به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، تقی آزادارمکی امروز در کنفرانس ملی دانشجویی توسعه که در دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد گفت: متاسفانه مفاهیم اندیشه توسعه را یا ساده سازی می کنیم و از ساحت اندیشه تخصصی خود دور می کنیم و یا آنان را بسیاری ایدئولوژیک مطرح می کنیم که در ایران به هر دو این مشکل گرفتار هستیم.
وی با اشاره به اینکه مبانی اندیشه توسعه زمانی قابل دسترس است که آن را مورد کنکاش قرار دهیم، تصریح کرد: مخدوش شدن این اندیشه از جانب ما به فقدان دانش برمی گردد دانش به معنای آنچه که علوم انسانی است، نیست.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه ما فهم تاریخی در رابطه با جامعه ایرانی نداریم نمی دانیم که جامعه ایرانی کجا بوده کجاست و کجا خواهد رفت.
وی گفت: زمانی این مسائل را خواهیم فهمید که دانش تخصصی داشته باشیم و یک نگاه اجتماعی را بتوانیم در حوادث تاریخی ایجاد کنیم.
این استاد دانشگاه تهران افزود: به لحاط فنی و آکادمیک نمی توانیم عنوان کنیم عناصر نیروها و پیوندها چگونه به وجود آمده اند زیرا نقطه اتصالی این ها را نمی دانیم به همین دلیل نمی توانیم یک نظام ارائه دهیم.
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه به جای اینکه در ایران از عوامل توسعه سخن بگوییم از موانع آن سخن می گوییم به جای اینکه از بودن دموکراسی در ایران سخن به میان بیاوریم از موانع موجود در راه دموکراسی سخن گفته ایم و بسیاری از پژوهش های ما نیز همین گونه اند.
ارمکی با بیان اینکه مونتسکیو اندیشمند غربی در یکی از آثار خود در رابطه با مکانیزم های شکل گیری توسعه و دموکراسی سخن می گوید نه موانع بر سر آن گفت مونتسکیو در کتابی دیگر تنها از تحجر و حماقت ایرانیان سخن به میان می آورد این در حالی است که نه غرب مونتسکیو این است و نه شرق این شخص.
وی با بیان اینکه اندیشه جهان غرب اندیشه توسعه ایدئولوژیک است اما با تئوری رشد، گفت: بیشترین متفکران ایرانی اندیشه توسعه معتقدند چنانچه مسئله ای در رابطه با رشد و توسعه وجود دارد این مسائل یا مفید فایده نیستند که باید فروپاشیده شوند و یا اینکه به طور کلی این مسائل در ایران وجود ندارد.
وی گفت: بسیاری از اندیشمندان ایرانی معتقدند جهان گذشته ایرانی یا بد است یا اگر چیزی از آن دوران وجود دارد باید فرو پاشیده شود.
وی تصریح کرد: اندیشه ایرانی دو مسیر را طی می کند یک مسیر ساحت ایدئولوژیک است که معتقد است یک نظام تمام عیار که یک انسان دیگری است باید بسازیم که بنیادگراها این مسئله را مطرح می کنند و دیگری جریان برنامه ریزی توسعه است که معتقد می باشد تکنولوژی خوب است؛ اما من نیز باید در این رابطه مبانی خود را مطرح کنم که اوج آن را در دوران رضاشاه و انقلاب مشاهده می کنیم به طوری که در این دوران مشاهده می شود هزاران تاسیس به وجود می آید.
این استاد دانشگاه با طرح این پرسش که چرا این اتفاقات رخ می دهند، خاطرنشان کرد: متاسفانه بسیاری از اندیشمندان در نوع سخنان و پژوهش هایشان عنوان می کند که ما نمی توانیم توسعه یابیم به همین دلیل برخی از پژوهشگران معتقدند سرانجام توسعه در ایران نزاع بین ایدئولوژی و برنامه ریزی توسعه خواهد بود.