دکتر مصطفی قاسمی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: افرادی که مشکل دیابت یا قند خون دارند در صورتی که آموزش بموقع و درستی ببینند، دیرتر به نارسایی کلیه دچار می شوند.
وی افزود: کم شدن تعداد بیماران کلیوی و دیالیزی مستلزم مسائل آموزشی و فرهنگی است که متأسفانه هماکنون جای کمی در کشور دارد؛ آموزش در کشور به علت مسائل و مشکلات دارویی همواره مورد بیتوجهی قرار داشته و امیدواریم امسال با بهبود وضعیت دارویی به آموزش بیشتر توجه بشود.
رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی با اشاره به تعداد پرستاران آموزش دیده گفت: تعداد پرستارانی که بتوانند به بیماران کمک کنند، کم است؛ همچنین دسترسی بیماران به دستگاههای دیالیز، نسبت به سابق کمتر شده است و هم اکنون با کمبود بیش از 3000 دستگاه دیالیز در کشور مواجهیم.
قاسمی تصریح کرد: دستگاههای دیالیز قدیمی را باید از رده خارج کنند و دستگاه های جدید مورد استفاده قرار بدهند.
وی در مورد بیماران پیوندی اظهار کرد: مشکل اساسی که در مورد این بیماران وجود دارد، این است که این افراد از داروی قدیمیتر استفاده می کنند و هم اکنون برخی از بیمهها آن داروها را قبول نکرده و هزینه های آنها را پرداخت نمیکنند و این موجب استرس در بیماران شده و درد و شدت بیماری را افزایش میدهد.
رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی در ادامه بیان کرد: داروهای روتین بیماران بین چهار تا پنج قلم دارو است که باید فکر اساسی برای داروهای بیماران پیوندی که از داروهای قدیمی استفاده میکنند، بشود.
قاسمی در مورد کمبود متخصصان نفرولوژی بیان کرد: در خصوص فوق تخصص کلیه همچنان مشکلاتی وجود دارد؛ چند سالی است که این متخصصان از دانشگاههای مختلف فارغ التحصیل میشوند، اما در مورد جذب این متخصصان و هماهنگ شدن با دستگاهها مشکل وجود دارد، مثلاً در استان خراسان جنوبی در زمینه متخصصان نفرولوژی کمبود داریم و این مشکل جدی گرفته نمیشود.
وی در ادامه تصریح کرد: مسئولان توجهی نمیکنند که هر سال 15 درصد به بیماران کلیوی افزوده میشود، در حالی که مسئولیت دانشگاه و بیمارستان است که به این بیماران توجه کنند و امکانات لازم را ایجاد نمایند؛ وقتی بیماران از شهرستان به تهران مراجعه میکنند و درخواست اقدامات پزشکی دارند، مشخص است که در برخی شهرها اقدامات پزشکی برای بیماران کلیوی انجام نمیشود. در حال حاضر بیماران نیازمندی وجود دارند که از امکانات پزشکی محروم هستند.
رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی در مورد آموزش پزشکان و بیماران بیان کرد: مسئله آموزش پزشکان اهمیت زیادی دارد، بسیاری از بیماران از بیتوجهی پزشکان لطمه خوردهاند. دیده شده که بیماری به پزشک عمومی مراجعه کرده است و پزشک به بیماری پی نبرده و با تجویز آنتی بیوتیک و یا مسکن باعث از بین رفتن کلیه ها شده است، به همین دلیل آموزش، روی تعداد بیماران میتواند تأثیرگذار باشد.
قاسمی افزود: تمام دانشگاهها باید در مسئله آموزش پزشکان پیشقدم شوند و از تجربه های انجمنها در خصوص آموزش و بالا بردن سطح آگاهی بهره ببرند.
وی به تعداد تخت ها و امکانات درمانی اشاره کرد و گفت: کمبود تختهای دیالیزی برای بیماران کلیوی همواره وجود داشته و دولت باید در مورد کمبود تختها و دستگاههای دیالیزی اقدام کند که هم اکنون دولت امکانات لازم را ندارد؛ زمانی که کمبود دستگاه و تخت وجود دارد، باعث میشود تعداد دفعاتی که بیماران باید دیالیز شوند از سه بار به دو یا یک بار کاهش پیدا کند.
رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی در پایان گفت: کمبود تخت و دستگاه دیالیز در تهران و در تمام کشور وجود دارد؛ در دولت جدید با اقداماتی که وزیر بهداشت انجام داد بیماران دیالیزی و پیوندی وضعیت بهتری پیدا کردند.