گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» - مرضیه آزادی؛ اهمیت وجود و فعال بودن مراکز مشاوره دانشجویی بر کسی پوشیده نیست. اکثر دانشگاه های کشور بنا بر سیاستی که دارد، یک مرکز مشاوره برای استفاده ی دانشجویان، اعضای هیئت علمی و کارمندان دانشگاه دایر کرده است که خدمات گوناگونی را ارائه می دهند.
یکی از این مراکز مشاوره، مرکز مشاوره دانشگاه علم و صنعت است. این مرکز که در سال 91 به عنوان مرکز مشاوره فعال در کشور شناخته شد، خدمات گوناگونی را به دانشجویان ارائه می دهد. برای روشن تر شدن فعالیت این مرکز مشاوره، با مرتضی موسوی خوشدل، رییس این مرکز به گفت و گو پرداختیم.
سید مرتضی موسوی خوشدل در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» گفت: در دانشگاه به دنبال ایجاد فضاهای شاد برای دانشجویان هستیم همچنین با برگزاری اردوهایی در تلاش هستیم تا اعتماد به نفس دانشجویان را نیز ارتقا بدهیم.
متن این گفتوگو به شرح زیر است:
«خبرگزاری دانشجو» - تاریخچه ای از فعالیت های مرکز مشاوره علم و صنعت ارائه می دهید؟
موسوی خوشدل: مرکز مشاوره علم و صنعت از قدمت بالایی در ارائه خدمات مشاوره ای دارد و علارغم اینکه این دانشگاه یک دانشگاه فنی است و ما رشته روانشناسی در دانشگاه نداریم اما به خوبی توانسته ایم در زمینه مشاوره موثر عمل کنیم.
سال 91 این مرکز به عنوان مرکز مشاوره فعال کشور انتخاب شدیم.
این مرکز نیمه دوم سال 77 آغاز به کار کرده است و تا کنون بیش از 15 سال است که به فعالیت های مشاوره ای خود در دانشگاه ادامه می دهد.
«خبرگزاری دانشجو» - چه فعالیت هایی را در نظر دارید در سال جاری برای دانشجویان انجام بدهید؟
موسوی خوشدل: فعالیت های مختلفی در این مرکز برای دانشجویان انجام می شود، از جمله توسعه خدمات مشاوره ای را در نظر داریم که در سال جاری انجام بدهیم.
خدمات مشاوره ای نفر به نفر این مرکز، بسیار پرحجم و پر کار است و به همین دلیل در پی توسعه مرکز مشاوره هستیم.
یکی از اقداماتی که جزو اهداف ما هست و در سال های گذشته نیز بر روی آن کار کرده ایم، با نشاط کردن فضاهای دانشجویی است، مثلا سال گذشته برنامه ای به نام جمعه شاد داشتیم که برنامه ابتکاری خیلی زیبایی بود و در این برنامه یک روز جمعه، اساتید و دانشجویان در دانشگاه جمع می شدیم و برنامه های مختلف شاد تفریحی و ورزشی داشتیم.
استقبال از این برنامه خیلی خوب بود و هم اکنون دانشجویان برای برپا کردن این برنامه در دانشگاه به مرکز مشاوره مراجعه می کنند.
برنامه های دیگری نیز داریم به طور مثال متنوع کردن برنامه های خوابگاهی، تشکیل کارگاه های مهارت آموزی مختلف، بالا بردن مهارت های دانشجویی و ... است.
«خبرگزاری دانشجو» - چه بخش هایی در این مرکز فعال است و به دانشجویان در زمینه مشاوره کمک می کند؟
موسوی خوشدل: در حوزه های مختلفی مشغول به کار هستیم که یک بخش مربوط به مرکز مشاوره می شود که مشاوره شخصی به دانشجویان است که به همین منظور در این مرکز 2 روانپزشک، 23 مشاور، روان سنج، 3 مددکار که خدمات متفاوتی را به دانشجویان و کارکنان ارائه می دهیم.
