به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از زنجان، چندی قبل شاهد وقوع رخدادی بودیم که ناخواسته ضربه ای به پیکره جمع کثیری از مردم کشورمان وارد آورد. اتفاق پیش آمده در برنامه فیتیله که طی آن و در یک سکانس یکی از بازیگران رفتاری از خود نشان داد که این رفتار، زشت و نادرست بود. وقتی به اصل قضیه می نگریم مقابل چشمانمان یک اجرای طنز است و خاصیت طنز نیز بی پروایی در زمینه هایی است که فضای جدی آن را بر نمی تابد؛ اما نکته ای که بارها اتفاق افتاده کم توجهی سازندگان برنامه های تلویزیونی در به نمایش درآوردن این گونه صحنه ها با اجرای بازیگرانی است که دارای لهجه بوده و جزو اقوام ساکن در کشور محسوب می شوند. چندین مرتبه این اتفاق رخ داده و هر بار نیز اعتراض اقوام مورد اهانت گرفته را در پی داشته است.
آن چه پس از وقوع این دست مشکلات پدید می آید، چیزی به جز ناراحتی و دلخوری ایرانیان نیست. وقتی صحبت از ایرانی بودن می کنیم، منظور و هدفمان کسانی است که ساکن این آب و خاک هستند و صد البته باید مورد احترام قرار گیرند.
در برنامه اخیر فیتیله نیز رفتاری غلط صورت پذیرفت؛ اما نگاه منصفانه از ما می خواهد که سطحی نبینیم. وقتی سابقه عموهای فیتیله ای به بیش از دو دهه باز میگردد و در طول این زمان، اجراهای مختلف برنامه های تلویزیونی توسط این افراد کودکان خودمان را مدت ها سرگرم کرده است، روا نیست که رفتار به وقوع پیوسته را غرض دار بدانیم؛ این در حالی است که بازیگری که نقش مزبور را بازی کرده خود از اهالی آذری زبان است.
بسیاری از فعالان دانشجویی انقلابی ساکن در شهرهای ترک زبان نیز این رفتار را تعمدی نمی دانند.
جعفری، مسئول سیاسی پایگاه شهید علیمحمدی دانشگاه آزاد زنجان با اشاره به لزوم توجه به تعمدی بودن یا نبودن اتفاق اخیر در برنامه فیتیله گفت: گاها ممکن است اتفاقاتی از این دست در رسانه ای رخ دهد که اگر این مسئله از روی تعمد و غرض ورزی باشد و سیاست کلان آن رسانه این مسائل باشد، در محکوم بودن آن هیچ شکی نیست؛ اما با شناختی که از مسئولان رسانه ملی و سیاست های کلان صدا و سیما وجود دارد به هیچ وجه این اتفاق نمیتواند عمدی و برنامه ریزی شده بوده باشد.
کمتر خانه ای را می توان یافت که بدون تلویزیون باشد و در میان کلیه رسانه های موجود در کشور، صدا و سیما رسانه ای است که به جرات می توان گفت همه مرم کشور به نوعی با آن سر و کار دارند؛ اما آنچه بیش از هر نکته ای حائز اهمیت است لزوم توجه بیش از پیش مسئولان صدا و سیماست.
جعفری معتقد است: مسئولان صداوسیما باید نظارت گسترده تری بر سازندگان برنامه ها داشته باشند و مراقب باشند که اتفاقی در رسانه ملی نیفتد که وحدت ملی را خدشه دارکند. حتما با نظارت بهتر میشد جلوی چنین اتفاقی را گرفت. تا دیگر خدای نکرده شاهد اتفاقاتی از این دست نباشیم که موجب رنجش خاطر قومیت ها شود.
متاسفانه این اقدامات نسنجیده و آماتور نسبت به مردمانی صورت می گیرد که نگاه گذرا به تاریخ، نشان از اوج رشادت ها و دلاوری های ایشان دارد. مردم ترک زبان سال های سال ثابت کرده اند که در بزنگاه های کشور غیورمندانه و چونان کوه های آهنین از آرمان ها و اعتقادات انقلابی دفاع می کنند.
محمد مددی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور زنجان با تبیین نقش انقلابی مردم آذربایجان در طول تاریخ معاصر کشور به خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: در جمهوری اسلامی ایران توهین به مردمی که سالهای سال در راستای وحدت ملی قدم برداشته و در دوران حساس و سخت مشروطه و طاغوت زیر پرچم روس و انگلیس نرفتند، قابل اغماض نیست.
