آخرین اخبار:
کد خبر:۴۴۷۰۸۲

۴ وزیرخطاب به روحانی: اگرتصمیم نگیرید رکود، به بحران تبدیل می‌شود

طیب‌نیا، نعمت‌زاده، ربیعی و دهقان در نامه‌ای به رئیس‌جمهور، با انتقاد از برخی تصمیمات و سیاست‌های ناهماهنگ دستگاه‌ها، هشدار دادند: اگر تصمیم ضرب‌الاجل اقتصادی گرفته نشود، رکود تبدیل به بحران خواهد شد.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، وزرای اقتصاد،صنعت،کار و دفاع در نامه‌ای مشترک به رئیس جمهور با انتقاد از برخی تصمیمات و سیاست‌های ناهماهنگ دستگاه‌ها، هشدار دادند اگر تصمیم ضرب‌الاجل اقتصادی گرفته نشود، رکود تبدیل به بحران خواهد شد.


 در نامه مشترک علی طیب نیا، محمدرضا نعمت زاده، علی ربیعی و حسین دهقان وزرای اقتصاد، صنعت، کار و دفاع  به حسن روحانی رئیس جمهور آمده است: «همانطور که مستحضرید از دی ماه ۱۳۹۲ تاکنون بازار سرمایه متاثر از تحولات و متغیرهای کلان بین المللی و داخلی از جمله کاهش بهای نفت و کالای اساسی از جمله فلزات و همچنین تحریم‌ها و برخی تصمیمات و سیاست‌های ناهماهنگ دستگاه‌ها در داخل کشور شاهد افتی کم سابقه گردیده است به نحوی که از دی ماه سال ۱۳۹۲ تاکنون ظرف مدت ۱۹ ماه ارزش بازار بر اساس شاخص قیمت ۴۲ درصد کاهش یافته و به لحاظ افت ارزش، بازار کاهشی معادل ۱۸۰ هزار میلیارد تومان را شاهد است. (ارزش بازار از ۵۱۱ هزار میلیارد تومان در دی ماه ۱۳۹۲ امروز به عدد ۳۳۰ هزار میلیارد تومان رسیده است) و امروز در پی دستاورد بسیار ارزشمند و بزرگ هسته ای ملت ایران و در عین وجود پی آمدهای مثبت اقتصادی فراوان آن ابهاماتی نیز در بازار ایجاد شده که باید سریعا واکنش نشان داد.»
 

در این نامه می‌خوانیم: «براساس پیش بینی های بودجه ای شرکت‌ها که در بازار سرمایه موجود است و واقعیت‌های موجود در عملیات صنایع مختلف بورسی در برهه کنونی اگر به صورت ضرب الاجل و براساس قواعد حاکم در شرایط بحران اتخاذ تصمیم نگردد، بیم آن می رود که این رکود تبدیل به بحران و آنگاه بی اعتمادی شود که برای زدودن آثار آن شاید مدت‌ها وقت لازم باشد.»

 

در ادامه نامه مشترک چهار وزیر کابینه یازدهم به رئیس جمهور، عوامل اصلی افت بازار سرمایه کشور مورد اشاره قرار گرفته و به شرح ذیل آمده است: « ۱) جدول زیر سهم هر یک از صنایع مهم و اثر گذار را در کاهش حدود ۱۸۰ هزار میلیارد تومانی نشان می دهد.

 

از دی ماه ۱۳۹۲ لغایت پایان مردادماه ۱۳۹۴

 

صنایع

کاهش ارزش بازار – میلیارد تومان

محصولات شیمیایی (شامل صنایع پتروشیمی)

۴۲.۵۳۰

فلزات اساسی (شامل صنعت فولاد، سرب، روی، مس و الومینیوم)

۳۴.۷۶۰

فراورده های نفتی (شامل صنایع پالایشگاهی و روانکارها)

۳۰.۱۲۰

استخراج کانه های فلزی (شامل سنگ آهن، سرب و روی)

۲۲.۳۹۰

بانکها و موسسات اعتباری

۱۵.۱۷۴

شرکتهای چند رشته ای صنعتی (غدیر، امید، صندوق بازنشستگی و گروه توسعه ملی)

۱۳.۴۰۷

مخابرات (شامل مخابرات و همراه)

۵.۹۵۰

سیمان، اهک و گچ

۵.۵۵۱

خدمات فنی و مهندسی (شامل مپنا و ...)

