گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ مسائل مختلف زندگی گاهی برای انسان ایجاد نارضایتی و سردرگمی می کند. مسائلی که گاه خود انسان قادر به ساماندهی آن نیست و برای رتق و فتق کردنش نیازمند راهنمایی و مشاوره است. اگر این کمک تخصصی تر شود و بتوان آن را هدفدار کرد، موفق تر خواهد بود. یکی از مراکزی که می تواند به دانشجویان در این زمینه کمک تخصصی کند، مراکز مشاوره دانشجویی است.
این دلخوشی بزرگ، در بعضی دانشگاه ها بسیار فعال و سازمان یافته عمل می کند و در دانشگاه های کوچکتر به یک امر فرمالیته و فراموش شده تبدیل شده است.
یکی از فعال ترین مراکز مشاوره دانشگاه های پایتخت، مرکز مشاوره دانشگاه تهران است. متولیان مرکز مشاوره دانشگاه تهران بر این باورند که ورود به دانشگاه و شروع دوره دانشجویی، به دلیل تغییرات عمده ای که در عرصه های مختلف زندگی برای فرد به وجود می آورد، معمولاً تنش آور است و گاهی ممکن است دسترسی نداشتن به منابع حمایتی مطمئن، بحران هایی را برای دانشجو بوجود آورد که این مرکز مشاوره با توجه به ضرورت های فوق و با هدف کمک به چنین مواردی در دی ماه سال 1361 به عنوان مدیریتی مستقل فعالیت خود را در مجموعه معاونت دانشجویی – فرهنگی آغاز کرد و در حال حاضر خدماتی را در زمینه مشاوره، روان شناسی، روان پزشکی، مددکاری و بهداشت روان به دانشجویان و کارمندان دانشگاه ارائه می دهد.
مرکز مشاوره و بخش های مختلف
فعالیت های مرکز مشاوره را به دو بخش مشاوره و درمان و دیگری بهداشت روان می توان تقسیم کرد.
در بخش مشاوره و درمان، متخصصان و کارشناسان روان شناسی، مشاوره، روان پزشکی و مددکاری آماده اند تا مراجعان را برای دستیابی به شرایط ذهنی و روانی مناسب تر و بانشاط تر یاری دهند.
خدمات مشاوره به صورت مشاوره حضوری، مشاوره تلفنی و مشاوره الکترونیکی انجام می شود. پاسخ هایی که در اینجا به برخی پرسش های متداول ارائه شده، شما را با ماهیت خدمات مشاوره بیشتر آشنا می کند.
در بخش بهداشت روان نیز خدماتی از قبیل تدوین و انتشار بروشور، سی دی، کتاب، کتابچه، برگزاری کارگاه ها و سمینارهای آموزشی انجام می شود.
در بخش مشاوره، مشاور به دنبال این است که به دانشجو کمک کند تا بر مسائلی که او را نگران کرده یا به زحمت انداخته، تمرکز کند. احساساتش را بشناسد و به لایه های زیرین مشکلات کنونی بپردازد. مشاور می تواند دانشجو را در تصمیم گیری ها و انتخاب ها یاری دهد.
متخصصان آموزش دیده، به یاری دانشجو میآیند
در مرکز مشاوره دانشگاه تهران، گروهی از متخصصان آموزش دیده و مشاوران باتجربه که به منظور کمک به افراد با طیف وسیعی از مشکلات، دوره دیده اند، در مرکز مشغول ارائه خدمات هستند.
این گروه از متخصصان شامل روان پزشک، روان شناس، مشاور و مددکار است.
روان پزشک دکتر طب و متخصص در زمینه روان پزشکی است. روان شناس با افکار، نگرش ها، احساسات و رفتار سروکار داشته و همچنین، متخصص در آزمون های روان شناختی است.
مشاوران هم با رویکردی فردی یا گروهی، زمینه را برای ایجاد تغییراتی مثبت در فرد فراهم می کنند (از جمله شروع یک مطالعه یا شروع صحبت صادقانه با دوستان و ....) و درباره مسائل تحصیلی، عاطفی، خانوادگی، مذهبی، ارتباطی، حقوقی و غیره ... به شما مشاوره می دهند.
مددکاران هم که بیشترین آشنایی را با منابع حمایت اجتماعی دارند به کمک دانشجویان می آیند.
اضطراب، افسردگی و مشکلات ارتباطی؛ مشکل رایج دانشجویان
مشکلات دانشجویان یکی دو تا نیست. این مشکلات گاه آن قدر وسیع و پیچیده می شود که نیاز به مشاوره عمیق به وجود می آید.
مشاور به حل اکثر مشکلات شخصی، ارتباطی یا هویتی کمک می کند؛ از جمله، اضطراب، استرس و افسردگی، مشکلات ارتباطی و خانوادگی، مشکلات جنسی و مسائل هویتی. مشاوره همچنین می تواند به حل مشکلاتی مانند، سازگاری با فرهنگ جدید، مقابله با شرایط دشوار، تصمیم گیری ها و انتخاب های سخت و یا مشکلات خاص مانند اعتیاد کمک کند.
مسئولان مرکز مشاوره دانشگاه تهران همواره بر محرمانه بودن اطلاعاتی که طی جلسات مطرح می شود، تاکید دارند و تنها ممکن است این اطلاعات در قالب آمار کلی و بدون نام گردآوری شوند.
دانشجویان دانشگاه تهران این شانس را دارند که از مرکز مشاوره فعال دانشگاهشان نهایت استفاده را ببرند و با تعیین وقت قبلی، امکان ارتباط مشاوره ای را فراهم آورند.