محسن زیار_ وجود مبارزات مردم ايران در طول سده اخير، وتجربه های متفاوت از این مبارزات و هچنین شکستهایی را که بعضی از این مبارزات درپی داشته است، سبب میشود که ما به منظور تحقق دولت اسلامی -که هدف انقلاب اسلامی در سال 57 بود- از آنان عبرت گرفته و برای جلوگیری از شکست و رسیدن به اهداف این انقلاب، از یک سو موانع و از سوی دیگر راهکارهای رسیدن به دولت اسلامی را احصاء نماییم.
ما در این نوشتار سعی داریم به عواملی بپردازیم که موجب توفیق نظام مقدس جمهوری اسلامی شده و باعث تحقق دولت اسلامی میگردد.
اولین عاملی که به آن میپردازیم و باعث تحقق دولت اسلامی است، «مقابله با اندیشههای سکولاریستی» از یک طرف و «تقویت یگانهانگاری دین و سیاست» از طرف دیگر میباشد. ترویج اندیشه سکولاریسم برای انقلابی که بر اساس یگانهانگاری دین و سیاست پاگرفته و جوهره آن را بر آمدن سیاست از دین تشکیل میدهد، سبب تضعیف نظام است که به پایههای آن آسیب جدی و جبرانناپذیری وارد میسازد. در صورتی که اندیشههایی که دین را از سیاست جدا میداند رواج یابد، ستونهای این انقلاب سست شده و دیگر توانی برای حکومت دین باقی نمیماند. لذا باید اندیشههایی را که سیاست را برگرفته از دین میداند تقویت نمود تا مقدمات تشکیل دولت اسلامی فراهم گردد.
از دیگر عوامل تحقق دولت اسلامی «مقابله با توطئههای براندازی انقلاب» است که دستآویز دشمن برای مقابله با ج.ا.ا است. توطئه علیه نظام جمهوری اسلامی معمولا به دو شیوهی «پنهان» و «آشکار» صورت میپذیرد. در شیوهی «پنهان» میتوان به رخنه در میان حوزههای علمیه و روحانیان، نفوذ در بین روشنفکران، الگوتراشی برای جوانان و نوجوانان و... و در شیوهی «آشکار» میتوان به جنگ تحمیلی، حمایت از فتنه 88، تحریم اقتصادی و... اشاره نمود.
«تقویت ولایت فقیه» از جمله عواملی است که سبب تحقق دولت اسلامی میگردد. تقویت نظری و عملی جایگاه ولایت فقیه و شخص ولی فقیه عاملی جدی در مسیر توفیق نظام و دولت اسلامی است.
«جلوگیری از ورود فرصت طلبان به نظام» از جمله عواملی است که انقلاب را در مسیر اصلی خود حفظ مینماید وسبب جلوگیری از انحراف آن میگردد که این امر خود از عوامل تحقق دولت اسلامی است.
از دیگر عوامل «توجه به اسلامخواهی در کنار ملیگرایی صرف» است. آن چیزی که دشمن انقلاب در این سالها بر آن صحه گذاشته و بر آن تاکید کرده است، توجه به ملی گرایی و نادیده گرفتن تعالیم اسلامی بوده که این امر سبب وارد شده خدشه بر پیکرهی انقلاب میگردد؛ برای مقابله با این امر باید اسلامخواهی را در کنار روحیهی ملیگرایی تقویت کرد.
عامل دیگری که سبب تحقق دولت اسلامی میگردد «حفظ ارزشها و جلوگیری از تحریف آنها» است. انقلاب اسلامی ایران با هدف احیای ارزشهای اسلامی به وقوع پیوست. برای اینکه این انقلاب به هدف خود برسد میبایست ارزشهایی را که مبنای این اقلاب است حفظ و تبیین نمود تا منحرف نگردند. در صورتی که ارزشهای انقلاب منحرف گردد، اهداف و مسیر انقلاب نیز منحرف میگردد.
