آخرین اخبار:
کد خبر:۳۸۰۸۱۳
یادداشت/

اندر احوالات مناظرات داغ این روزها!

ناگفته نماند اخلاق گفتگو و آداب مناظره و جدل از دوران آفرینش انسان بوده و بعد از آن، همواره مورد توجه اندیشمندان مختلف بوده است که امروزه ارزش مناظره کمرنگ شده و به جایگاهی چالش برانگیز برای داغ کردن مباحث تبدیل شده است.

گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، منصور رمضان‌‌خانی؛ استاد دانشگاه آزاد اسلامی کرج؛ اهمیت مناظره و گفتگو بر کسى پوشیده نیست. با توجه به آیات قرآن کریم، خداوند در امر آفرینش و هدایت انسان با ملائکه و آدمیان متناسب با موقعیت و شرایط آنان گفتگو کرد و نظر آنان را جویا شد. البته اگر نیک بنگریم، گفتگوى خداوند با فرشتگان و آدمیان را می‌توان از نوع گفتگوهاى ارشادى، تعلیمى و هدایت‏‌گرایانه دانست. پس ناگفته نماند اخلاق گفتگو و آداب مناظره و جدل از دوران آفرینش انسان بوده و بعد از آن، همواره مورد توجه اندیشمندان مختلف بوده است که امروزه ارزش مناظره کمرنگ شده و به جایگاهی چالش برانگیز برای داغ کردن مباحث تبدیل شده است.


« فَبَشِّرْ عِبادِ الَّذینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أحْسَنَهُ اولئِکَ الَّذینَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ اولئِکَ هُمْ اولُوا اْلأَلْبابِ. (زمر (۳۹): ۱۷ و ۱۸) پس بشارت ده به آن بندگان من که به سخن گوش فرامى‏دهند و بهترین آن را پیروى می‌کنند؛ اینان‏اند که خدایشان راه نموده و اینان‏اند‌‌ همان خردمندان.»

دانشمندان علم اخلاق مناظره را به ‏عنوان یکى از راه‏هاى کشف حقیقت و دست‏یابى به واقعیت معرفى کردند چرا که مناظره با اهدافی چون حق خواهی و روشنگری صورت می‌گیرد. چون گاهى هدف از مناظره، صرفاً غلبه بر طرف مقابل و به کرسى نشاندن سخنِ باطل و نادرست و غیر مستدل خود است؛ که این یکى از بزرگ‏‌ترین و خطرناک‏‌ترین رذایل اخلاقى است.


از آنجا که در کشور ما مناظره تقریبا جا افتاده ومعمولا هر هفته در صدا و سیما راجع به موضوعات مختلف بر گزار می‌شود؛ ما در این نوشتار برانیم به برخى از آداب و آفات مناظره بپردازیم. امید است مقبول افتد.


آداب اخلاقى مناظره‏


هر چیزی در عالم برای به فعلیت رسیدنش دارای آداب خاصی است؛ و مناظره هم از این امر مستثنی نیست که بدین شرح می‌باشد:


تأکید بر نکات مشترک‏


افرادی می‌توانند به مناظره و گفتگو بپردازند که مشترکاتى با یکدیگر داشته باشند وگرنه اگر بر سر هیچ مسئله‏اى با یکدیگر توافق نداشته باشند، هرگز امکان برقرارى گفتگو میان آنان نخواهد بود. بنابراین، به نظر مى‏رسد بهتر است گفتگو بر اساس زمینه‏هاى مشترک آغاز شود.


 فهم موضوع‏


یکى دیگر از شرایط تحقق یک مناظره سازنده و سودمند این است که طرفین مناظره نسبت به موضوع بحث و همه ابعاد و جوانب آن آگاهى کافى داشته باشند. آگاهى پیشین طرفین از موضوع بحث، موجب مى‏شود، دقیقاً بدانند که در صدد اثبات یا نفى چه چیزى هستند.


قرآن کریم، در آیه ۶۶ سوره آل عمران کسانى را که بدون اطلاع از موضوع بحث و حقیقت مسئله به مجادله و بحث می‌‏پردازند، به شدت مذمت کرده است: هان، شما [اهل کتاب‏] همانان هستید که درباره آنچه نسبت به آن دانشى‏داشتید محاجه کردید؛ پس چرا در مورد چیزى که بدان دانشى‏ندارید محاجه مى‏کنید؟ با آنکه خدا مى‏داند و شما نمی‌‏دانید.


 صراحت‏


از دیگر آداب اخلاقى مناظره، «صراحت بیان» و پرهیز از تکلّف و تعارف در گفتار و دورى‏کردن‏ از به کار بردن سخنان کنایه ‏آمیز و چندپهلو و مبهم است. در یک مناظره حق‏‌طلبانه و حق‏‌خواهانه، هرگز نباید از کلمات و سخنانى استفاده شود که تاب تفاسیر متعدد و متنوعى را دارند. مخصوصاً در مواردى که «پاى مصالح اساسى انسان و اجتماع در میان باشد، ناگزیر باید با صراحت سخن گفت تا از تفسیر‌ها و تحلیل‏‌هاى دلخواهانه و نادرست که منطبق بر منافع گروهى یا شخصى است، جلوگیرى شود.»


