به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، محمدرضا فراهانی در نشست خبری هفته خوابگاه های دانشجویی که در امروز در ساختمان وزارت بهداشت برگزار شد ضمن عرض تبریک به مناسبت روز ملی ارتباطات گفت: حدود 70 درصد دانشجویان دانشگاه های دولتی غیربومی هستند و پس از تحصیل در محل دانشگاه باید به محلی غیر از محل سکونت مادری خود مراجعه کنند از این 70 درصد دانشجویان غیربومی حدود 60 درصد در خوابگاه های دولتی اقامت دارند و 40 درصد در خوابگاه های غیردولتی هستند.
وی افزود: 10 درصد این دانشجویان که در خوابگاه های غیردولتی ساکنند متأهل هستند این در حالی است که اقدامات بسیار کمی در خوابگاهها موجود است و 30 درصد دانشجویان دیگر چون خوابگاه کافی و با کیفیت خوب وجود ندارد در محلی که خودشان انتخاب میکنند اقامت دارند.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت گفت: طبق قانون آموزش عالی باید رایگان باشد اما در مورد معیشت دانشگاهی در سندهای بالادستی صحبتی نشده و با اینکه به بحث عدالت اجتماعی توجه زیادی شده بنابراین نباید از این منظر به معیشت دانشجویان بیتفاوت باشیم.
وی در ادامه بیان داشت: وضعیت معیشت اعم از تغذیه و خوابگاه متأسفانه در وضعیت مطلوبی نیست و ظرفیت خوابگاهها 1.5 برابر خوابگاه مجاز و استاندارد است.
فراهانی با تاکید بر اینکه بسیاری از خوابگاه های سطح کشور قدیمی هستند گفت: این خوابگاه ها تجهیزات نامناسب دارند، اکثراً فرسوده هستند و با توجه به پیوست فرهنگی ساخته نشدهاند. ما در بررسیهای خود یک برگ سند در مورد خوابگاه استاندارد در کشور ندیدیم بلکه بر اساس سلایق ساخته شدهاند.
وی با اشاره به اینکه وضعیت معیشتی دانشجویان ایدهآل و مطلوب نیست گفت: خوابگاه خودگردان و استیجاری بسیار کم است در وزارت علوم 8 درصد و در وزارت بهداشت از 77 هزار تخت خوابگاهی فقط 2 هزار تخت استیجاری است.
فراهانی تصریح کرد: سرانه خوابگاه برای متأهلان 45 تا 50 متر است در حالی که قرار است در سند جدیدی که طراحی کردهایم بتوانیم از این متراژ برای ۳ دانشجو استفاده کنیم.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزیر بهداشت گفت: 10 درصد دانشجویان متاهلند و متاسفانه بیتوجهی به مسائل معیشتی آنها همراه با آسیبهای اجتماعی است.
وی از تدوین سند استانداردسازی خوابگاهها خبر داد و گفت: بر اساس این سند از تیر امسال 20 خوابگاه جدید طبق استانداردها و با طراحی معماری اسلامی ساخته خواهد شد.
فراهانی در مورد فضای ورزشی خوابگاهها گفت: دانشجویان چون با مشکل زمان مواجهاند در برنامه داریم که فضاهای ورزشی و تفریحی را در پردیسهای افتتاح کنیم تا بتوانند در فرصت کم به این امکانات دسترسی داشته باشند.
وی با انتقاد از پذیرش بیش از حد دانشجویان گفت: ترم بهمن تعداد دانشجویان نسبت به مهر سال 93، حدود 7 هزار نفر افزایش پذیرش داشتهایم که این ما را با مشکل کمبود خوابگاهها مواجه میکند چرا که سیاستمداران بیش از آنکه به بسترهای موجود تربیت دانشجو و آموزش استاندارد توجه کنند به نیاز کشور و تربیت نیروی انسانی توجه دارند. همچنین سیاسی کاریهایی که وجود دارد یا لابیهایی که در کشور برای افزایش دانشکدهها موجود است باعث ایجاد دانشکدههایی میشود که گاهی نیازی به آن نیست.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت در ادامه اعتبارات دولتی را برای ایجاد خوابگاهها نامناسب دانست و گفت: اعتبارات دولتی رشد صفر درصد داشته حتی برای نگهداری خوابگاهها بودجهای نداریم عمر صنعت ساختمانی پایین است و خوابگاهی با 20 سال قدمت فرسوده میشود. بنابراین در پروژه جدید به دنبال خوابگاههایی با عمر 300 ساله خواهیم بود تا پاشنه آشیل عمر خوابگاهها برطرف شود. البته شرط لازم نگهداری نامناسب است.
وی در خصوص دانشجویان انصرافی گفت: برای اعتبارات مورد نیاز معمولاً از محل دانشجویان انصرافی درآمدی حاصل میشد که سال گذشته 8 میلیارد تومان بود اما چون خزانه کشور خالی بود نتوانستیم آن را دریافت کنیم بنابراین این 20 خوابگاه جدید بدون استفاده از بودجههای دولتی از تدابیر درآمد اختصاصی دانشگاهها، خیرین و از منابع دیگر تامین میشود.
معاون دانشجویی و فرهنگی وزیر بهداشت با تاکید برسیاستهای ابلاغی رهبری گفت: هنوز آن طور که باید در حوزه معاونت دانشجویی همگام با طرح تحول قدمهایی برداشته نشده البته 6 ماه است که روی سلامت معنوی و روانی کار میکنیم هر چند که به شکل بسته اجرایی در نیامده است.
وی گفت: یک درصد دانشجویان علوم پزشکی مشروط میشوند 3 درصد ضعف مفرط تحصیلی دارند و از نظر آمار خودکشی سال گذشته نسبت به سالهای قبل از آن رقم افزایشی را شاهد هستیم.
فراهانی با تاکید بر اینکه هفته خوابگاه ها برای جلب توجه مردم و مسئولان به ارتقای سطح معیشت دانشجویی و خوابگاه هاست گفت: این هفته هفت عنوان دارد که عنوان های آن خوابگاه مشارکت و مدیریت دانشجو محور، خوابگاه سلامت روان و سبک زندگی دانشجویی، خوابگاه حرکت و تندرستی، خوابگاه خانواده و سنت ها، خوابگاه فرهنگ امید و نشاط، خوابگاه ایمنی، بهداشت و خوابگاه سازی ارزش معنوی و ضرورت ملی می باشد.
وی در پایان به گردهمایی دبیران شوراهای صنفی در روز سه شنبه 29 اردیبهشت اشاره کرد و گفت: رونمایی از طرح همتایاران، ایجاد محیط مناسب برای شهردار شدن دانشجویان در خوابگاه ها، رونمایی از تخته تندرستی در خوابگاه ها و افتتاح پروژه های خوابگاه های دانشگاه های منتخب از جمله برنامه های هفته خوابگاه ها می باشد.