زینب بیرانوند در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در ایلام، با اشاره به آغاز به کار مرکز مشاوره دانشگاه ایلام از سال 74 گفت: این مرکز در سال های نخستین به صورت محدود و از سال 76 به صورت فعال، جدی و فراگیر کار خود را در راستای ارائه مشاوره فردی، تحصیلی و اجتماعی آغاز کرد.
وی گفت: به دلیل فعالیت های مستمر کارشناسان و مسئولان مرکز مشاوره دانشگاه ایلام، این نهاد در سال 1391 به عنوان برترین مرکز مشاوره منطقه اعلام شد، نایل آمدن به این درجه برای مرکزی که در سال های نخستین فعالیت خود ناشناخته بود، گام بسیار ارزنده ای است.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام به برپایی دفتر مشاوره در خوابگاه های دانشجویی اشاره کرد و افزود: تمام خوابگاه های دخترانه و 3 واحد از خوابگاه های پسرانه دارای دفتر مرکز مشاوره هستند.
بیرانوند تراکم فعالیت های این مرکز را در ماه های مهر، آبان و اردیبهشت دانست و تصریح کرد: در آغاز هر سال تحصیلی طرح پایش سلامت توسط مرکز مشاوره دانشگاه ایلام اجرا می شود، این طرح از سال 1384 تا کنون برای قبول شدگان در دانشگاه ایلام برگزار می شود و مجری آن دفتر مرکزی وزارت علوم است.
وی هدف از اجرای این طرح را سنجش توانایی، نیازها و تمهید برنامه برای دانشجویان در خوابگاه ها و سطح دانشگاه اعلام کرد و گفت: در پایش سلامت از میزان و سطح سلامت دانشجویان و تاثیر این فاکتور بر روند تحصیل و کیفیت زندگی آنان اطلاعات مفیدی کسب می شود.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام ادامه داد: با استفاده از امکاناتی که در اداره تربیت بدنی دانشگاه ایلام وجود دارد و با دعوت از یک پزشک حاذق سلامت بینایی، دهان و دندان، قد، وزن، فشار خون و اطلاعات اولیه سلامت دانشجویان ورودی جدید کسب می شود.
بیرانوند فعالیت های مرکز مشاوره دانشگاه ایلام را در چند دسته تبیین کرد و گفت: 13 مشاور با مدرک فوق لیسانس به بالا و دو کارشناس در دانشگاه و خوابگاه ها به دانشجویان خدمات ارزنده ارائه می دهند.
وی گفت: برگزاری کارگاه های آموزشی، دوره های بهبود کیفیت زندگی، مهارت های پیش از ازدواج، آشنایی با مواد مخدر و تبعات آن، زندگی سالم و آموزش های کاربردی از دیگر فعالیت های این مرکز است.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام افزود: در سال های پیشین از مشاوران و روانشناسان ممتاز کشوری مانند دکتر فردوسی، انوشه، اسماعیلی، حجت الاسلام دهنوی و سایر اساتید برجسته دعوت، و محصولات فکری آنان را در غالب کتاب و سی دی های آموزشی به دانشجویان ارائه کردیم.
بیرانوند همکاری مرکز مشاوره دانشگاه ایلام با استانداری، بهزیستی و سازمان ملی جوانان را نقطه عطفی در گسترش فعالیت های این نهاد دانست و تصریح کرد: بنده به عنوان نماینده شورای عالی مبارزه با مواد مخدر استان در دانشگاه ایلام با کمک همکارانم کارگاه های آموزش آشنایی با مواد مخدر در دوره های مقدماتی، تکمیلی، پیشرفته و عالی برگزار می کنیم.
وی افزود: مرکز مشاوره دانشگاه ایلام تنها نهاد در میان مراکز آموزش عالی استان ایلام است که به تربیت مربی با رویکرد مبارزه با مواد مخدر اهتمام می ورزد.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام بیشترین مراجعین به این مرکز را دانشجویان سال اولی دانست و افزود: دانشجویانی که انتظار قبول شدن در رشته ها و دانشگاه های بهتر را داشتند با رصد کردن شرایط فعلی خود، مواخذه شدن از سوی دانشجویان ترم بالایی و اساتید مربوطه در مورد بزرگنمایی از کساد بازار کار، نامطلوب بودن رشته تحصیلیشان و غیره دچار افت تحصیلی و افسردگی می شوند.