۴.۷۵۶

سایر صنایع

۴.۷۹۲

جمع کاهش ارزش بازار سرمایه

۱۷۹.۴۲۹

 

توجه به این نکته ضروری است که ۳۵ درصد ارزش بازار مربوط به محصولات شیمیایی و فرآورده های نفتی و ۱۴ درصد ارزش بازار مربوط به فلزات اساسی و استخراج کانه های فلزی و ۱۳ درصد ارزش بازار نیز مربوط به بانک‌ها و موسسات اعتباری می باشد. لذا پنج ردیف اول جدول فوق ۶۲ درصد ارزش بازار سرمایه کشور را شامل می شود.

 

۲ ـ جهت تحلیل علل این کاهش باید به دو دسته عوامل بین المللی و عوامل داخلی اشاره نمود، در حوزه عوامل بین المللی باید به روند کاهشی قیمت‌های جهانی کالاهای پایه ای و نفت اشاره نمود که اعداد جدول زیر بیانگر کاهش شدید در دوره مورد بررسی می باشد.
 

شرح کالا

واحد

دی ماه ۹۲

پایان سال ۹۳

مردادماه ۹۴

میزان کاهش قیمت در مرداد ۹۴ نسبت به دی ماه ۹۲- درصد

نفت

دلار- هر بشکه

۱۰۶

۵۰

۴۲

۶۰%

فولاد

دلار- هر تن

۳۰۰

۲۹۰

۱۴۰

۵۳%

مس

دلار- هر تن

۷۴۰۰

۵۹۰۰

۵۱۰۰

۳۱%

آلومینیوم

دلار- هر تن

۱۷۵۰

۱۷۵۰

۱۵۰۰

۱۴%

۳) افزایش قیمت دلار مبادله ای از ۲۷۹۹ تومان در پایان سال ۱۳۹۳ به ۲۹۹۶ تومان، هم اکنون افزایشی معادل ۲۰۰ تومان به ازای هر دلار موجب افزایش بهای تمام شده محصولات در داخل کشور شده است که در پیش بینی شرکت‌ها ملحوظ نیست و در آینده آثار آن در تعدیل سودآوری شرکت‌ها خواهد آمد.

 

۴) باتوجه به نقش بانک‌ها و موسسات اعتباری در هدایت جریان‌های نقدی و ایجاد تحرک در صنایع توجه به ارقام و اطلاعات مالی این گروه اهمیت ویژه ای دارد. مزید استحضار حضرتعالی سود تقسیمی این گروه از ۶۷۰۰ میلیارد تومان سال قبل به ۱۹۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۳ رسیده است و با توجه به روند عملیات بانک‌ها و الزامات بانک مرکزی جهت جبران کسری ذخایر تا ۵ سال آتی بازار بهبود مناسبی در این حوزه را پیش بینی نمی نماید.

 

۵) در بعد عوامل داخلی کاهش ارزش بازار شرکت‌های فعال در بازار سرمایه، می توان به نبود تقاضای کافی برای محصولات، مشکل حاکم بر فعالیت‌های اقتصادی و افزایش انباشت موجودی و حساب‌ای دریافتنی صنایع مختلف اشاره نمود. به عنوان نمونه در صنعت خودرو صورت‌های مالی زیان انباشته ای معادل ۴.۲۰۰ میلیارد تومان را نشان می دهد و این در حالی است که به دلیل بحران نقدینگی، صنعت مزبور در معرض توقف است و موجودی انبار محصول خودروسازان به متجاوز از ۱۰۰.۰۰۰ خودرو کف کارخانه رسیده است.

