کد خبر:۳۸۸۰۹۲
پیشنهادی برای رئیس صداوسیما؛

آقای سرافراز شاخ این غول را بشکن!

هر بار تلویزیون را روشن می‌کنی، یک اثر و نشانی از آن می‌بینی. خانواده‌ها که استرسشان از فرزندشان بیشتر است سعی می‌کنند برنامه ها و تبلیغات این چنینی را دنبال کنند...

به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، اوایل دهه هشتاد که همزمان شده بود با ورود خیل عظیم دهه شصتی ها به کنکور، بازار کلاس های کنکور و کتاب های کمک درسی کنکوری داغ شد. بین دانش آموزان سال آخر دبیرستان تب این که تنها با خواندن کتاب موفق نمی شوند و حتما باید تست بزنند و کتاب بیشتری بخوانند و کلاس بروند بالا گرفت و موسسات آموزشی مختلف هم در همان دوران، مانند قارچ رشد کردند.

 

در همان زمان و با این تفکر که مطالب کنکوری می بایست در اختیار همه دانش آموزان قرار گیرد و این طور نباشد که فقط متمکنین و پایتخت نشینان از مطالب خارج از درس و کمک کننده به کنکور استفاده کنند، برنامه های کنکوری در صدا و سیما تولید شدند.

 

برنامه هایی مانند گزینه دو که از شبکه دوم سیما پخش می شدند، مدرسین به نسبت نام آشنای کنکوری را به تلویزیون می آوردند و آن ها با همان وقت کم، نکاتی را به کنکوری ها و پشت کنکورمانده ها یاد می دادند.

 

این برنامه ها در آن زمان در جهت ایجاد عدالت اجتماعی ساخته می شدند و کارکرد خاص دیگری برای صدا وسیما نداشتند.

 

ماری که افعی شد

 

کنکور به خودی خود استرس زاست و در نفسش استرس وجود دارد چه برسد به این که هر بار تلویزیون را روشن می کنی، یک اثر و نشانی از آن ببینی. باید در سن کنکور باشید یا کنکوری در خانه داشته باشید تا بفهمید کوچکترین حرفی که درباره کلاس کنکور و تست و کتاب کمک آموزشی که مطرح می شود، چه بر سر خود کنکوری و خانواده اش می آورد. خانواده ها که استرسشان از فرزندشان بیشتر است سعی می کنند برنامه ها و تبلیغات این چنینی را دنبال کنند و از لابه لای آن ها بهترین ها را برای کنکوریشان بیابند.

 

خواسته یا ناخواسته، کنکور طی پونزده سال گذشته به راهی برای تغییر سرنوشت تبدیل شد و این تفکر را صداوسیما با تبلیغات و برنامه های کنکوری اش پررنگ تر کرد. از اوایل مهرماه، برنامه های مخصوص برنامه ریزی شروع می شوند و تبلیغات به اوج خود می رسند و این روند تا یک هفته مانده به کنکور ادامه دارد و هنوز کفن کنکور قبل خشک نشده، برنامه ریزی برای کنکور بعدی آغاز می شود.

 

رقابت در بین کنکوری ها هر سال آن قدر بالا می گیرد که حتی شاهد سرزدن رفتارهای غیر معمول از این نوجوان های بخت برگشته هستیم. یکی ابرویش را تیغ می زند آن یکی موهایش را از ته می تراشد. یکی خانواده را مجبور می کند در را رویش قفل کنند و آن یکی به کتابخانه محل دخیل می بندد. گاهی این آش آن قدر شور می شود که بچه ها تا روزی ده ساعت هم یکریز می خوانند که بار بزرگ این القای استرس را به جرات می توان گفت تلویزیون و برنامه هایش به دوش می کشند.

 

جالبتر این که نزدیک کنکور که می شود، همین رسانه که از کنکور غول ساخته، برنامه های بهداشتی اش را به بهداشت روانی و جسمی کنکوری ها اختصاص می دهد و تلاش دارد تا با توصیه های روانی و پزشکی، بار فشار را کم کند.

 

ظهور برنامه های مشارکتی؛ باز هم پای پول در میان است!

 

غولی که صدا و سیما از کنکور ساخت، شد دکان. دکانی که پیش از این در سطح جامعه ایجاد شده بود، راه به تلویزیون پیدا کرد و موسسات آموزشی و کلاس های کنکور، بستر صدا و سیما و فضایی که ایجاد کرده بود را  مناسب دیدند و برنامه های مشارکتی پا به عرصه گذاشتند.

