره ای به این مراسم دیرپا و زیبا ندارد! و خود المان نیز بدقواره و آماتوری طراحی شده است.
ایستگاه های نازیبا و زشت شهری اتوبوس نیز نیازی به تذکره ندارد و به دنبالش تبلیغات نازیبا، ناقص و غیر حرفه ای بدنه های اتوبوسهای شهری! نقاشی های دیواری که دیگر جای خود دارد!
نصب قارچی، غیر فنی، غیر اصولی و بودار بیلبوردهای تبلیغاتی شهر یاسوج نیز قصه شهر ممنوعه ای است که پرداختن به آن هزینه دارد!!!
دور برگردان ها، سیستم جدید معابر شهری، مرحوم تپه استانداری و غیره ماجرایی (کی بود؟ کی بود؟ من نبودم) است که سر به باد فنا می سپارد.!!!
شهرداری، شورای اسلامی شهر، استانداری، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراث فرهنگی و گردشگری، بنیاد شهید و هر ارگان، سازمان و یا نهاد دیگری کجای این ماجرایند و سهمشان در پاسخگویی چه میزان است؟
در این میان با یک حساب سرانگشتی می توان انتفاع دلالان غیر حرفه ای و پیمانکاران را از این بازار سوء تدبیر و سوء مدیریت برآورد کرد و افسوس و صد افسون بر ضرورت هایی که در یک مدار بی فرجام دست به دست می شوند و هیچ گاه دیده نمی شوند.
ترکیب جوان اعضای جدید و غالباً متخصص شورای اسلامی شهر یاسوج، فرصت تعیین شهردار جدید و یا ابقا شهردار و همچنین تعویض استاندار به دنبال شروع به کار دولت جدید فرصت مغتنمی است تا با بازنگری و توجه به اصول شهرسازی و توجه به ضرورت ها و بایستههای طراحی شهری و گرافیک محیطی نگاهی عالمانه و تخصصی به مقولات بالا شود و در آینده بتوانیم چهره نازیبای این شهر نابسامان را سامان ببخشیم و فراموش نکنیم یاسوج مرکز استان و پایتخت طبیعت ایران است.