به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از زنجان، 16 آذر روز مهمی برای دانشجویان سراسر کشور است. روز دانشجو. اهمیت این روز را باید از تمامی ایام یک ترم و شاید به جرات بتوان گفت یک سال بیشتر دانست. همواره در این روز دانشجویان دانشگاه های کشور انتظار برنامه های منحصر به فرد و ویژه ای را می کشند که در ایام دیگر کمتر بدان توجه می شود.
اما قصه 16 آذر در دانشگاه زنجان همواره قصه عجیب، پرفراز و نشیب و متفاوتی از سایر 16 آذرهای دانشگاه های دیگر کشور است. از سال های گذشته همواره مسئولان دانشگاه زنجان سعی داشته اند تا با برگزاری برنامه ای واحد، روز دانشجو را پشت سر بگذارند.
از دو سال گذشته که تعداد تشکل های دانشگاه زنجان از دو به پنج رسید، 16 آذر قصه ای متفاوت به خود گرفت. سال 92 بود که مسئولان دانشگاه تصمیم گرفتند تا 16 آذر را با همکاری همه فعالین دانشجویی دانشگاه برگزار کنند.
از همه تشکل ها، کانون ها و حتی از شورای صنفی دعوت به عمل آمد و پس از برگزاری چندین جلسه نهایتا مقرر شد تا 16 آذر 92 با حضور استاندار جدید زنجان برگزار شود. جناب استاندار که به عنوان مهمان ویژه دعوت شده بود، در اقدامی عجیب با همراه کردن فردی تندرو به نام سبحانی که سفیر اسبق ایران در لبنان معرفی شده بود، پای بر آمفی تئاتر محل برگزاری مراسم 16 آذر گذاشت.
آنچه پیش بینی می شد به وقوع پیوست و مهمان تحمیلی استاندار هر چه توانست خطوط قرمز را زیر پای خود له کرد و نهایتا 16 آذری تلخ به وقوع پیوست.
یکسال بعد و در 16 آذر 93، مسئولان جدید دانشگاه، پس از دریافت درخواست های چند تشکل دانشجویی برای برگزاری مراسم در روز دانشجو، همان روال سابق را در پیش گرفتند و از تشکل ها خواستند تا با همدیگر کنار آمده و یک برنامه ای به صورت مشترک برگزار کنند و قول دادند تا دانشگاه، هم کمک های مالی برنامه را متقبل شود و هم از انجام هرگونه کار اجرایی دریغ نکنند.
16 آذر 93 تفاوتی با سال پیش از آن داشت و آن اینکه دانشگاه این بار 16 آذر را در اختیار صرفا پنج تشکل دانشجوی موجود در دانشگاه قرار داده بود. نمایندگان هر تشکل انتخاب شده و پس از بحث های فراوان و اختلاف نظرهای اساسی بر روی سخنران مراسم، با کنار کشیدن یکی از تشکل های دانشجویی، چهار تشکل دیگر بر روی گزینه ای واحد به توافق رسیدند.
همایش تقریبا مطابق برنامه پیش رفت؛ اما گروه سرودی که توسط دانشگاه دعوت شده بود در اواخر اجرای خود فضای برنامه را کمی به حالت شاد و در نهایت موزون در آورد و اتفاقات رخ داده در سالن 800 نفری دانشگاه که بیش از 1200 نفر جمعیت به خود می دید، فضایی را به وجود آورد که شان ماه صفر نادیده گرفته شد.
در اوایل ترم تحصیلی جدید هم چند تشکل دانشجویی دانشگاه با درخواست های مجزا و معرفی سخنرانانی، خواهان برگزاری برنامه روز دانشجو شدند و البته آش همان آش و کاسه همان کاسه...
مسئولان دانشگاه طبق روال هر ساله از تشکل ها خواستند تا دور هم جمع شوند و برنامه مشترکی را برگزار کنند. پس از انجام چند جلسه هیچ گونه اشتراکی بر روی گزینه های مطرح شده برای سخنران مراسم 16 آذر به وجود نیامد. تشکلی به دنبال رئیس دولت اصلاحات بود و تشکلی دیگر خواهان سعید جلیلی.
