به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو»، از مشهد محمدمهدی فتوره چی امروز در نهمین همایش اساتید و دانشجویان ایرانی خارج از کشور که در هتل جم مشهد برگزار شد با اشاره به اینکه با کاهش سرمایه فرهنگی در افراد شاهد مسئله هم وطن گریزی خواهیم بود گفت: گسترش این روحیه هم زمان با شتاب شهرنشینی و در سایه پدیده مدرنیته رخ می دهد البته باید به این توجه کرد که پدیده هم وطن گریزی مختص به ملت خاصی نیست.
وی ضمن اشاره به اینکه دلایل هم وطن گریزی قابل تامل است گفت: این معضل در افراد فرهیخته مسن و متاهل کمتر دیده می شود.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد: وجود ویژگی های خاص رفتاری و اخلاقی هم چون خود برتر بینی و خودخواهی از جمله مهمترین عواملی است که منجر به هم وطن گریزی می شود اما دل زدگی از الزامات ارزشی محدودیت ها و قوانین حاکم بر وطن و عدم تمایل به مداخله در حریم خصوصی افراد از دیگر عواملی است که منجر به این پدیده می شود.
فتوره چی عدم شناخت واقعی فرهنگ ملی و بنیان های سست اعتقادی و همچنین بی ثباتی هویتی را از دیگر عوامل وطن گریزی دانست و تصریح کرد: طی تحقیقاتی که به عمل آمده ایرانیانی که در کشور فرانسه مقیم هستند تمایل ندارند فرزندان خود را در مدارس ایرانی ثبت نام کنند.
وی با بیان این مطلب که زندگی در خارج از کشور فرصت فرهنگی برای افراد ایجاد می کند گفت: کسب شناخت نوین از هویت خود و بازبینی فرهنگ لغات فرصتی برای ایجاد بنیان های فکری و معرفتی و معرفی هنر و فرهنگ فاخر ایران از جمله فرصت هایی است که با زندگی در خارج از کشور به دست می آوریم.
فتوره چی در پایان خاطرنشان کرد: تغییر بینش خود با مراجعه به آموزه های فرهگی تقویت شبکه های فارسی زبان تخصیص اعتباری ویژه برای افزایش انسجام اجتماعی ایرانیان از طریق برگزاری مناسبت های ملی و تقویمی ایجاد طوفان فکری در میان نخبگان فرهنگی و دانشجویان مقیم از جمله چاره هایی است که می توان برای جلوگری از هم وطن گریزی اندیشید.
هر دانشجو سفیر فرهنگی کشور خود در محل تحصیل باشد
در ادامه این همایش احسان محمدحسینی یکی از دانشجویان ایرانی مقیم هند با اشاره به اینکه قبل از استعمار هند توسط انگلستان زبان قالب هند زبان فارسی بود گفت: چنانچه نقاط مشترک سرزمین های مختلف را بیابیم خواهیم توانست با آنان همزاد پنداری کنیم.
وی با بیان اینکه شاعران فارسی زبان بسیاری در هند زندگی می کردند تصریح کرد: هر دانشجوی ایرانی در هر منطقه ای از دنیا که زندگی می کند می تواند نکات مشترک را بیابد و در محیط آکادمیک آنان را مطرح کند تا این گونه بتواند تغییری ایجاد و موج ایران هراسی را که چند سالی است به وجود آمده تعدیل کند.
وی گفت: لازم نیست رایزن فرهنگی ما مسیر را هموار کند دانشجویان خود می توانند سفیر فرهنگی برای محیط محدود خود باشند بنابراین چنانچه به این مسائل توجه کنیم شاهد تغییرات بسیاری در محیط تحصیل خود خواهیم بود.