به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ارومیه، ناصر نوبری شب گذشته در نشست بررسی توافقنامه ژنو که به همت جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه ارومیه در سالن شهید چمران این دانشگاه برگزار شد، بیان داشت: طبق توافق نامه ژنو برنامه غنیسازی ایران باید طوری باشد که آمریکا تعیین کند ایران چقدر به انرژی اتمی نیازمند است و اگر ایران با یکی از بندها مخالفت کند، تمامی بندهای این توافقنامه مردود است.
وی افزود: استراتژی طرف مقابل در موافقتنامه ژنو این بار بجای قطع، در واقع خشکاندن درخت هسته ای ایران است که در سه بخش به اجرا در می آید، بخش اول محدودسازی تولید محصول (غنی سازی)، بخش دوم محدودسازی تاسیسات و صنایع خط تولید و بخش سوم جمع آوری اطلاعات از تمامی بخش های عملیاتی است.
سفیر سابق ایران در شوروی ادامه داد: ما باید تعریف آنها را در مورد غنی سازی بپذیریم، ما باید با نظر آنها در مورد اینکه اساسا ایران تا چه حد عملا به غنی سازی نیاز دارد، توافق کنیم و این یعنی نقض حاکمیت ملی، سیاسی و استقلال ایران و اینکه در مورد نیازهای ایران، ملت ایران و دولت و مجلس به تنهایی نمی تواند تصمیم بگیرد، باید نظر آمریکا و دیگر قدرت های جهانی را نیز تامین کنیم.
نوبری تصریح کرد: اهرم اصلی ما در این مذاکرات سرعت پیشرفت برنامه هستهای ما بود و با این پیشرفت، ایران در آستانه هستهای قرار میگرفت که این موجب نگرانی آمریکاییها میشد.
وی افزود: با این توافق توازن استراتژیک ما به هم خورد و مثل این است که ما شمشیرمان را کنار گذاشتیم و در ادامه مذاکرات باید با دشمنی مقابله کنیم که هم شمشیر و هم سپر خود را حفظ کرده است.
سفیر سابق ایران در شوروی گفت: درواقع با این توافقنامه مهمترین اهرم فشار ما را از دست ما می گیرند و آن اینکه آنها هرچه تحریم می کردند؛ اما اثری در روند توسعه و پیشرفت برنامه هسته ای ما نمی گذاشت و از این بابت همیشه رنج می بردند و همین اهرم یعنی نگرانی از رشد روزافزون قدرت هسته ای ما آنها را پای میز مذاکره کشاند؛ اما در ژنو موفق شدند طی شش ماه در برابر آزاد کردن چهار میلیارد دلار از پول خودمان و حدود سه میلیارد دلار اجازه فروش پتروشیمی، این قفل و بست ها را به دور برنامه هسته ای ما بزنند و خیال خودشان را برای همیشه از برنامه هسته ای مان راحت کنند.
نوبری گفت: در واقع ما با پذیرش توافقنامه ژنو قید و بندها در مورد غنی سازی زیر پنج درصد عملا از حقی که NPT به ما داده نیز تنزل کرده ایم.
وی خاطرنشان کرد: مشکلات اقتصادی ایران نباید موجب می شد که قدم به قدم نیازها و حتی مواد اولیه هسته ای و یا احداث کارخانهها با آمریکا هماهنگ شود که این توافق حتی برای آیندگان نیز دردسرساز و مایه ننگ است.