اسماعیلی: امنیت دریای خزر باید از سوی کشورهای ساحلی تامین شود/پیرموذن: دریای خزر شامل قوانین دریاهای آزاد نمیشود

به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، کمال الدین پیرمؤذن در نشست علنی امروز(سه شنبه 20 خرداد) مجلس شورای اسلامی، در مخالفت با لایحه موافقتنامه مربوط به همکاری در زمینه امنیت دریای خزر گفت: این لایحه ناقص و ابتر است چرا که دریای خزر بسته و شامل کنوانسیون های 58 و 82 نمی شود زیرا آنها دریاهای آزاد را مدنظر قرار می دهند.
نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همچنین رژیم حقوقی دریای خزر هنوز مشخص نبوده و برخی از کشورهای پیرامونی این دریا میزان استفاده 20 درصدی ایران از منابع دریای خزر را قبول ندارند از این رو نظام جمهوری اسلامی ایران در گام اول باید توسط دولت و با دیپلماسی فعال و تعامل سازنده با کشورهای ساحلی دریای خزر در جهت احقاق حقوق خود تلاش کنند.
وی تصریح کرد: بنابراین با توجه به فعالیت کشورهای فرامنطقه ای و دخالت آنها در امنیت دریای خزر، کشورهای ساحلی این دریا باید همکاری های بیشتری با هم داشته باشند.
همچنین مهرداد بائوج لاهوتی مخالف دیگر این لایحه، گفت: سهم ایران از منابع دریای خزر تا قبل از فروپاشی شوروی سابق 50 درصد بود که این میزان در حال حاضر 20 درصد است و همانطور که مخالف قبلی اشاره کرد برخی از کشورها این مقدار از سهم ایران از منابع دریای خزر را قبول ندارند بنابراین آیا این تفاهم نامه نمی تواند نگرانی های ما را برطرف سازد.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تمام طرف های قرارداد این لایحه تمام دستگاه های امنیتی خود را مورد لحاظ قرار داد این در حالی است که وزارت اطلاعات ایران از آن کمیته مشترک حذف شده و یا وزارت دادگستری هیچ نقشی ندارد.
محمد اسماعیلی به عنوان یکی از موافقان این لایحه گفت: با توجه به اهمیت امنیت و ثبات در دریای خزر اگر این موافقتنامه مورد قبول و تأیید نمایندگان قرار نگیرد شرایط از این بهتر نخواهد شد مواردی که در این لایحه مورد نظر قرار گرفته به نفع همه کشورهای ساحلی دریای خزر است.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کشورهای فرا منطقه ای بارها تلاش کردند که امنیت در دریای خزر را با مشکل روبرو کنند این در حالی است که کشورهای عضو دریای خزر باید شرایط امنیت در این منطقه را خود کنترل کرده و اجازه هیچگونه دخالت به کشورهای بیگانه را ندهند.
محسن علیمردانی یکی دیگر از موافقان این لایحه گفت: اهمیت ثبات در دریای خزر به عنوان یکی از مناطق استراتژیک بر کسی پوشیده نیست متاسفانه در سال های اخیر به دلیل مسائلی چون ورود هرگونه مواد شیمیایی و فاضلاب های صنعتی به دریای خزر این دریا در آستانه یک فاجعه زیست محیطی قرار دارد از این رو برای حفاظت از محیط زیست نیازمند تلاش همه کشورهای ساحلی دریای خزر هستیم.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: کشورهای حاشیه دریای خزر منافع مشترکی دارند که می توانند در زمینه های مختلف اقتصادی و فرهنگی همکاری داشته و این حوزه را رونق بخشند بنابراین برای جلوگیری از گسترش تروریسم، قاچاق کالا و انسان و ممانعت از عبور کاروان های مواد مخدر لازم است همه کشورهای این حوزه با اقتدار و به خوبی تلاش کنند.