گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، دانشگاه آزاد یکی از مراکز آموزش عالی در ایران است که طی 10 سال اخیر، موضوع کشمکش ها و درگیری ها میان مسئولان دولت و دانشگاه بوده و به عنوان یکی از پردرآمدترین مراکز دانشگاهی، همواره نقش موثری در حوادث رخ داده در این چند سال داشته است.
از زمان روی کار آمدن دولت نهم تا به امروز، دانشگاه آزاد در راس تصمیم گیری ها و برنامه های وزارت علوم قرار داشت. دولت قبل به دنبال تغییر رئیس 30 ساله دانشگاه آزاد و کاهش شهریه های دانشگاه بود و پس از عدم موفقیت در این امر، با توسعه دانشگاه های پیام نور ضربه بزرگی را به دانشگاه آزاد وارد کرد و موجب شد تا ورود دانشجو به دانشگاه آزاد کم شود و سیل عظیم داوطلبان، دانشگاه های سراسری و در ادامه دانشگاه پیام نور را برای تحصیل خود انتخاب کنند.
در اواخر دولت دهم بود که هیئت امنای دانشگاه آزاد به دلیل اقدامات دانشگاه در فتنه 88 و فشار بسیار بر آن از سوی دولت، مجبور به تغییر رئیس 30 ساله دانشگاه و پذیرش ریاست دانشجو شد.
البته دانشجو در مدت زمان اندکی که بر مسند ریاست دانشگاه بود، توانست تا حدودی ساختارهای دارای اشکال دانشگاه آزاد را اصلاح کند، اما تغییر دولت در خرداد 92 فرصتی برای دانشجو، در جهت اعمال نظراتش باقی نگذاشت.
پس از خرداد 92، و با روی کار آمدن حسن روحانی اولین اقدام هیئت امنای دانشگاه آزاد، تغییر رئیس دانشگاه و انتصاب میرزاده به عنوان رئیس جدید بود و این تغییر هم به قول هاشمی رفسنجانی، کاملا حزبی و نه بر اساس صلاحیت ها صورت گرفت.
پس از خرداد 92، جانی تازه در دانشگاه آزاد دمیده شد و وزارت علوم در اقدامی هماهنگ با کاهش ظرفیت دانشگاه های سراسری و پیام نوری و حتی تعطیلی برخی از واحدهای پیام نور به دلیل به صرفه نبودن، دوباره تنها گزینه دانشگاه آزاد را برای دانشجویان باز گذاشت و داوطلبان تنها می توانستند به دانشگاه آزاد بروند.
البته این لطف وزارت علوم به دانشگاه آزاد در همین جا خلاصه نشد و امسال نیز در اقدامی جالب توجه و قابل تامل دانشگاه آزاد تصمیم گرفت تا انتخاب واحد را قبل از 15 شهریور و قبل از اعلام نتایج کنکور سراسری در تقریبا 80 درصد واحدهایش به اتمام برساند.
این اقدام در حالی صورت می گیرد که بسیاری از دانشجویانی که در دانشگاه آزاد تحصیل می کنند، برای سال جدید در آزمون سراسری شرکت کرده و امکان قبولی و تحصیل در دانشگاهی بهتر از دانشگاه آزاد برای آنها فراهم است.
این دانشجویان در سال های قبل که اعلام نتایج کنکور، قبل از انتخابات واحد که تقریبا دهه سوم شهریور بود، بدون ثبت نام در ترم جدید دانشگاه آزاد محل تحصیلشان، از دانشگاه انصراف می دادند و برای ثبت نام به دانشگاه جدید می رفتند، اما امسال به این دلیل انتخاب واحد دانشگاههای آزاد قبل از اعلام نتایج بود و دانشجو باید هزینه ثبت نام را پرداخت و در صورت قبولی در دانشگاه بهتر، بدون بازگشت شهریه ثابت، از دانشگاه انصراف دهد.
ع-ک، دانشجوی دانشگاه آزاد ساری در این خصوص گفت: من امسال رتبه خوبی در کنکور به دست آوردم و حتما در یکی از دانشگاه های سراسری پذیرفته می شوم، اما با این کار دانشگاه آزاد عملا باید 800 هزارتومن شهریه ثابت را پرداخت کنم.
وی ادامه داد: ابتدا قرار بود وزارت علوم نتایج را تا هفته اول شهریور اعلام کند، و ما خوشحال بودیم چرا که انتخاب واحد تا 14 شهریور بود، اما ناگهان اعلام کرد که نتایج 15 شهریور به بعد اعلام می شود.
این دانشجو دانشگاه تاکید کرد: این دزدی آشکار در روز روشن است و با این کار خانواده ها ضرر می کنند و خوشبحال دانشگاه آزاد می شود؛ کسی هم قرار نیست به این موضوع رسیدگی کند.
وی در پایان گفت: این مشکل بسیاری از دانشجویان دانشگاه های آزاد در سراسر کشور است و همه آنهایی که در دانشگاه پذیرفته شدند باید شهریه ثابت را بدهد.