به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، پس از ابلاغ سیاست های کلی نظام سلامت از سوی مقام معظم رهبری، نیمه اردیبهشت ماه سال گذشته بود که طرح تحول نظام سلامت که ابعاد گسترده ای داشت، با هدف کمتر شدن گرفتاری و مشکلات مردم در حوزه سلامت به اجرا درآمد. در اولین اقدام مقرر شد به دنبال اجرای این طرح، بیماران بستری در شهرها تنها 10درصد و بیماران بستری مناطق روستایی، کمیته امداد، افراد تحت تکفل بهزیستی، عشایری و ... که از طریق نظام ارجاع به بیمارستانها مراجعه میکنند تنها پنج درصد هزینههای بستریشان را پرداخت کنند.
همچنین مقرر شد که از بعد اجرای طرح تحول، خدمات تشخیصی، تصویربرداری و سایر خدمات مورد نیاز در خود بیمارستان تهیه شود.
وزیر بهداشت در تشریح جزئیات طرح تحول نظام سلامت علاوه بر موارد فوق و البته رایگان شدن زایمان طبیعی به برنامه های وزارتخانه متبوعش برای جذب 1800 پزشک در مناطق محروم اشاره کرد و گفت که با حمایت دولت و در قالب پرداختهای مضاعف مقرر شده است حداقل 1800 پزشک را در مناطق محروم جذب کنیم تا به این ترتیب مشکلات مناطق محروم در دریافت خدمات کاهش یافته و ماندگاری پزشکان در این مناطق افزایش یابد.
علاوه بر این، دولت کمک جدی به بیماران صعبالعلاج به ویژه آن دسته از بیماران کم درآمد و بیبضاعت خواهد داشت تا به این ترتیب این بیماران در مسیر درمان خود مشکلی نداشته باشند.
بالاترین مقام سلامت کشور به این نکته که در طرح تحول سلامت به بخش بهداشت هم توجه شده اشاره می کند و می گوید: بخشی که تاکنون مغفول مانده است خدمات بهداشتی است. واقعیت آن است که پرداختن به درمان خوب نیست چرا که لازم است به پیشگیری توجه شود این در حالی است که پیش از این به پیشگیری توجه نکردهایم.کار اصلی ما آن است که از بیمار شدن افراد جلوگیری کنیم. البته هرچند نقش دولتها در این زمینه بسیار مهم است اما تا مردم خود نخواهند، دولت نمیتواند در امر سلامت مردم موفق شود. در برنامه داریم که به تدریج شبکه بهداشتی کشور را تا حاشیه شهرها کامل کنیم شورای عالی سلامت و امنیت غذایی نیز باید فعال تر شود.
این طرح که در نیمه اردیبهشت ماه سال 93 در 557 بیمارستان به اجرا در آمد، باعث شد تا هزینه های بستری مردم تا 27 درصد کاهش پیدا کند.
البته ناگفته پیداست که در این گونه طرح های عظیم، همواره سیستم نظارتی قوی باید ناظر بر عملکرد باشد. وزیر بهداشت برای این منظور هم پیش بینی هایی کرد و گفت: در حال حاضر سیستمهای نظارتی سنتی در وزارتخانه وجود دارند البته جهت حسن اجرای این طرح، یک بسته نظارتی در ستاد و مرکز وزارت بهداشت و متناظر آن در استانها و شهرستانها تدوین شده است، خود من نیز سیستم نظارتی ویژهای جهت پایش این امر در نظر گرفتهام. به صورت مجازی نیز بیمار به بیمارستانها فرستاده میشود تا مشکلات کار مشخص شود. در معاونت درمان وزارت بهداشت نیز ستادی جهت نظارت تشکیل شده است.
وی تاکید کرد: در یک ماه نخست اجرای طرح ممکن است اشکالاتی پیش آید که لازم است اصلاحات لازم بر روی آن صورت گیرد. شمارههای اختصاصی از سوی دانشگاههای علوم پزشکی جهت جهت انتقال نظرات مردمی اعلام خواهد شد و شماره تلفن 1490 نیز پاسخگوی مشکلات احتمالی بیماران خواهد بود. همچنین به زودی شماره 1590 جهت دریافت مشکلات مردم راه اندازی میشود.
طرح تحول نظام سلامت دارای بخش های مختلفی است که از جمله آن ها می توان به کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاهی، ارتقاط کیفیت هتلینگ در بیمارستان های دولتی، ترویج زایمان طبیعی، ارتقای کیفیت ویزیت و ماندگاری پزشکان در مناطق محروم را اشاره کرد. وزارت بهداشت برای هرکدام از این موارد برنامه ریزی های خاص خود را دارد. برای مثال در بخش برنامه کاهش میزان پرداختی بیماران بستری در بیمارستان های دانشگاهی، وزارت بهداشت گزارش می دهد که در سال 93 حدود 8 میلیون نفر از جمعیت کشور در بیمارستان های دولتی بستری خواهند شد که با توجه به متوسط هزینه بستری 16000000 ریالی ،بیماران مجبور به پرداخت 640000 ریال به ازای هر پرونده میباشند. با اجرای این برنامه پرداختی بیماران 1600000ریال شده است.
همچنین گزارشات وزارت بهداشت می گوید که در بخش ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستانهای دولتی، وضعیت خدمات رسانی غیرپزشکی در بیمارستانهای دولتی کشور در حال حاضر دچار کمبودهای جدی است. فرسودگی شدید ساختمان، تخت، تشک، کمد، میز، سرویش بهداشتی، تاسیسات (سیستم سرمایش و گرمایش)، پایین بودن کیفیت غذا و کمبود نیروی انسانی پرستار و کمک پرستار و انجام خدمات مورد نیاز توسط همراه بیماران از مشکلات مهم این بیمارستانها محسوب میگردد. با اجرای این برنامه هتلینگ بیمارستانهای دولتی به طور کامل بازسازی و نوسازی خواهد شد. به طوری که تمامی بیمارستانها تا مهرماه سال جاری به حداقل استاندارد (سه ستاره) خواهند رسید و کیفیت بهداشت، تغذیه و خدمات غیرپزشکی بهبود خواهد یافت.
این طرح برای موارد دیگر هم پیش بینی هایی داشته که تا به حال بسیاری از آن ها به تحقق رسیده است.
طبق گزارش وزارت بهداشت، با این که کمتر از یک سال از اجرای طرح گذشته است اما اقدامات خوبی متناسب با زمان بندی پیش بینی شده صورت گرفته است. این را گزارش های میدانی از بیمارستان های دولتی نیز تایید می کند که مردم از اجرای این طرح رضایت کامل دارند.