حسین قدیانی، رئیس سازمان بسیج علمی کشور در گفتوگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به سفر آمانو به ایران و اظهاراتش مبنی بر اینکه ایران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را پذیرفته است گفت: این روزها آش را با جایش بردهاند و ما تازه به اول داستان رسیدهایم. تنها این بحث نیست متاسفانه اتفاقات بیشتری در کشورمان رقم میخورد. اولین چیزی که قبل از برجام باید بررسی شود این است که آیا ماهیت برجام یک تعهد بین المللی است یا خیر.
وی تصریح کرد: برخی معتقدند که برجام یک تفاهم نامه بوده ولی باید گفت از نظر حقوق بینالملل نظرات مختلفی پیرامون این سند مطرح میشود، طبق اظهاراتی که مسئولان سیاسی بین المللی و 1+5 دارند دال بر تعهداتی است که جمهوری اسلامی باید آن را اجرا کند.
رئیس سازمان بسیج علمی کشور با بیان اینکه انجام تعهدات ایران به تنهایی نشان میدهد که این تفاهم نامه یا مقابله نامه به یک سندی تبدیل شده که این سند مبین یک تعهد طرفینی است که باید به مجلس ورود پیدا میکرد تا تصویب میشد،اظهار داشت: همه اینها نشان میدهد که در درون این سند کلی، سندهای جزئی هم وجود دارد که باز هم تعهدآور است. من جمله بحث NPT هم در سندهای جزئی برجام قرار میگیرد که گویا ایران به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا می کند.
وی افزود: لذا به نظر میرسد برجام چند لایه است. ظاهرا یک لیست پیوستی هم در برجام وجود دارد که براساس آن لیست پیوست، هم درحوزه سخت افزاری و هم در حوزه نرم افزاری تمام اقدامات ما باید تحت نظر و کنترل کشورهای غربی باشد.
قدیانی با بیان اینکه برجام یک سند تعهدآور بوده و باید کلی به تصویب مجلس برسد،تاکید کرد: قبل از اجرای برجام باید این سند به تصویب مجلس میرسید،برای مسئولان اجرایی متاسفیم، چرا که با خوشحالی تمام اظهار اجرایی شدن برجام را دارند این در صورتی است که طرف مقابل هنوز هیچ اقدامی را صورت نداده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: قبل از اینکه جمهوری اسلامی قدمی را در راستای اجرایی کردن برجام بردارد، باید ماهیت این متن مشخص شود.