توجه به گفته و نه گوینده‏


از جمله آداب اخلاقى مناظره و گفتگو که رعایت آن موجب مى‏شود تا مناظره از مسیر درست خارج نشود، این است که طرفین در بحث و گفتگوى خود همواره باید به بررسى ادله و مستندات یکدیگر بپردازند و هرگز نباید اجازه دهند که مسائل حاشیه‏اى چون انگیزه‏خوانى و بیان اهداف و نیات سوء طرف مقابل و امثال آن، در روند گفتگو اخلال ایجاد کنند. به تعبیر دیگر، ادب گفتگو اقتضا مى‏کند که «گفته» و «انگیخته» مورد بررسى و قضاوت قرار گیرد و نه «گوینده» و «انگیزه».


امیرمؤمنان علیه السلام مى‏فرمایند: «به گفته بنگر و نه به گوینده» بهترین شاهد این حقیقت است. آن امام بزرگوار در سخن حکیمانه دیگرى می‌فرماید: حضرت عیسى علیه السلام نیز به پیروان خود چنین توصیه می‌کند: حق را از اهل باطل بگیرید؛ اما باطل را از اهل حق نگیرید؛ ناقدان سخن باشید.


استدلال‏‌ طلبى و حق‏ محورى‏


یکى دیگر از شرایط تحقق گفتگوى سازنده و مناظره سودمند، این است که طرفین گفتگو حقیقتاً قصد پیروى از واقعیت و حقیقت بر اساس مستندات معقول و مقبول داشته باشند. هیچ یک از طرفین نباید به هر قیمتى، در صدد اثبات سخن خود باشد، بلکه هر دو طرف باید بنا را بر پذیرش حق و سخنان مستدل بگذارند، و هرگاه هر کدام از آنان متوجه اشتباه خود شد صادقانه به اشتباهش اعتراف نماید. و هرگز خطاهاى معرفتى و علمى خود را با خطاهاى اخلاقى نپوشاند.


ملایمت‏


یکى دیگر از نکات مهم و تأثیرگذار، که همواره در هر مناظره حق ‏طلبانه‌‏اى باید مورد توجه قرار گیرد، «ملایمت» و نرمى در گفتار و کردار است. کسى که داراى سخن و مدعایى منطقى و مستدل است، چه حاجتى به جار و جنجال و خشونت و تندى دارد؟ سلاح منطق و استدلال متقن، به مراتب، برنده‏‌تر و کارا‌تر از سلاح خشم و غضب است. اصولًا اولین آفت و ضرر خشونت و غضب در گفتار، نصیب خود فرد می‌‏شود. امیرمؤمنان علیه السلام، در این‏باره می‌‏فرماید: «و با او سخنى نرم گویید، شاید که پند پذیرد یا بترسد»


 آفات اخلاقى مناظره‏


عالمان بزرگ اخلاق، آفات اخلاقى بسیارى براى مناظره و گفتگوهاى علمى برشمرده‌‏اند. ما در این نوشتار، در باره دو آفت اخلاقى بزرگ که مى‏توانند روند مناظره را به کلى مختل نماید و در آیات و روایات نیز مورد تحذیر و نکوهش قرار گرفته‏اند، اجمالا بیان می‌کنیم:


 شخصیت ‏زدگى‏


یکى از آفات و آسیب‌‏هاى اخلاقى مناظره‏‌ها و گفتگوهاى علمى، این است که به جاى ذکر دلیل و بیان استدلال براى نظر خود، شخصیت پیشینیان را محور قرار دهیم، و به جاى برخورد منطقى با استدلال‏‌هاى طرف مقابل، به تقلید کورکورانه از گذشتگان و سنت جاهلانه آنان بپردازیم.


در قرآن کریم آیات متعددى در نهى از شخصیت ‏زدگى و تقلید علمى کورکورانه آمده است. و چون به آنان گفته شود: «به سوى آنچه خدا نازل کرده و به سوى پیامبر [ش‏] بیایید»، می‌گویند: «آنچه پدران خود را بر آن یافته‌‏ایم ما را بس است» آیا هر چند پدرانشان چیزى نمی‌دانسته و هدایت نیافته بودند؟ گفتند: «خواه اندرز دهى و خواه از اندرزدهندگان نباشى براى ما یکسان است. این جز شیوه پیشینیان نیست. و ما عذاب نخواهیم شد.» (بقره (۲): ۱۷۰)


مراء یا جدال‌گرى‏


یکى دیگر از بد‌ترین و مخرّب‏‌ترین آفت‏‌هاى مناظره‏‌ها و گفتگوهاى علمى، «جدال و مراء» است. تعریف اصطلاحى آن عبارت است از «پیکار لفظى و ستیزه در کلام، براى چیره ‏شدن بر طرف مقابل و ساکت کردن او»
کسى که داراى روحیه مراء و جدال است، همواره در پى به کرسی ‏نشاندن سخن خود است، هرچند باطل بودن آن براى او آشکار شود. مراء کننده، در حقیقت خبر از خودخواهى، غرور، تکبر و خودپسندى خویشتن می‌‏دهد. او با رفتارش در برابر حق موضع‌‏گیرى کرده و خود را در زمره اهل‏ باطل و حق‏ ستیزان قرار داده است.


امام على علیه السلام در نکوهش مراء و ستیزه‏ جویى علمى می‌‏فرماید: از مراء و دشمنى در گفتار بپرهیزید؛ چراکه این‏ دو، دل‏‌ها را نسبت به برادران بیمار می‌‏کند و دورویى و نفاق بر روى آن‌ها می‌‏روید.

 

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار