به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، دکتر محسن اصغری نکاح، استاد روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، امروز در همایش «بررسی تربیتی و روان شناختی پیاده روی اربعین» که در آمفی ئتاتر دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، به تأثیرات روان شناسی پیاده روی اربعین پرداخت.
این استاد روان شناسی با بیان این که حضور مردم در پیاده روی اربعین، امنیت آور است، افزود: در پیاده روی اربعین، نه تنها اهل سنت حضور دارند؛ بلکه دیده شده که مسیحیان به زوار خدمت می کنند و گویا جهان اسلام با حادثه ویژه روبرو است و این حادثه ابعاد بسیار زیادی دارد.
اصغری نکاح در ادامه با خاطرنشان کردن این که پیاده روی اربعین، زمینه رشد معنوی را فراهم می کند، بیان داشت: پیاده روی اربعین حساسیت ویژه ای دارد و هر شخص که حساسیت نسبت به این ایام پیدا کند، به اندازه حساسیت خود، رشد می کند.
این استاد روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در پیاده روی اربعین، فرهنگ های مختلف حضور دارند و پیر و جوان شرکت میکنند. گرما، سرما و خستگی در این فضا معنا ندارد؛ چرا که وقتی که افراد در این فضا قرار میگیرند، ارزش ها، باورها و رفتارهایی میبینند که این مسائل در بین آن ها گم میشود.
پیاده روی اربعین یک فرصت تربیتی و یک تجربه معنوی است
وی به تأثیرات پیاده روی اربعین اشاره و خاطرنشان کرد: پیاده روی اربعین، یک فرصت تربیتی برای ما، خانواده ما و جامعه ما است، همچنین پیاده روی اربعین، یک تجربه معنوی است.
این استاد روان شناسی افزود: ما در تربیت دینی یک شناخت ها و آگاهی هایی داریم که بسیار لازم است، اما آیا این شناخت ها در عمل ما نقش تعیین کننده دارند؟ ما به بسیاری از مسائل آگاه هستیم، اما به آن ها عمل نمی کنیم؛ چرا که نیاز به انگیزه و هیجان خاص داریم.
اصغری نکاح با اشاره به این که در مسیر معنویت یکی از مسائلی که انسان را تربیت میکند، تجربه معنوی است، بیان داشت: افرادی صدقه میدهند که آثار صدقه دادن را تجربه کرده باشند، همچنین افراد ملزم به دادن قرض الحسنه نیستند، بلکه زمانی قرض الحسنه می دهند که آثار آن را در زندگی و رشد خود دیده باشند.
این استاد روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد با تأکید بر این که دانش افزایی دین نیازمند تجارب دینی است، گفت: فردی به زیارت می رود که در حالتهای معنوی زیارت، از زیارت بهره گرفته است؛ از این رو نوع دوستی، ولایت پذیری، محبت اهل بیت را زمانی در خود و جامعه میتوانیم گسترش دهیم که افزون بر داشتن علم و آگاهی این امور تجربه و لمس شوند که اربعین امام حسین(ع) این کار را انجام میدهد؛ بنابراین وقتی یکبار رفتن اربعین را انسان تجربه کند، دیگر نمی تواند نسبت به این ایام بی تفاوت باشد.
پیاده روی اربعین، بزرگترین و معنوی ترین پیاده روی جهانی است
وی با اشاره به این که بزرگترین اجتماع جهانی، در اربعین حسینی است، افزود: پیاده روی اربعین، بزرگترین پیاده روی جهانی، مردمی ترین پیاده روی و معنوی ترین پیاده روی است.
اصغری نکاح تصریح کرد: وقتی افراد قیام حسینی و محبت اهل بیت(ع) را تجربه و لمس کردند، این تجربه در باورهای آن ها تأثیر گذار است و دریافت های متفاوتی از دین پیدا میکنند.
این استاد روان شناس افزود: پیاده روی اربعین فرصت تجربه معنوی به وجود آورده که منحصر به فرد است و فقط باید تجربه کرد که این تجربه یا با حضور یا با حساسیت داشتن نسبت به اربعین حاصل میشود.
اصغری نکاح با اشاره به این که مراسم اربعین در کربلا، مورد توجه مسؤولین کشور ایران است، گفت: تلاش همه این است که پیاده روی اربعین حسینی که دارای ابعاد فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است نسبت به سال گذشته، پربارتر برگزار شود و افزایش گیت ها یکی از کارهایی است که امسال صورت گرفته است.
این استاد روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد با تأکید بر این که کشتی امام حسین(ع) کشتی نجات است، گفت: امام رضا(ع) می فرمایند: «کلنا سفينة النجاة، و لکن سفينة الحسين اوسع، و في لج البحر اسرع، همه ما (اهلبيت) کشتي نجات هستيم، ولي کشتي نجات حسين وسيعتر و در تلاطم امواج سريعتر است.»، واژه «اوسع» بر این دلالت دارد که امام حسین(ع) همه بشریت را نجات میدهند.
این استاد روان شناسی افزود: حضور جمعیت 20 میلیون نفری در کربلا، باید کشور بحران زده عراق را فلج کند؛ اما میبینیم که این اتفاق رخ نمیدهد؛ چرا که آن چه مشهود این است که افراد میزبان نیستند؛ بلکه امام حسین(ع) خود میزبان این جمعیت است.
فرزندان را با عشق و خدمت به زائران اهل بیت(ع) تربیت کنید
اصغری نکاح با بیان اینکه تجربه دینی، بصیرت به همراه می آورد، گفت: ما نیاز به هویت دینی داریم، عقل معاش و حسابگر، عقل کوتاه است، عقل انسان باید به سمت انتزاع برود و از هستی بالا برود؛ از این رو ایثار و گذشت، عقل حقیقی هستند که با الگو بودن و پیوند با اهل بیت(ع) به دست می آید و مصداق بارز آن اربعین امام حسین(ع) است.
این استاد روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به این که فرزندان خود را با عشق اهل بیت(ع) تربیت کنید، گفت: فرزندان خود را از کودکی در مسیر و خادم اهل بیت(ع) تربیت کنید.
وی در ادامه با بیان این اربعین حسینی رخداد جهانی است، افزود: وظیفه ما این است که اگر توانستیم در پیاده روی اربعین حضور پیدا کنیم و اگر نتوانستیم تلاش کنیم، نسبت به این مهم، حساس باشیم.
اصغری نکاح با بیان این که متاسفانه در فرهنگ سازی دینی کم گذاشته ایم، بیان داشت: تلاش کنیم از هر خانواده در اربعین کربلا شرکت کند و برای افرادی که به کربلا می روند، احترام ویژه ای قائل باشیم و به بدرقه و استقبال آن ها برویم و خود را خادم آن ها بدانیم.
این استاد روان شناسی دانشگاه فردوسی مشهد در پایان یادآور شد: مردم عراق هستی خود را پای زوار امام حسین(ع) میریزند و توقع و انتظاری ندارند، ولی به جاست که ما این زحمت آن ها بی پاسخ نگذاریم و سعی کنیم هدیه ای برای آن ها، مخصوصا برای فرزندان آن ها تهیه کنیم و به زائران کربلا بدهیم تا به دست مردم عراق برسانند.