گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ چند روز پیش مسئولان درباره موضوعاتی که در امر پزشکی اختلال ایجاد کرده بودند ناراضی بودند، اما اقدامی نکردند و امروز زمانی است که پزشکان و بیماران هر دو در این خصوص ابراز ناراحتی می کنند، روزی که انگار راه حلی برای آن پیدا نمی شود.یکی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به گفته های وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بیان کرد: طبق گفته معاون درمان وزیر بهداشت و رئیس پیشین دانشگاه شهید بهشتی، تعرفه ها اگر واقعی بشود، قیمت خدمات حدود سه برابر خواهد شد.
پدیده زیرمیزی از ابعاد اجتماعی و چند وجهی برخودار است و نیاز به آسیب شناسی و ریشه یابی چند وجهی دارد. امروزه به علت سوء مدیریت منابع مالی دولتی و تضعیف بیمههای پایه و همین طور عدم نظارت بر فرآیند درمان و تجویز دارو و خدمات پزشکی شاهد ناکارآمدی بیمههای درمانی هستیم. همچنین ورود آسیب زننده بیمههای تکمیلی در بسته خدماتی که بایستی از سوی بیمههای پایه ارائه شود، سبب شده حقوق بیمه نیز زیر پا گذاشته شود. تعرفه های نادرست و پدیده شوم زیرمیزی ضربه هایی بر پیکره خدمات درمانی و بهداشتی وارد می آورد که آثار آن را شاید چند سال دیگر بتوان به وضح دید.
دانشجویان پزشکی که در گروه ها و تجمعات دانشجویی خود گفت و گوها و بحث های زیادی می کنند، امروز نظراتشان را درباره این آسیب ها بیان کردند، در ادامه نظرات آنها را می خوانیم.
این دانشجو در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» گفت: تعرفه های پزشکان باید با همکاری کارشناسان بورد و کارشناسان هر رشته تخصصی تعیین شود.
این دانشجو بیان کرد: یکی از کارشناس هایی که در تهیه این تعرفه ها نقش داشت معتقد بود که تعدادی از تعرفه ها به جای افزایش کاهش پیدا میکند. دلیل این کاهش نیز هم این است که بسیاری از اعمال جراحی و پروسیجرها روز به روز با فناوری جدید انجام می شود.
وی در ادامه افزود: استفاده از فناوری های روز دنیا، تهاجمی بودن، سختی و زمان مورد نیاز برای عمل های جراحی را کاهش می دهد و به همین دلیل تعرفه کاهش پیدا می کند.
این دانشجو در مورد تعرفه های بخش خصوصی گفت: برخی از بیمارستان های خصوصی الان از 6-7 برابر و برخی هم که مبالغ نجومی میگیرند و نیازی به افزایش تعرفه ها ندارند.
وی اقداماتی که سازمان نظام پزشکی کشور باید انجام بدهد، گفت: اولین کسانی که با تعرفه های واقعی وزارت بهداشت مخالفت میکنند، بیمارستان های خصوصی هستند و اولین خواسته این بیمارستان های خصوصی این است که تعرفه ها باید توسط نظام پزشکی تعیین بشود.
مقابله با زیر میزی نیازمند اقدام چند جانبه
دانشجوی دیگری به خبرنگار ما درمورد پدیده زیرمیزی و مبارزه با این پدیده گفت: کنترل پدیده زیر میزی در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تهران مطرح و درباره آن نظراتی می دهند.
این دانشجو درباره راهکارهای مبارزه با پدیده زیر میزی گفت: کنترل کردن و راهکارهایی که می توان زیرمیزی را از میان برداشت مربوط به نظارت و برخورد، فرهنگسازی، اصلاح تعرفه ها، ایجاد بازار آزاد در حوزه سلامت (عدم تعرفه گذاری) و استخدام کامل پرسنل ارائه خدمت می شود.
وی ادامه داد: نکته جالب در مورد تعرفه ها هم این است که در واقعیت، تفاوت تعرفه های دولتی و خصوصی فقط در مورد جزء فنی (یعنی هزنیه هتلینگ بیمارستان) هست و جزء حرفهای (همان دستمزد پزشک) برای بخش خصوصی و دولتی یکسانه در تمام دنیا، یکسان است.
این دانشجو دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: اگر تعرفه ها واقعی بشود، دستمزد(نه درآمد) پزشکان بیمارستان های خصوصی و دولتی تقریبا یکسان می شود.
وی تصریح کرد: متأسفانه در اعلام تعرفه ها در ایران این دو جزء (دستمزد پزشکان و هتلینگ بیمارستان) از هم جدا نشده است، در صورتی که در همه کشورهایی که از تعرفه برای پرداخت حق الزحمه پزشک استفاده می کنند این دوقسمت از هم جدا شده و سهم جزء فنی، یعنی سهم بیمارستان، و سهم جزء حرفهای در تعرفه مشخص شده است.
این دانشجو معتقد است که در صورت اجرایی شدن تعرفه ها این ضعف و بسیاری از ضعف های بزرگ تر تعرفه ها، منشأ بحث ها و اختلاف نظر های زیادی می شود.
وی چند نکته را در مورد تعرفه ها بیان کرد: در صورت واقعی شدن تعرفه ها،قیمت خدمات در برخی از رشته ها،افزایش چشم گیری خواهد داشت، مثلا در چشم پزشکی هزینه های درمان بیشتر می شود.
این دانشجو دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: درسال 88 که کتاب تعرفه برای اولین بار در ایران تهیه شد تعرفه های چشم پزشکی به شدت کاهش پیدا کرد، به همین دلیل چشم پزشکان تهدید کردند که در صورت اجرای این تعرفه ها اعتصاب خواهند کرد و وزیر بهداشت وقت هم، کل تعرفه ها رو یک ونیم برابر کرد.بنابراین تعرفه های چشم پزشکان را نمی توان مشخص کرد.
دانشجوی دختر دیگری ضمن انتقاد معتقد است که برخورد با پدیده زیرمیزی در برخی بیمارستان ها باعث شد، پزشکان متخصص ما ازجمله جراحان عمومی و پزشکان زنان و.. اعتصاب کنند و هیچ بیماری را بستری نکنند در نتیجه سطح درآمد بیمارستان به شدت پایین آمد تا مسولین بیمارستان از موضعشان پایین آمدند و همه چیز دوباره به روال قبلی برگشت.
وی در پایان گفت: وقتی بی حساب و کتاب و بدون بررسی عواقب عملی صورت می گیرد همین نتیجه، را باید از آن انتظار داشت.