گروه دانشگاه "خبرگزاری دانشجو"؛ ایالات متحده آمریکا در راستای سیاست دوگانه و متناقض خود در برخورد با مسئله حقوق بشر، همواره دست به تبعیضهای نژادی گسترده علیه قومیتها، فرهنگها و مذاهب مختلف زده است.
این مسائل از اعمال محدودیتها و عدم ایفای نقش موثر در جامعهٔ آمریکا توسط رنگین پوستان به ویژه سرخ پوستان گرفته و تا برخوردها، شکنجهها و تهمتهای ناروا به مسلمانان مقیم در این کشور به بهانهٔ مبارزه با تروریسم ادامه دارد.
اما آنچه این روزها بیش از پیش در جامعهٔ آمریکا به چشم میخورد اختلاف طبقاتی و انحصار گروهی عمدتا سفید پوست در مسایل اجرایی، اقتصادی و... است که با تبعیضهای ناروا علیه مردم سیاه پوست فرگوسن به اوج خود. رسیده است.
این در حالی است که تبعیض نژادی و رتبه بندی شهروندان توسط دولتها مخالف متن کنوانسیون بین المللی رفع هر نوع تبعیض نژادی مصوب ۲۱ دسامبر ۱۹۶۵ میباشد. دولت آمریکا در حالی خود را مدافع حقوق بشر و آزادی انسانها میداند که عینا و به صورت مشخص ناقض ماده ۵ از بند الف تا ج میباشد. در ماده ۵، بند ب این کنوانسیون آمده است «حق برخورداری از امنیت شخصی و حمایت دولت در برابر تجاوز و صدمه جسمی از ناحیه مأمورین دولت و یا هر فرد یا دسته یا تشکیلات» که با جنایات اخیر نیروهای دولتی آمریکا مشخص میشود آمریکا نه تنها نمیتواند الگوی خوبی برای دفاع از حقوق بشر باشد بلکه آفت حقوق بشر در جامعه جهانی امروز خواهد بود.
سرکوب اعتراضات مسالمت امیز مردم عدالتخواه که هدفی جز اجرای عدالت و حذف اشکال نژادپرستانه و آپارتایدگونه ندارند، نه تنها نقض استانداردهای حقوق بشری است بلکه دلیلی دیگری بر این فرمایش رهبر عظیم شأن انقلاب جمهوری اسلامی ایران است که فرمودند «آمریکاییها با این پرونده قطور و سیاه، باید از آوردن نام حقوق بشر، دچار شرم و حیاء شوند اما همچنان وقیحانه مدعی حقوق بشر هستند». (۱۳۹۲/۱۱/۲۸)
در کنار این سرکوب وحشیانه اعتراضات به حق مردمی در فرگوسن، بایستی به رفتار سبعانه پلیس آمریکا با دستگیرشدگان اشاره نمود که بیشک این رفتار خارج از شأن انسانی گواهی دیگر بر نقض مکرر حقوق بشر واقعی و تأییدی بر حقوق بشر آمریکایی است.
متأسفانه درقضایای اخیر حوادث فرگوسن محاکم قضایی آمریکا نیز با اجرای محاکمات و دادرسیهای فرمایشی و تبرئه قاتلین سیاهپوستان، بر نژادپرستانه بودن سیاست کلی و اصلی آمریکا صحه گذاشتهاند. در این میان آنچه که به واقع مایه تأسف است سکوت معنادار نهادهای بینالمللی حقوق بشر و به ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل در قبال حوادث فرگوسن میباشد که این بیانگر رفتار منفعلانه این نهادها است.
در حقیقت از دید این سازمانهای به اصطلاح حامی حقوق بشر، حقوق بشر سفید پوستان بر حقوق بشر سیاهپوستان مقدمتر و ظاهراً رنگیتر است. البته موضع گیریهایی نه چندان الزام آور و موثر در خصوص جنایات و سرکوبهای بیرحمانه پلیس آمریکا توسط دیدبان حقوق بشر اقداماتی است که در این زمان صورت گرفته است.
امید است با بررسی دقیق و کارشناسی موارد نقض حقوق بشر در ایالات متحده آمریکا توسط فعالین مستقل حقوق بشر در سراسر جهان، امکان محاکمه و پیگیری جرائم ضد حقوق بشری دولتها و مسئولین آمریکایی فراهم آید.
فرستنده: محمد واحدی
انتشار یادداشت دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط "خبرگزاری دانشجو" نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.