 

وضعیت مشابهی در صنعت فولاد، صنعت مس، مسکن، سیمان، کاشی و سرامیک و معدنی ها به عینه مشهود است. در صنعت پتروشیمی که بیش از ۳۵ درصد از ارزش بازار سرمایه را تشکیل می دهد، سیاست‌های نامعلوم تعیین نرخ خوراک گاز و همچنین افزایش قیمت دلار مبادله‌ای که موجب افزایش بهای تمام شده آنها شده است، به رکود این بخش دامن می زند، همچنین کنترل قیمت محصولات تولیدی بعضی از شرکت‌های بورسی مانع از تعدیل متناسب درآمدها و هزینه ها گردیده است.

 

۶) دستاوردهای بزرگ هسته ای اگر چه موقعیت بسیار ممتازی برای کشور شده است و پیامدهای اقتصادی مثبت فراوانی در آتی به همراه خواهد داشت لیکن کاهش تقاضا در بازار به دلیل انتظار در کاهش قیمت کالاها مشهود است. ضمن اینکه توقع در بازار سرمایه ورود رقبای جدید خارجی برای شرکت های بورسی است و این نکته خود صنایع داخلی را با چالش مواجه نموده و می بایست برای آن سیاست شفافی اتخاذ و اعلام گردد.

 

۷) برخی از نمادهای معاملاتی شرکت ها هم اکنون در بازار سرمایه  بسته است. از جمله این نهادها، فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، پالایشگاه بندرعباس، پالایشگاه لاوان، پالایشگاه شیراز، سنگ آهن چادرملو، سنگ آهن گل گهر، بانک پارسارگاد، بانک پارسیان، بانک سرمایه و بانک ایران زمین است که پیش بینی می شود بازگشایی نمادهای مزبور ظرف یک هفته آتی بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ واحد شاخصهای بورس را کاهش دهد.

 

۸) نگاهی به اعداد و ارقام محقق شده طبق صورت‌های مالی ۹۳ نسبت به ۹۲ و پیش بینی شرکت‌ها برای سال ۹۴ نشان می دهد: مالیات ابزاری شرکت‌ها در سال ۹۳ نسبت به ۹۲ از ۴۲۵۲ میلیارد تومان با ۳۷ درصد کاهش به ۲۶۸۲ میلیارد تومان رسیده است.

 

تسهیلات مالی در سه ماهه اول ۹۴ نسبت به سال ۹۲ از مبلغ ۴۰۶۳۳ میلیارد تومان با افزایش ۱۷ درصد به مبلغ ۴۷۳۶۲ میلیارد تومان رسیده ولی هزینه مالی شرکت‌ها در سال ۱۳۹۲ مبلغ ۶.۶۰۰ میلیارد تومان بوده است در حالی که این عدد در سال ۱۳۹۳ به ۸.۱۰۰ میلیارد تومان رسیده است که این افزایش نشان دهنده افزایش نرخ سود تسهیلات اعطایی در سال ۱۳۹۳ می باشد. قابل توجه اینکه بخشی از افزایش رقم تسهیلات به میزان هزینه مالی پرداخت شده شرکت می باشد این در حالی است که مانده تسهیلات نظام بانکی متجاوز از ۷۰۰.۰۰۰ میلیارد تومان و سهم شرکت های معظم بورسی از این رقم کمتر از ۷ درصد می باشد.»