بیرانوند تعداد ارجاء دختران را بیشتر از پسران اعلام کرد و گفت: دخترانی که روحیه لطیفی دارند یا به خانواده شان بیشتر از دیگران وابسته هستند پس از ورود به خوابگاه و تجربه زندگی جدید دچار افسردگی می شوند.
وی با بیان اینکه دانشجویان دانشگاه ایلام نسبت به سایر هم نوعانشان در استان های دیگر کمتر دچار آسیب اجتماعی می شوند، ادامه داد: 80 درصد از دانشجویان این دانشگاه بومی استان ایلام هستند، تغییرات فرهنگی که در سال های اخیر به واسطه جنگ نرم و تاثیر ماهواره بر روی مردم ایران کمابیش تاثیر گذاشته منش و رفتار مردم استان ایلام را متحول نکرده است.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام فرهنگ مردم این شهر را ریشه در تاریخ ده هزار ساله تمدن ایلام باستان دانست و تصریح کرد: دانشجویان دانشگاه ایلام بسیار فرهیخته و متمدن هستند و چالش یا معضلی در میان آنها دیده نشده است.
بیرانوند گفت: بیشتر مراجعین به مرکز مشاوره دانشگاه ایلام دانشجویان مجرد مقطع کارشناسی هستند، دانش آموختگان مقاطع تحصیلات تکمیلی و متاهلین کمتر به این مرکز مراجعه می کنند.
وی ادامه داد: میزان مراجعه دانشجویان در روزهای آخر هفته به دلیل عزیمت به شهرهای محل سکونتشان به حداقل می رسد.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام به مشکلات مالی در ترم گذشته اشاره کرد و گفت: کمبود بودجه در نیمسال گذشته علاوه بر کاهش آمار برنامه های این مرکز باعث گرایش به بهره مندی از اساتید و مشاوران استانی به جای سخنرانان کشوری بود.
بیرانوند با بیان اینکه درب مرکز مشاوره دانشگاه ایلام برای تمام متقاضیان در همه حال باز است، بیان کرد: این مرکز با وجود خالی شدن خوابگاه ها از وجود دانشجویان، تا آخرین روزهای سال 1392 در انجام فعالیت های خود ثابت قدم بود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر دو نفر از اساتید و روانشناسان برجسته استان به صورت مستمر با حضور در خوابگاه های دانشجویی برای جامعه هدف کارگاه ارتقای مهارت های زندگی برگزار می کنند.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام به عدم حضور مددکار اجتماعی در این مرکز اشاره کرد و ادامه داد: این مرکز آموزش عالی دانشجو معلول ندارد و به همین خاطر نیازی به حضور مددکار احساس نمی شود.
بیرانوند لازمه کار هر مشاور را رازدار و امین بودن دانست و تصریح کرد: مشاوران بر سوگندی که پیش از مفتخر شدن به این مقام یاد می کنند همواره پایبند هستند.
وی به فعالیت همیاران مشاور اشاره کرد و گفت: همیار مشاور به کسی گفته می شود که بدون چشمداشت مادی به عنوان رابط بین مرکز مشاوره دانشگاه با دانشجویان در راستای گره گشایی از مشکلات دانشجویی اهتمام می ورزد.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام ادامه داد: این طرح دو ترم است که به صورت رسمی در دانشگاه ایلام اجرا می شود.
بیرانوند فراگیری دوره های مشاوره و ارتقای سطح دانش همیاران در زمینه های مختلف را یکی از وظایف این طیف عنوان کرد و گفت: همکاری با عواملین اجرایی برگزاری کارگاه ها، ابلاغ پیام مرکز مشاوره به دانشجویان، ساماندهی برنامه های آموزشی که در خوابگاه ها برگزار می شوند از دیگر وظایف همیار مشاور است.
وی فعالیت هر چهار همیار را زیر نظر یک پشتیبان اعلام کرد و ادامه داد: همیاران نباید خود را به عنوان مشاور و حلال مشکلات تصور کنند، رابطین مشاور وظیفه دارند که دغدغه دانشجویان را با کسب رضایت آنها با مشاوران اصلی در میان بگذارند و دانشجویان تحت آسیب را به این مرکز معرفی کنند.
کارشناس مرکز مشاوره دانشگاه ایلام اجرایی شدن این طرح در تمام دانشگاه ها را مطلوب دانست و گفت: اگر تعداد همیاران مشاور افزایش یابند و سطح اطلاعات آنها با برگزاری دوره های مختلف ارتقا داده شود می تواند طرح مثمری برای کاهش آسیب در دانشگاه ها باشد.