گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» - یادداشت دانشجویی*؛ هرچه به زمان انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری نزدیک می شویم دولبه قیچی اصلاح طلبان و کارگزاران با انگشتان دولت تلفیقی تدبیر و امید آنچنان تند و برنده شورای محترم نگهبان که مسئولیت های مختلفی بر اساس قانون اساسی عهده دار است را نشانه گرفته که در هیچ کدام از دوره های مختلف چنین هجمه ای را به این سنگینی ندیده ایم و نشنیده ایم.
تاختن به شورای نگهبان از زبان سران اصلاح طلب مسبوق به سابقه میباشد، بعضی از مسئولین دولت فعلی در ردههای دوم و سوم افاضاتی دارند که حتی جواب دادن به آن هم وقت تلف کردن است اما خط و نشان برای شورای نگهبان از زبان شخص رئیس جمهور جای تعجب دارد.
همگی می دانند، در طول ۳۶سال عمر با برکت انقلاب اسلامی تمام انتخابات بر اساس اصل ۹۹ قانون اساسی و استفساریه ای می باشد،ضمن اینکه خود قانون اساسی این وظیفه را به عهده شورای نگهبان گذاشته است.
بعضی از رجال خوب می دانند اگر امروز در مسند قدرت قرار گرفته اند تائید نهائی خود برای ورود به عرصه انتخابات و رای مکتسبه را از شورای نگهبان دارند و بایست بپذیرند هر کدام از افرادی که کاندید ریاست جمهوری، خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی می باشند اگر مورد تائید شورای نگهبان قرار نگیرند قانوناً و شرعا صلاحیت ورود به این عرصه مهم و تاثیر گذار را ندارند.
جای تعجب است که ریاست محترم جمهور به عنوان یک شخصیت حقوقی و حافظ قانون اساسی در جمع استانداران بدون توجه به اصل ۹۹ قانون اساسی و تفسیر آن، جایگاه قانونی شورای نگهبان را نادیده گرفت و مطالبی گفتند که نبایست می فرمود.
این بیانات از دو حال خارج نمی باشند؛ اینکه یا خود ایشان که چند دوره در مجلس شورای اسلامی بوده اند و از رجال تراز اول مملکت می باشند اصول قانو ن اساسی را به دقت نخوانده اند و یا فراموش کرده اند و یا خدائی نخواسته اصل ۹۹ و تفسیر آن را قبول ندارند.
به اعتقاد بنده قانون تفسیر شده توسط شورای نگهبان به حدی شفاف و روشن می باشد که جای هیچ ابهامی وجود ندارد، پس چرا چنین شبهه افکنی می شود؟ این خود هم یکی از پدیده های نوظهور است.
آیا اگر شورای نگهبان بر اساس اصل ۹۹ نظارت استصوابی نداشته باشد میتوان به اجرای درست انتخابات اعتماد کرد؟
جناب آقای رئیس جمهور،کدام دولت تا به حال بدون اجرای این اصل، انتخابات را اجرا کرده است؟ اگر نظارت شورای نگهبان بر این منوال قرار گیرد که مدنظر حضرتعالی است بایست شاهد حضور کسانی در عرصه انتخابات باشیم که هیچ شاخصه ای از ارزش ها ندارند، با این تفسیر لیبرالها وگروهک های معاند هم می توانند کاندید تائید شده برای انتخابات باشند.
جناب آقای رئیس جمهور، حضرتعالی در سوگندنامه تان قسم یاد نموده اید که پاسدار قانون اساسی باشید آیا بی توجهی به یکی از اصول قانون اساسی نقض تعهد به خدا و قرآن و ملت نمی باشد؟
اگر چه مردم فهیم و بصیر ایران اسلامی اعم از شهری و روستائی به اصل ۹۹ قانون اساسی آگاهی دارند، اما به خاطر اینکه استفساریه آن جهت رئیس محترم دولت و وزارت کشور و استانداران و مجریان انتخابات کاملا تفهیم و قابل درک باشد عین اصل و تفسیر آن در این یاداشت درج میگردد؛
اصل ۹۹ قانون اساسی : شورای نگهبان نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری, ریاست جمهوری, مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آرا عمومی و همه پرسی را بر عهده دارد.
تفسیر ۱
شماره ۳۳/۳ تاریخ ۱۳۷۰/۲/۲۲
شورای محترم نگهبان
با سلام و تحیّات
نظر به اینکه امر انتخابات از امور مهمّه کشور است و امّت اسلامی با رشد انقلابی در تمام دورههای اخذ رأی به نحو چشمگیری در انتخابات شرکت نمودهاند و مِنبعد نیز باید به نحوی عمل شود که حضور آزادانه مردم هم چنان محفوظ بماند و این امر مستلزم نظارت شورای نگهبان است تا در تمام جهات رعایت بیطرفی کامل معمول گردد و در این خصوص در کیفیت اجراء و نظارت گاهی شائبه تداخل مطرح میگردد بنا به مراتب استدعا دارد نظر تفسیری آن شورای محترم را در مورد مدلول اصل ۹۹ قانون اساسی اعلام فرمایند.
غلامرضا رضوانی _ رئیس هیأت مرکزی نظارت شورای نگهبان بر انتخابات
شماره ۱۲۳۴ تاریخ ۱۳۷۰/۳/۱
هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات
عطف به نامه شماره ۳۳/۳ مورخ ۱۳۷۰/۲/۲۲
موضوع در جلسه ۱۳۷۰/۳/۱مطرح و نظر شورا بدین شرح اعلام میگردد:
«نظارت مذکور در اصل ۹۹ قانون اساسی استصوابی است و شامل تمام مراحل اجرایی انتخابات از جمله تأیید و ردّ صلاحیت کاندیداها میشود.»
خدارحم سحری- فعال سیاسی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.