 

نامه مشترک علی طیب نیا، محمدرضا نعمت زاده، علی ربیعی و حسین دهقان وزرای اقتصاد، صنعت، کار و دفاع  به حسن روحانی رئیس جمهور در نیمه دوم شهریورماه نوشته شده و هنوز از پاسخ حسن روحانی به این نامه خبری در دست نیست.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
عليرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۳
إإ مگه از رو كود رد نشده بوديم؟!!!!!
ديگه دروغهاشون داره خفشون ميكنه.....
55
1
محسن
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۷
از روی کود رد شدن نه رکود
محمد
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۴
در پاسخ به محسن
از روی کود پرسش از کدام کود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
مرغی یا گاوی ، گوسفندی ، شتری ، گاومیش یا شتر ، اسبی یا سگ :) گربه محل کلید !!! داخل کود؟
محمد
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۴
در پاسخ به محسن
از روی کود پرسش از کدام کود؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
مرغی یا گاوی ، گوسفندی ، شتری ، گاومیش یا شتر ، اسبی یا سگ :) گربه محل کلید !!! داخل کود؟
ساجد
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۶
اینا خودشون به خودشونم دروغ میگن!!!!!!!!!!!!
ای بابا از دست این دولت راستگویااااااان ..............
رضا
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۸
این نقشه ی جدید حاج حسنه
ناشناس
۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۰۸:۰۰
در پاسخ به محمداز آنجایی که اصلاحطلبان به رو کود انسانی علاقه مند هستند تصورشان این بود که با عبور از روکود عربی به روکود آمریکایی میرسند در حالی که در همان رکود عربی غرق شدند ظریف و لاریجانی و توکلی و قالیباف زانو زدن بالا تا اینارو نجات بدن
ناشناس
۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۸
کودش کود ورمی کمپوست بوده کلید کرمها خوردن :)
اسماعیل
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۳
حاج حسن اینا دارن چی میگن مگه مااز رگود رد نشدیم؟؟؟؟؟
44
3
رسول
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۵۱
یه بحث هست این که دیگه آمار قطعا بعد دولت یازده هست و دستپخت دووستان که نشانگروضع افتضاح و مدیریت افتضاحه
یه بحث دیگر هم با وجود دهقان برای بنده کمی قابل قبول نیست و آن هم بهانه ودلیل برای قبول کردن بدون شرط برجام هست
0
0
امین
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۶
این که گفته بود داریم از رکود درمی آییم!!!
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۵
ما که از رکود گذر کرده بودیم
دیوار تحریم ها رو ترک ترک کرده بودیم
...
حسن جون وزرات چقدر با قلب ما بازی میکنن، شیطونا!
14
0
حسین حسنی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۸:۴۶
ظاهرا موج ایجاد خفقان به هیات دولت هم رسیده که وزرا مجبور به نوشتن نامه شده اند تا رییس جمهور صدای مخالفان را بشنود.
19
0
ناشناس
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۶
هیچکس در کشور و اصولا در هیچ جای جهان با این دولت مخالف نیست همه طرفدار این دولت هستن شما شک نکن
محمد صادق
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۷
با اینهمه ضرر داریم نفت میفروشیم شما رو بخدا این نفت ها رو آتیش بزنین یا مفت بدین دست مردم بهتر هست از اینکه بدین به اروپا و بقیه.4تا کشور صادرات نفتش رو متوقف کنن پدر غرب در میاد.3 سال بدبختی داریم میکشیم 6 ماه این کار رو بکنید نتیجه میده بخدا.دهن مردم سرویس شد یکاری بکنید آقایون با سواد
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۲
چرا از رو کود رد شدیم ولی اونورش افتادیم یک کم کود به کفش دولت چسبیده دارند مذاکره می کنند بکننش
شما شک نکنید دولت راستگویان است. از رو کود هم رد شده ایم. وزرا هماهنگ نیستن همه هنگن برنامه زنده است دیگه مشکلات هماهنگی این جوری طبیعیه
9
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۷
جنس کودش خوب نبوده وگرنه ما از رو کود رد شدیم شما شک نکنین
این وزرا ضدانقلابن
10
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۹
دیگه خداییش من جای نوبخت بودم استعفا میدادم
11
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۹
دکتر ترین دکتر هفته این هفته چهار نفره است
9
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۱
اومدیم از رو کود بپریم با کله رفتیم تو کود... حاج حسن واقعا مملکتو به کود کشوندی
15
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۰
از رکود رد شده ایم و به مرحله بحران رسیده ایم روحانی مچکریم!!!
23
0
نیما
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۲۲:۲۵
من دچار دوگانگی شدم! پس اونی که از رکود عبورکرده بود کی بود؟! اینا دولت راستگویانند آیا؟ اون رئیس دولت راستگویان بود آیا؟ ما ملت الکی شادی هستیم که بعد از هر حرفی و بدون تحقیق و اثبات هوار می کشیم آیا؟!!!
20
0
ساجد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ مهر ۱۳۹۴ - ۲۳:۲۴
مگه حقوقدان بزرگ !!!! چندین بار و در چندین سخنرانی پور شور و هیچانش نگفته بود از رکووووووود عبور کردیم و مردم بدبخت جلوی تریبونش جیغ و دست و هورا کشیدند ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
یعنی این چهار تاوزیرش هم بی سوادن و افراطی که همچین نامه ای را براش ارسال کردن!!!!!
یعنی این وزیراش باید برن جهنم !!!!
2
0
ناشناس
Germany
۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۰۱:۱۰
بعد از عبور از رکود به بحران می رسیم. آفرین بر دولت! چه تدبیری، چه امیدی، چه سوادی، چه کمالی، آفرین ، صدآفرین!
1
0
موسی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۰۲:۰۱
این حرفها چیه میزنین صبر کنید کدخدا بیاد ایران مشکل کود که چه عرض کنم مشکل آبم حل میشه.
فقط یادتون نره ایندفعه بجای دست دادن به کدخدا دست کدخدا رو با لبخند ببوسین.
8
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۰۵:۵۹
یه بنده خدایی یه زمانی با افتخار اعلام کرد: «...ما از روکود عبور کرده ایم...»
قبل ترش هم با همون لحن گفت: «...میدانید توافقX یعنی چه؟ یعنی تعظیم قدرت های بزرگ در برابر ایران!»(نقل به مضمون)