زمان همین گونه سپری می شد و مسئولان تشکل ها نیز با احترام به خواسته دانشگاه، سعی در رسیدن به نقطه مشترکی داشتند؛ اما این مقوله هرگز اتفاق نیفتاد. تا اینکه حدود دو هفته قبل از 16 آذر، برخی تشکل های انقلابی دانشگاه، با ناامیدی از اقدامات مسئولان دانشگاه مجددا درخواست برنامه ای مجزا کردند و دانشگاه هم در فاصله کمتر از دو هفته مانده به 16 آذر، از موضع خود عقب نشینی کرده و راضی به برگزاری برنامه های مجزا شد.
اما متاسفانه به علت کمبود زمان و عدم فراهم شدن موقعیت مناسب و دعوت از سخنرانان مد نظر، روز 16 آذر 1394، دانشگاه زنجان رنگ هیچ برنامه ای را به خود ندید.
محمد جندقی، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه زنجان در این باره به خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: ما از ابتدای سال در خواست برگزاری ویژه برنامه 16 آذر را دادیم؛ اما در اوایل آبان، معاونت فرهنگی از دبیران تشکل ها دعوت کرد و ما به اتفاق هم جلسه ای را تشکیل دادیم و در این جلسه از ما خواسته شد تا برنامه را مشترک و به همراه سایر تشکل های دانشگاه برگزار کنیم.
همان گونه که پیش بینی می کردیم هرگز امکان اتفاق نظر بین تشکل های غیر همسو در زمینه دعوت از سخنران وجود نداشت و در جلسات مختلف این مسئله به خوبی آشکار شد. بیش از یک ماه گذشت و از جلسه معاونت فرهنگی خبری نبود و به دلیل اینکه در جلسه اول، مسئولان معاونت فرهنگی تاکید کرده بودند که برنامه باید به صورت مشترک برگزار شود و به ما اجازه برگزاری چند برنامه به صورت مستقل در روز شانزده آذر و با همین عنوان را نمی دادند؛ بنابراین ما اقدامی برای برنامهریزی برای این ویژه برنامه انجام ندادیم و همین اتلاف زمان های مکرر موجب از دست رفتن فرصت برگزاری برنامه ای در شان دانشجو و در روز متعلق به وی شد.
اسماعیل نوری، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان تحکیم وحدت ضمن مقصر دانستن توامان دانشگاه و مجموعه های دانشجویی تصریح کرد: شروع ماجرای 16 آذر در دانشگاه زنجان با پیش قدم شدن دو تشکل دانشجویی و مجموعه بسیج دانشجویی بوده که معاونت فرهنگی دانشگاه اقدام به برگزاری جلساتی با حضور همه تشکلهای دانشگاه کرد که از همان آغاز می توانست پیش بینی کرد که نتیجه و خروجی از جلسات نخواهد بود.
دلیل این امر هم حضور دو طیف کاملا متفاوت از لحاظ فکری و سلیقه سیاسی بود در این میان که فضای جلسات گاها به مشاجره هم کشیده می شد، پیشنهاد ما برگزاری یک برنامه فرهنگی با حضور یکی از روانشناسان مطرح کشوری بود که متاسفانه در میان تفکرات تند سیاسی دو طرف تند مورد کم لطفی واقع شد.
نوری افزود: از آغاز، مجموعه معاونت فرهنگی دانشگاه می توانست روال جلسات را به نحوی مدیریت کند تا اجماع بر روی یک نظر صورت بگیرد؛ اما به گمانم از آغاز قرار به برگزاری برنامه نبود.
وی با انتقاد از مجموعه مدیریتی دانشگاه خاطرنشان کرد: مجموعه معاونت فرهنگی با داشتن کارشناسان متعدد نباید به این اندازه به تشکل های دانشجویی متکی باشد و باید در صورت به اجماع نرسیدن تشکل ها خود اقدام به برگزاری مراسم بزرگداشت می کرد.
به نظر می رسد بی برنامگی و وقت کشی مسئولان دانشگاه در کنار سهل انگاری تشکل های دانشجویی عاملی شد تا دانشجویان دانشگاه زنجان، 16 آذر امسال را بدون ویژه برنامه روز دانشجو سپری کنند.