خدمات مشاوره ای را در 8 دفتر دیگر، که شامل 7 خوابگاه و یک دفتر امور ایثارگران است به دانشجویان ارائه می دهیم.
یک سری مشاوره های گروهی در خوابگاه ها داریم که دانشجویانی با علاقه مندی های خاصی دورهم جمع می شوند و یک مشاور دانشجویان را هدایت می کند.مشاوره ها با اهداف متفاوتی مثل اهداف درمانی، ارتقاء مهارت، بهبود سطح سلامت روان این اقداماتی است که در فعالیت های گروهی انجام می شود.
«خبرگزاری دانشجو» - دفتر مشاوره در خوابگاه ها چه روزهایی فعال هستند؟
موسوی خوشدل: برخی از خوابگاه ها 7 روز مرکز مشاوره دایر است اما برخی 3 روز و در تعدادی از خوابگاه ها 2 روز این مراکز دایر هستند.
خوابگاه های کوچک تر که تعداد مراجعین کمتری دارند تنها 2 روز به فعالیت مشاوره ای می پردازیم.
«خبرگزاری دانشجو» - چه کارگاه هایی را در این مرکز مشاوره برگزار می کنید؟
موسوی خوشدل: کارگاه های متفاوتی را در این مرکز دایر می کنیم مثل کارگاه های مبارزه با اعتیاد، کارگاه های ازدواج، کارگاه های آموزش های پیش از ازدواج، کارگاه های ارتقاء تحصیلی داریم.
طرحی به نام استاد مشاور داریم که این طرح متعل به دانشگاه است اما یک رکن اساسی این طرح را مرکز مشاوره اجرا می کند، به این صورت که دانشجویان ورودی دوره کارشناسی در هر دانشکده ای، به استادای سپرده می شوند و این استاد پی گیر کارهای دانشجویان است.این اساتید پیگیر وضعیت روحی روانی، تحصیلی، مالی، خانوادگی و غیره هستند.
به نوعی اساتید نقش پدری را برای دانشجویان بازی می کنند، دانشجویان ترم اولی که از دبیرستان وارد دانشگاه می شوند و مخصوصا از محیط های شهرستانی وارد دانشگاه می شوند، مشکلات بیشتری دارند.با آفت ها و کمبود هایی مواجه می شوند و معمولا دچار افت های تحصیلی می شوند، دچار چالش های روانی می شوند.
ما دراین زمینه چند تا کار انجام می دهیم، یکی اینکه برای آموزش این اساتید، کلاس هایی با حضور روانشناسان بزرگ کشور برپا می کنیم، نحوه تعامل با دانشجو و چگونگی تشخیص مشکلات را به اساتید آموزش می دهیم.
اساتید ها مهارت هایی پیدا کرده اند و مشکلاتی را که دانشجویان بروز نمی دهند را شناسایی می کنند و با تمهیداتی به مرکز مشاوره ارجاع می دهند و با به صورت نفر به نفر جلسات مشاوره برای دانشجویان می گذاریم.
«خبرگزاری دانشجو» - دانشجویان ترم اولی معمولا با چه مشکلاتی مواجه می شوند و به این مرکز مراجعه می کنند؟
موسوی خوشدل: دانشجویان ترم اولی معمولا دچار شکست های عاطفی می شوند، زود عاشق می شوند، دچار بحران های جدایی از خانواده می شوند و ... .
دانشجویان سال اولی مشکل دیگری که معمولا با آن مواجه می شوند این است که احساس می کنند که در دانشگاه توانایی ندارند و قدرت رقابت با دانشجویان دیگر را ندارند، این احساس به این دلیل در دانشجویان ایجاد می شود که دانشجوی ترم اولی همیشه در شهر خود ممتاز و بهترین دانش آموز بوده و الان به محیطی وارد شده که تمام دانشجویان برتر و ممتاز هستند و فکر می کند در فضای رقابتی شدیدی که در میان دانشجویان وجود دارد، قدرت و توانایی لازم را ندارد و ناامید می شود به همین دلیل در این مرکز مشاوره ویژه ای را برای دانشجویان سال اولی داریم تا آنها را با سیستم آموزش دانشگاه آشنا کنیم و مدیریت زمان را به آنها آموزش دهیم.