«جلوگیری از اختلاف و تقویت وحدت» از جمله عوامل جدی تحقق دولت اسلامی است. البته باید در نظر داشت که اختلاف نظر تا حدی پذیرفته شده است اما در صورتی که این اختلاف نظر به عناد با نظام تبدیل شود باید با آن مقابله کرد تا اصل نظام حفظ بماند و در مقابل وحدت بین آحاد جامعه از هر لحاظ نیز تقویت گردد. چرا که امتی پیروز خواهد بود که متحد و منسجم باشد.
«توجه به آخرت در کنار توجه به دنیا» از جمله عواملی است که سبب تحقق دولت اسلامی میگردد. باید توجه داشت که هدف از زندگی در این دنیا جمعآوری توشه برای آخرت است و اینکه «الدنیا مزرعه الاخره». حال اگر زندگی تجملی و روحیه دنیاطلبی در میان عناصر انقلابی فزونی گیرد و نیروهای انقلابی روحیهی انقلابی خود را از دست دهند، پایههای انقلاب و ارزشهای آن تضعیف میشود. در اینصورت است که تحقق دولت اسلامی با مشکل مواجه خواهد شد. اما توجه به دنیا به عنوان مزرعه ی آخرت، عاملی است که عناصر انقلابی را به تعالیم اسلامی نزدیکتر میگرداند.
از عوامل دیگر «توجه به علم و فناوری» است. در صورتی که علم و فناوری در جامعهای گسترش یابد، سطح فکری آن جامعه نیز ارتقا خواهد یافت. از سوی ددیگر جایگاه آن ملت در دنیا نیز بالا خواهد رفت. حمایت از علم و عالم نیز سبب میشود که دانشمندانی که در کشور وجود دارند، به این نظام پایبند شوند و علم خود را در خدمت این نظام قرار دهند و از مهاجرت به کشورهای خارجی بپرهیزند.
از دیگر عوامل تحقق دولت اسلامی «پرورش نیروی انسانی» است. ساختن نیروهای انقلابی و مؤمن از نسلهای جدید، و نیز تقویت تخخصص و تعهد در بین نیروهای انقلاب، از مهمترین عوامل تداوم انقلاب محسوب میشود. غفلت از انتقال آموزههای انقلاب به نسلهای دوم به بعد انقلاب، خطر گسست فرهنگی را به همراه خواهد داشت.
از دیگر عوامل تحقق دولت اسلامی ، «مقابله با تهاجم فرهنگی و تبلیغ فرهنگ غنی اسلامی» است. تهاجم فرهنگی به طور عمومی به جریاناتی اطلاق میشود که در آن، فرهنگ بومی و اصیل جامعه یا کشوری از طریق داخلی یا خارجی، مورد حمله و تسلط نظام فرهنگی دیگر قرار میگیرد. حمله به ارزشها، اعتقادات، حیا و مسائلی از این دست، از حربههایی است که دشمن برای مقابله با انقلاب اسلامی از آنها بهره میجوید. مقابله با تهاجم فرهنگی از لحاظ نظری و عملی و همچنین تبلیغ فرهنگ غنی اسلامی-هم مبانی فرهنگی اسلام و هم مظاهر متعالی فرهنگ اسلامی- سبب میگردد که مسلمانان جامعهی اسلامی با توجه به تبعیت از فطرت، خود به مقابله با تهاجم فرهنگی بپردازند و همچنین به فرهنگ اسلامی روی آورند که در نهایت این امر میتواند به تحقق نظام اسلامی کمک بسزایی کند. اگر فرهنگ و تعالیم غنی اسلامی در بین امت مسلمان گسترش یابد، تابآوری در برابر هجمه های فرهنگی دشمن نیز افزایش مییابد و در نتیجه انقلاب اسلامی به اهداف خود نزدیکتر میشود.
همهی این موارد، از جمله عواملی است که سبب تحقق دولت اسلامی میگردد.
امید است که با رفع و حل موانع و مشکلات تحقق دولت اسلامی، راهکارها و عوامل کارشناسی شده را در جهت پیادهسازی و تحقق دولت اسلامی به کار بندیم تا همانا شاهد حرکت و پیشرفت اسلام عزیز در دنیای کنونی باشیم.