 

این برنامه ها که به اسم خود موسسات کنکور هم هستند، باعث رونق بیشتر آن ها شدند و تجارت از طریق غول خودساخته ی صدا و سیما را ممکن تر کردند. این بازی برای موسسات و صدا و سیما دو سر برد بود چرا که هم صدا و سیما از مشارکتی که در برنامه سازی می شد منتفع می گشت و هم موسسه کنکور به طور کامل محصولاتش را پرزنت می کرد. در هیچ کدام از برنامه های مشارکتی کنکور، دلسوزی از جانب موسسه برای دانش آموز دیده نمی شود. مدرسی که مثلا دارد درس کنکور را آموزش می دهد یک قطره از دریای مبحث را در اختیار مخاطب می گذارد و اشراف به بقیه آن را موکول می کند به خرید محصولات و داشتن کتاب ها و جزوات همان موسسه.

 

از آن طرف تبلیغات موسسات کنکور هم بدون آموزش دروس، گاه و بی گاه در تلویزیون دیده می شود و رقابت این موسسات و انتشارات توزیع کننده کتاب های کنکور آن قدر بالا می گیرد که به ارائه روش های نوین برای تبلیغ منجر می شود.

 

با تمایل فارغ التحصیلان دانشگاه به ادامه تحصیل، این برنامه ها و تبلیغات از کنکور کارشناسی به سمت کارشناسی ارشد و دکتری هم رفته است تا آن جا که در برنامه های مشارکتی و در تبلیغات آموزش دروس مربوط به آزمون کارشناسی ارشد و حتی کمک به درس خواندن در رشته های مختلف دکتری نیز به چشم می خورد.

 

 همین بازی، پول هنگفتی را در جیب موسسات و کلاس های کنکور جاسازی کرده و می کند و هر روز این دیو بزرگ، بزرگتر و قدرتمندتر می شود تا آن جا که روزی به خودمان می آییم و می بینیم گریزی از آن نیست و مغلوبش شده ایم.

 

باز هم تناقض

 

همانند خیلی از رویه هایی که صدا و سیما در پیش گرفته، مانند بخش سلامت و تبلیغ کالاهای پرضرر و سپس ساختن برنامه هایی برای خنثی کردن تاثیر تبلیغات، این بار هم همین اتفاق افتاد. برنامه هایی مانند حذف و اضافه و ده ها برنامه توبید وخبری از آسیب های حافظه محوری و ایراداتی که کنکور دارد و شیوه ه ای که کنکوری ها در پیش گرفته اند و موسسات و کلاس های کنکور به آن دامن می زنند حرف می زنند و از آن طرف برنامه های مشارکتی و تبلیغات، پرقدرت تر و پر زرق و برق بیشتر فعالیت می کنند و اثر برنامه های کم تعداد و کم فروغ با آن رویکرد را از بین می برند.

 

همه می دانیم که صدا و سیما یک رسانه ملی است. این رسانه ملی که خصوصی هم نیست تنها از طریق آگهی اداره نمی شود و تبلیغات، نباید به اندازه یک رسانه ی خصوصی وابسته به تبلیغات باشد و برنامه های مشارکتی تا این حد دخیل باشند.

 

با توجه به تغییر رییس صداوسیما و با عنایت به تغییراتی که سرافراز انجام داده که به زعم بسیاری از کارشناسان،  اقدامات ارزشمندی بوده و اتفاقات میمونی را رقم خواهد زد، از مدیران جدید صدا و سیما انتظار می رود این روند، یعنی سلطه تبلیغات خصوصا تبلیغات کنکور بر سیاست های کلی رسانه را متوقف کنند تا بیش از این شاهد تاثیرات منفی این پدیده ی رواج یافته در تلویزیون و رادیو نباشیم.