وی با اشاره به رشادت های مردم آذربایجان در طول تاریخ معاصر تصریح کرد: مردم شریف و غیور آذربایجان در طول تاریخ ثابت کرده اند که همواره از اصول و آرمان های انقلاب در پیروی از ولایت معظم فقیه و پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران پیش قدم بوده اند؛ اما صدا و سیما با ساخت برنامه هایی که به زبان و مردم آذربایجان سرافراز ایران اسلامی توهین می کند، دل این مردم انقلابی را اندوهگین می کند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور زنجان افزود: امام خمینی (ره) فرمودند که آذربایجان پشتیبان اسلام بوده، هست و خواهد بود، رهبر معظم انقلاب نیز بارها بر انقلابی بودن و موثر بودن مردم آذربایجان سرافراز تاکید داشته اند. مردم آذربایجان، همیشه با شعار آذربایجان اویاخدی انقلابا دایاخدی از انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران دفاع کرده اند؟ حال باید به شدت مراقب بود تا مبادا به این ملت انقلابی اهانتی صورت گیرد.
بحث شیوه نظارت صدا و سیما بر برنامه های تلویزیونی، همواره جزو چالش های پیش روی این ارگان مهم بوده است. توهین به مردم چهارمحال در سریال سرزمین کهن که موجب دلخوری فراوان مردم این دیار گردید، و توهین به آذری زبانان در برنامه فیتیله نشان میدهد که سهل انگاری مدیران پایین دستی صدا و سیما در مشاهده پیش از پخش برنامه های ضبط شده بالاست. چه این که با یک ملاحظه سطحی در رخداد اخیر به سادگی می شد از ناراحتی جمع کثیری از هموطنانمان جلوگیری کرد.
پس از وقوع این قبیل اتفاقات که ناراحتی مردم را در پی دارد، شاهد اعتراضات گسترده ای در سطح کشور هستیم و طولی نمی کشد که کینه توزان نسبت به نظام، با سنسور های فعال شده این اعتراضات نسبت به یک برنامه را شناسایی کرده و سریعا با تشکیل شبکه های زنجیره ای رسانه ای و غیر رسانه ای این اقدامات را اعتراض به اصل نظام بدانند و با پوشش گسترده و ارائه تحلیل های غیر واقعی جهت دهی نا میمونی با افکار عمومی بدهند.
همین مسئله وجوب حساسیت نسبت به محتوای برنامه های تلویزیونی را گوشزد می کند.
حجت محمدی، فعال دانشجویی و دبیر اسبق جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه زنجان می گوید: لازم است مسئولان صدا و سیما در بررسی برنامه ها و محتوای آن وسواس بیشتری به خرج دهند تا مبادا مشکلات مشابه گریبانگیر این نظام و انقلاب باشد. چه بسا که با نگاهی فراتر می توان در مواردی این را هم جنگ نرم خواند و جنگ نرم جبهه و میدان مشخصی ندارد. شاید به ظاهر دلسوز نماهایی باشند که درصدد ایجاد هزینه برای نظام و ولایت باشند.
هر چند مسئولان مربوطه در سازمان صدا و سیما به محض مطلع شدن از وقوع یک اشتباه سریعا واکنش نشان داده و تلاش برای کاهش الم رخ داده برای مرم می کنند ولی خاصیتی که پیشگیری دارد را هرگز نمی توان در درمان یافت.
محمدی با اظهار رضایت از واکنش سریع مسئولان صدا و سیما در تنبیهات صورت گرفته برای خاطیان برنامه فیتیله، این اقدامات را به مثابه یک مسکن دانست که دوای ریشه ای بیماری نیست و صرفا از درد فراوان به وجود آمده می کاهد.
وی خاطرنشان کرد: عملکرد مسئولان صدا و سیما در این رابطه را نمی توان عالی دانست؛ زیرا حد اکمل ان است که به جای درمان پیشگیری کنیم. امری که اتفاق افتاده است و هر کار بعد از بروز اینگونه اتفاقات نمی تواند جای پیشگیری را بگیرد. منتهی خالی از انصاف است اگر عذرخواهی ها و برخوردهای قانونی را از نظر دور بداریم. انتظاری که می رود این است که مراجع ذیربط با حساسیت بیشتری پیگیری امر باشند.