حالا امیدوارم دومی هم مثل اولی نشه!!
10
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۰۶:۲۴
دولتی که توهم شدید داشته باشه ؟؟؟ در پرت و چرت گفتن حرف نداره

روحانی برای یاد اوری میگم بهت ملت بزرگ ایران نه تنها بیسواد نیستن بلکه خیلی هم هوشیار و بصیر هستند و تمام کارهای شما رو رصد میکنند فقط منتظر اشاره رهبر مسلمین جهان سید علی خامنه ای هستند وسلام
1
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۰۶:۵۸
ممکنه از این هم استفاده خودشون رو بکنند. یعنی بگن سریعتر برجام رو اجرا کنیم تا از رکود خارج بشیم
0
0
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۰۷:۴۶
دوستان من توهم توطئه ندارم ولی فکر می کنم این بازی جدید دولت است و این حرکن را گل به خودی تصور نکنید بلکه یک فرار روبه جلو در زمان بحث اجرایی شدن برجام و بررسی آن د رمجلس است. دوستان می خواهند با بحرانی نشان دادن اوضاع از آب گل آلود ماهی بگیرند و به فکر اجراکردن برجام و خیال خام جذب سرمایه و تکنولوژی خارجی باشند. و این جا باید حسرت خورد که قرار است چه به سر اقتصاد مقاومتی بیاید .اگرنه مگر وزراء و آقای رئیس جمهور مشکلات رکود کشور رانمی دانستند چرا بهتر از ما می دانستند و این حرکت را باید یک رویکرد جدید دولت تصور کرد
امیدوارم آقایون سرعقل بیان و به جای این شو تبلیغاتی به فکر اقتصاد مقاومتی باشند
0
0
پربازدیدترین آخرین اخبار