«خبرگزاری دانشجو» - این مرکز مشاوره چه تعدادی مراجعه کننده دارد؟
موسوی خوشدل: تعداد مراجعین این مرکز هزار نفر است که به علت تکرار شدن و بیشتر شدن تعداد دفعات مراجعه به 5 هزار مراجعه کننده می رسد.
مراجعین این مرکز تنها شامل دانشجویان نمی شود بلکه کارمندان، اعضای هیئت علمی نیز به این مرکز برای مشاوره مراجعه می کنند.
برای دانشجویان، تنها به دنبال مشکلات روحی و روانی آنها نیستیم بلکه خواهان این هستیم که راه هایی را درجهت سلامت روان به دانشجویان ارائه بدهیم به طور مثال دانشجویان بسیاری مدیریت زمان را آموزش ندیده اند و نمی دانند که چگونه فعالیت داشته باشند که بتوانند درس بخوانند، تفریح کنند و به فعالیت های دیگر نیز بپردازند همچینین در مرکز مشاوره راه های برقراری تعامل خوب را نیز به دانشجویان آموزش می دهیم.
«خبرگزاری دانشجو» - در چه زمان هایی دانشجویان بیشتری برای مشاوره مراجعه می کنند؟
موسوی خوشدل: دانشجویان معمولا یکبار ابتدای ترم مراجعه می کنند که می خواهند مشاوره هایی درمورد اینکه چگونه ترم را بگذرانند و ... مشاوره های تحصیلی داشته باشند و یکبار نیز آخر ترم به علت امتحانات مراجعه می کنند، در پایان ترم استرس و اضطراب دانشجویان افزایش پیدا می کند و برخی از آنها نمی توانند این مشکل خود را حل کنند و به همین دلیل به این مرکز مراجعه می کنند البته در مرکز مشاوره به دلیل اینکه از خدمات روانشاناسان و مشاوران زیادی استفاده می کنیم کمتر موردی پیش می آید که دانشجویی در انتظار نوبت مشاوره باشد.
«خبرگزاری دانشجو» - بیشترین مشکلات دانشجویان شامل چه موضوعاتی می شود؟
موسوی خوشدل: بیشتر دانشجویانی که به این مرکز مراجعه می کنند به دلیل حل یک مشکل مراجعه نمی کنند بلکه از ما راهنمایی و کمک می خواهند مثلا در زمینه درسی و برای ارتقاء مهارت ها از ما کمک می خواهند.
مشکلات دانشجویان نزدیک به 41 مورد متفاوت می شود که البته بیشترین آنها شامل مشکلات ازدواج و ارتباط بین فردی است که دانشجویان اکثرا به این دلایل مراجعه می کنند.
«خبرگزاری دانشجو» - نتایج بدست آمده از مشکلات دانشجویان در سیاست گذاری ها و تصمیم گیری های دانشگاه تاثیر گذار بوده است؟
موسوی خوشدل: در جلساتی که با رییس دانشگاه داریم تمام موضوعات و چالش هایی که دانشجویان با آنها مواجه اند را مطرح می کنیم و این تعاملات سبب شده است که فضای دانشگاه از لحاظ علمی، فرهنگی، پژوهشی، تحصیلی ارتقا پیدا کند و به محیطی شاد و پر انگیزه تبدیل شود.
«خبرگزاری دانشجو» - اعتماد دانشجویان به این مرکز تا چه اندازه است؟ آیا دانشجویان این مرکز را امین خود می دانند؟
موسوی خوشدل: آمار مراجعین نشان دهنده این اعتماد است که هم اکنون در کشور برترین مرکز مشاوره را ایجاد کرده ایم و خدمات متنوعی را نیز به دانشجویان ارائه می دهیم و در تلاش هستیم که اعتماد به نفس دانشجویان را در زمینه توانمندی هایی که دارند افزایش بدهیم.