گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»؛ بسیاری از رتبه های برتر که در شهرهای شیراز مشهد و تبریز و یا حوالی این شهرها زندگی می کنند ترجیح می دهند با توجه به قطب بندی رشته ها و شانس بیشترشان برای قبولی دانشگاه های قدیمی و خوشنام استان خود را انتخاب کنند .
حتی برخی با وجود امکان قبولی در دانشگاه های پایتخت، زیر بار رنج دوری خانواده و مشقات زندگی در تهران نمی روند. بسیاری از رتبه های برتر پزشکی نزدیک به استان فارس ترجیح می دهند دانشگاه علوم پزشکی شیراز را انتخاب کنند و بسیاری از رتبه های برتر ریاضی دانشگاه مهندسی تبریز را انتخاب می کنند.
دانشگاه فردوسی مشهد، سومین دانشگاه قدیمی ایران
با تبدیل آموزشگاه عالی بهداری در سال 1328 به دانشکده پزشکی ، نخستین گام در راه تاسیس سومین دانشگاه ایران در شهر مقدس مشهد برداشته شد در سال 1334 با صدور مجوز دیگری دانشکده ادبیات با پنج رشته جداگانه تاسیس یافت .
با گسترش آموزش عالی در کشور به ترتیب دانشکده معقول و منقول (که بعدأبه الهیات تغییر نام یافت ) دانشکده علوم ، دانشکده دندانپزشکی ، دوره شبانه ، دانشکده علوم دارویی و تغذیه ، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی ، دانشکده کشاورزی ، دانشکده مهندسی ، مؤسسه بینایی سنجی ، دبیرستان دانشگاه و مرکز تعلیمات به مجموعه دانشگاه مشهد که ازسال 1353 به دانشگاه فردوسی تغییر نام یافته بود افزوده شد .
پس از تغییردر برخی واحدهاو تفکیک دانشگاه علوم پزشکی از دانشگاه فردوسی مشهد ، دانشکده علوم اداری و اقتصادی ، دانشکده دامپزشکی، آموزشکده کشاورزی شیروان ، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی ، دانشکده علوم ریاضی ، پژوهشکده علوم گیاهی ، مرکز تحقیقات زمین لرزه شناسی ، کالج دانشگاه ، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست ،و دانشکده معماری و شهرسلزی ، یکی پس از دیگری به مجموعه واحدهای دانشگاه اضافه شدند.
هم اکنون دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان سومین دانشگاه کشور از نظر قدمت پس از دانشگاههای تهران و تبریز در حال حاضر شصت و سومین سال فعالیتش را سپری می کند.
در اوائل دهه هشتاد این دانشگاه در رتبه بندی دانشگاهها جایگاه چهاردهم را داشته است در حالیکه هم اکنون، این جایگاه به رتبه هشتم ارتقاء یافته است.
بر اساس برنامه استراتژیک دانشگاه مقرر شده است در سال 1404 این دانشگاه دارای رتبه 500 جهانی دهم منطقه ای و دوم در بین دانشگاههای جامع کشور باشد که البته در حال حاضر رتبه دانشگاه فردوسی مشهد بین دانشگاههای جامع سوم است.
در حال حاضر بیش از 20 هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند که حدود 2500 تن در مقطع دکتری و حدود 6000 تن در مقطع کارشناسی ارشد و بقیه در مقطع کارشناسی مشغول به ادامه تحصیل هستند بیش از 700 نفر عضو هیات علمی در دانشگاه مشغول فعالیت هستند که حدود 650 نفر از آنان دارای مدرک ph.d و بیش از 120 نفر دارای رتبه استادی یا پروفسوری هستند از سال گذشته تحصیلی واحد بین الملل دانشگاه فعالیت خود را آغاز نموده است و قریب به 500 نفر دانشجوی دکتری و بیش از 800 نفر دانشجوی کارشناسی ارشد جذب نموده است.
دانشگاه شیراز،قطب پژوهشی کشور
دانشگاه شیراز با پیشینه بیش از نیم قرن، یکی از بزرگترین و مهمترین دانشگاه های کشور است که قطب پژوهشی کشور نیز به شمار می آید.
دانشگاه شیراز در سال 1325 با تأسیس آموزشکده بهداشت بنیان گذاری گردید. در سال 1328 این آموزشکده به دانشکده پزشکی و در سال 1332 آموزشکده بهیاری نمازی، در سال 1334 دانشکده های کشاورزی و هنر و علوم راه اندازی شدند.دانشگاه شیراز که پیش از انقلاب اسلامی دانشگاه پهلوی نام داشت، در سال 1333 با دانشکدههای مهندسی و دامپزشکی تشکیل شد.
دانشگاه شیراز دارای . 610عضو هیأت علمی و بیش از 19000 دانشجو است. در این دانشگاه 80 رشته کارشناسی، 183 رشته کارشناسی ارشد ، 102 رشته دکترای تخصصی و یک رشته دکترای حرفه ای ارائه می شود.
اکنون دانشگاه شیراز در بردارنده 16 دانشکده و یک مرکز آموزش عالی می باشد و چند دانشکده نیز در آینده نزدیک راه اندازی می شود.
دانشکده ها و واحدهای دانشگاه شیراز :
ادبیات و علوم انسانی
اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی
آموزشهای الکترونیکی
حقوق و علوم سیاسی
دامپزشکی
علوم تربیتی و روانشناسی
کشاورزی
مهندسی
مهندسی مکانیک
مهندسی برق و کامپیوتر
مهندسی شیمی، نفت و گاز
فناوری نانو
واحد بین المللی در جزیره قشم
هنر و معماری
گردشگری و هتلداری
دانشگاه تبریز،از قطب های مهندسی کشور
در خرداد ماه 1326 بر اثر تحولات سیاسی منطقه، دانشگاهی بنام "آذربایجان یونورسیتیسی" تأسیس شد اما پس از چندی بر اثر تحولات بعدی فعالیت آن عملا متوقف شد.
در سال 1329 از طرف شخصیتهای مختلف اقدامات همه جانبه ای برای تأسیس دانشگاه شکل گرفت و بلافاصله در دیماه همان سال دکتر مصطفی حبیبی و دکتر خانبابا بیانی از دانشگاه تهران مأموریت یافتند برای تأسیس دوباره دانشگاه در تبریز، به این شهر عزیمت کنند.
این دانشگاه در وادی امر با دو دانشکده ادبیات و پزشکی شروع به کار نمود و با گذشت زمان دانشکده ها ، آزمایشگاهها ، کارگاهها ، آموزشکده های آن یکی پس از دیگری تأسیس می شدند.
همچنین علاوه بر دانشگاه تبریز که بعدها به دودانشگاه یعنی تبریز و علوم پزشکی تبریز تقسیم شد دانشگاه هنر اسلامی ، تربیت معلم آذربایجان ، صنعتی سهند ، آزاد اسلامی و سایر دانشگاهها و موسسات آموزش عالی نیز تأسیس شدند تا آذربایجان را بعنوان دومین شهر بزرگ دانشگاهی کشور پس از تهران و بزرگترین قطب علمی شمال غرب کشور مطرح سازند.
این دانشگاه در حال حاضر با بیش از 18 هزار نفر دانشجو و بیش از 580 نفر هیأت علمی دارد.
دامپزشکی
ریاضی
شیمی
علوم انسانی و اجتماعی
علوم تربیتی و روانشناسی
علوم طبیعی
فنی-مهندسی برق و کامپیوتر
فنی-مهندسی بناب
فنی-مهندسی عمران
فنی-مهندسی مکانیک
فیزیک
کشاورزی