 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
جوان بدبخت
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳:۳۸
سلام به نطر من کنکور استرس زا نیست چون ظرفیت پذیرش دانشگاه ها بالا رفته
ولی استرس اصلی و ویران کننده افکار جوانان خدمت سربازی هستش که از همه مسایل کشور مهم تر است
بیاید یه فکری به حال خدمت کنید تا سن ازدواج به 40سال نرسه
20
15
mohsen8
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵:۲۸
اره به قران یه نفر مثل من که دانشجو هستم و میخوام ازدواج کنم به خاطر سربازی نمیتونم ازدواج کنم چون تو سربازی که نمیشه نون دراورد و چون از سرباز هیچ استفاده ای که برا خودسرباز سودمند باشه نمیکنن فقط دو سال کشتن وقت یه جوونه...
شهاب
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۳
سلام دوستان چرا منفی دادید؟ جرف حق داره میزنه بنده خدا خب سربازی هم مورد بحث هست!
حالا ما نگران پفک نمکی و کلاس کنکور هستیم همون قدر هم سرباز داریم که کنکوری داریم تقریبا!
حمایت نمیکنید نکنید منفی ندید آقایون تنبل درس نخونی فراری از کنکوری که منفی دادند!
اسماعیل
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۰:۵۶
من با نظر دوستمون د رقسمت اول صحبتشون موافقم ولی اینکه سربازی فکر اصلی جوانان است درست نیست شما از هر جوانی که سربازی اش تازگی تمان شده نظرشو قبل از سربازی رفتن و حالا بعد از اتمام از چیه شما را قطعا راهنمایی می کنند!سربازی برای ما پسرها مدرسه مرد سازی است/اما اینم بگم که این حق الناس که در جامعه یه عده فوتبالیست فقط به دلیل فوتبالیست بودن نرن سربازی....! یاحق
صادق
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۲
چه ربطی داره؟!
مهدی
۲۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷:۲۹
هر فکری میکنن برا همه باشه ن اینکه قیمت بزارند و فقط بچه پول دار ها سربازی هاشونو بخرن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۱
سلام خداخيرتان دهد اين شر تا داخل مدارس ابتدايى دامن گير مردم شده هر روز بچه ها با انواع واقصام بروشورهاى تبليغاتى به منزل مى آيند لطفا اين مورد را هم پيگيرى کنيد
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۱
سلام خداخيرتان دهد اين شر تا داخل مدارس ابتدايى دامن گير مردم شده هر روز بچه ها با انواع واقصام بروشورهاى تبليغاتى به منزل مى آيند لطفا اين مورد را هم پيگيرى کنيد
2
0
سید حسنی
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۸
من امسال کنکور کارشناسی ارشد رو دادم و به جرات میتونم بگم بیشترین چیزی که ازش تنفر دارم همین کنکوره. دلم برا کنکوریا میسوزه و هر بار این برنامه ها رو میبینم واقعا بدم میاد و به عواملش بد و بیراه میگم :) و سریعا کانالو عوض میکنم.
2
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۸
کنکور استرس زا نیست بلکه پیدا کردن شغل مناسب استرس زا است
3
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۰
آقا جون گذشت زمانی که کنکور بود شما هنوز توحال و هوای قدیما گیر کردید آنچه که امروز به ایران ضربه میزند تبلیغ بانک های غیر اسلامی(ضد اسلامی)-پخش فیلم در آخر شب که باعث میشود سحر خیزی مردم که در اسلام تاکید بسیار شده فراموش شود-حضور مجری های و بازیگران بی تعهد و منحرف در صدا و سیما که بعضا برای تبلیغ فتنه گران از زندگی شخصی خود هم مایه میگذارن هست-مناظره های صدا سیما که در آن عدم توازن تفکرات سیاسی از لحاظ توانایی و کمیت و محدود کردن به سوالات خاص و کارشناسی نشده و خسته کننده بودن آنها میباشد . پخش فیلم هایی که انسانیت و مذهب و فرهنگ آموزش مهارت زندگی به صورت برنامه ریزی شده و جامعه شناسی شده محور آن باشدباید در اولویت صدا سیما باشد
4
0
ناشناس
Germany
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۱
سربازی که وظیفه اتونه و اهم به حساب میاد وباید برین.ازدواج هم سربازی رو بهانه نکنید شماکه براازدواج میخواین مدتی عقدبسته باشید خب اون م
مدت میشه سربازی.کارتون هم قبلش جور کنید
کنکورعم خیلی مهمه چون عواقب روحی وروانی داره
1
2
mohsen8
۲۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۷
شما مثل این که نفستون از جای گرم بلند میشه کی حاضره دخترشو با این وضع جامعه به پسری بده که هنوز سربازی نرفته؟ من جوون که دانشجو هستم و 21 سالمه و هنوز سربازی نرفتم و کارت پایان خدمت ندارم شما تو کارخونه ت به من شغل میدی که خیالم راحت باشه بعد به اون خونواده ای که میخوام با دخترشون ازدواج کنم بگم بعد سربازی میخوام برم تو کارخونه کار کنم خیالتون راحت باشه!!!!!!!!!
ناشناس
Germany
۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۹:۳۱
سربازی که وظیفه اتونه و اهم به حساب میاد وباید برین.ازدواج هم سربازی رو بهانه نکنید شماکه براازدواج میخواین مدتی عقدبسته باشید خب اون م
مدت میشه سربازی.کارتون هم قبلش جور کنید
کنکورعم خیلی مهمه چون عواقب روحی وروانی داره
3
1
یه کنکوری
Iran (Islamic Republic of)
۲۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۰:۰۶
خیلی کار درستی میکنند اگه این تبلیغاتو حذف کنند چون من هر بار میبینم استرس میگیرم رفتم تمام منابع یکی از این موسساتو گرفتم هیچ فایده نداشت آدم خودش درس بخونه خیلی موفق تره
7
0
پربازدیدترین آخرین اخبار