رضا ملک زاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، گفت: موسسه نیماد در حقیقت مخفف موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی می باشد که در طول یک سال گذشته تاسیس شده است.
وی ادامه داد: هدف اصلی ما از تاسیس این مرکز در اختیار قرار دادن بودجه کافی جهت اختصاص به محققین دانشگاه علوم پزشکی در کشور است تا بتوانند تحقیقات مهم خود را که مجهز به فناوری و ارتقای فرآیند سلامت در کشور است توسعه دهند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به دریافت ۴۰۰ طرح در طول یک سال گذشته در موسسه نیماد اشاره و خاطرنشان کرد: موسسه ملی توسعه تحقیقات علوم پزشکی (نیماد) در طول یک سال گذشته بیش از ۴۰۰ طرح دریافت کرده که از این تعداد حدود ۷۰ طرح را جهت تجاری سازی مورد حمایت مالی قرار خواهد داد.
ملک زاده ثبت اختراع و پروسه به سرانجام رسیدن اختراع در کشور را آسان دانست و تصریح کرد: متاسفانه برخی از نخبگان در کشور در خصوص ثبت اختراع خود و پروسه ثبت اختراع انتقاداتی دارند که وارد نیست.
وی گفت: برخی از این افراد فکر میکنند که چیزی را اختراع کرده اند؛ در حالی که این تصور اشتباه است. اختراع این افراد در گذشته اختراع شده و این نخبگان در مسیر ثبت اختراع خود به این تصور می رسند که پروسه ثبت اختراع دچار اشکال است در حالی که آنان اختراع قابل ثبتی ندارند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به آسان بودن مراحل ثبت اختراع در کشور اشاره کرد و بیان داشت: در صورتی که نخبگان کشور در حوزه فناوری و ارتقای فرآیند سلامت در کشور اختراع مناسبی داشته باشند پروسه اختراع برای آنان به سرعت انجام و ما اجازه معطلی در کار را نمیدهیم.
ملک زاده در پاسخ به این سوال که هشدارهای اخیر مقام معظم رهبری در خصوص خروج نخبگان و دانشمندان از کشور متوجه چه گروهی است، گفت: متاسفانه مهمترین عاملی که میتواند موجب خروج نخبگان از کشور شود زیرساختهای علمی کشور است که مورد تقویت و حمایت مسئولان قرار نمیگیرد.
وی ادامه داد: ما باید زیرساختهای علمی خود را تقویت کنیم تا در انجام تحقیقات، نوآوری و فناوری به رشد مناسب برسیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت مهمترین مشکل در خصوص عدم رسیدگی به زیرساخت های علمی را عدم حمایت دولت و مجلس به توسعه علم و فناوری در کشور دانست و تاکید کرد: باید دولت و مجلس شورای اسلامی در برنامه های خود به تقویت دانشجویان پی اچ دی و نوآور در تمام سطوح در کشور همت گمارند تا در خصوص خروج نخبگان در کشور شاهد رشد نباشیم.
ملک زاده با بیان اینکه ما از دولت و مجلس درخواست داریم تا در فضای پساتحریم وضعیت ارتقای علم در کشور را مدنظر قرار دهند، تصریح کرد: امیدواریم در برنامه های پساتحریم به سبب بهبود وضعیت اقتصادی و شکل گرفتن همکاری های بین المللی دولت و مجلس سرمایه گذاری کافی جهت ایجاد زیرساخت های علمی مناسب در کشور را ایجاد کنند تا مانع از خروج نخبگانی شوند.
وی در بخش پایانی این گفتگو در پاسخ به این سوال که دانشجویان و پزشکان دانشگاه های علوم پزشکی کشور در برابر دو نوع طب مکمل و نوین دچار تضادهای شناختی شده اند؟ خاطرنشان کرد: هیچ گاه نمیتوانیم در کشور ادعا کنیم دو نوع طب متفاوت از یکدیگر داریم.
ملک زاده ادامه داد: بخش عمده طبی که امروز در حال تدریس در دانشگاه های علوم پزشکی می باشد همان طب سنتی گذشته را شامل میباشد که امروز در کنار طب نوین خود را نشان میدهد.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت با انتقاد از کسانی که بدون شناخت در طب سنتی به تجویز دارو و مردم روی آورده اند، گفت: آن قسمت از طب سنتی که بتواند از مسیر علم و صحیح عبور کند مورد قبول ما نیز میباشد؛ اما افرادی که فکر میکنند میتوانند بدون شواهد علمی براساس ادعاهای خود به درمان مردم بپردازند بدانند راه را به اشتباه میروند.
ملک زاده با بیان اینکه در حال حاضر طب مکمل در دنیا با روش های شناخته شده در حال پیشرفت است، بیان داشت: مسیر اصلی پیشرفت ما در پزشکی در ایران از طب مکمل عبور نمیکند و باید گفت با تکیه بر روشهای شناخته شده طب مکمل اصل پیشرفت ما در پزشکی ایران بر طب نوین استوار است.