به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از زنجان، دانشگاه زنجان با وجود داشتن تشکل های دانشجویی فراوان و فعالیت های تشکیلاتی انجام شده توسط این مجموعهها و سایر کانون های دانشجویی، همواره مشکلات متعددی را در شوراهای صنفی خود داشته است. زمانی تصاحب یکی از هفت کرسی شورای صنفی در دانشگاه زنجان جزو اتفاقات مهم و پر چالش دوران دانشجویی در این دانشگاه بود؛ اما مدتی است که دانشجویان دانشگاه زنجان، رنگ برگزاری هیچ انتخاباتی در دانشگاه زنجان را که تعیین کننده نمایندگان شان در پیگیری مشکلات صنفی رفاهی باشد، ندیده اند.
از برگزاری آخرین انتخابات شورای صنفی در دانشگاه زنجان نزدیک دو سال می گذرد. انتخاباتی که در نهایت شور و حرارت برگزار شد و دو قطبی به وجود آمده از تقابل دو جریانی که روزی موافق بودند و دست بر قضا و به سبب اختلافات به وجود آمده میان آن دو گروه، رو در روی هم قرار گرفته بودند، بهانه ای شد تا هر کدام از آن دو گروه برای عقب نماندن از قافله دیگری، هر چه در توان دارند، بگذارند.
تشکیل شدن لیست های هفت نفره و تبلیغات مکرر و چندین روزه، دانشگاه زنجان را تبدیل به فضایی کاملا انتخاباتی کرده بود. پس از برگزاری انتخابات، همان گونه که پیش بینی می شد کرسی های شورای صنفی تقسیم شد و یک لیست چهار کرسی و لیست دیگر صاحب سه کرسی شد. پس از تشکیل شورا اختلافات قبل از انتخابات، به شورا نیز تسری پیدا کرد و البته این عامل بهانه ای شد تا شورا به خود آمده و به علت بازخواست نشدن از گروه رقیب هم که شده، شورای صنفی دانشگاه زنجان، فعال باشد؛ اما متاسفانه همین اختلافات کار دست شورا داد و استعفاهای مکرر به وجود آمده، روحیه کاری شورا را به حاشیه برد. کمکم انگیزه ها فروکاست تا این که دوران شورا به سر رسید.
موعد یک ساله در انتخابات های شورای صنفی در دانشگاه زنجان آذرماه است؛ اما برخی مشکلات، که عمدتا ناشی از بی توجهی معاونت دانشجویی و شورای صنفی سابق بود، باعث شد تا انتخابات سر موعد برگزار نشده و به اردیبهشت ماه سال بعد موکول شود.
در اردیبهشت سال جاری قرار بر برگزاری انتخابات شد و با اعلام معاونت دانشجویی، 14 نفر به عنوان کاندیدا ثبت نام کردند. دو قطبی در حال تکرار شدن بود؛ زیرا همان دو گروه سابق، دو لیست هفت نفره را روانه کارزار دیگری کرده بودند. درست یک روز مانده به شروع تبلیغات، یکی از گروه ها با انصراف دسته جمعی خود، انتخابات را از حد نصاب ساقط کرد و باعث شد تا بدون شورای صنفی بودن در دانشگاه زنجان همچنان ادامه پیدا کند.
همین روند تا به امروز نیز ادامه داشت تا این که در نهایت امروز 23 آذرماه، زمان برگزاری انتخابات اعلام شد؛ اما عدم برگزاری انتخابات در دو سال گذشته و همچنین کم کاری شورای سابق، سبب شده است تا حال و هوای این روزهای دانشگاه زنجان، هیچ شباهتی به آخرین انتخابات برگزار شده نداشته باشد.
عده ای معتقدند که حضور دانشجویان جدید که هیچ گونه تجربه ای از شورای صنفی ندارند، زمینه ساز کم شدن شور و هیجان دانشگاه در آستانه برگزاری انتخابات شده است.
یکی از دانشجویان دانشگاه زنجان که نخواست نامش فاش شود، با اشاره به این که ترم پایانی تحصیلی خود را می گذراند و در این مدت شاهد برگزاری دو انتخابات شورای صنفی بوده است، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو گفت: در دانشگاه ما دو سال است که انتخابات شورای صنفی برگزار نشده و این یعنی جمع کثیری از دانشجویانی که در سال های اول و دوم تحصیل می کنند تا به حال انتخابات شورای صنفی را از نزدیک ندیده اند.
وی افزود: کسانی که آن زمان درگیر فرایند صنفی بودند یا فارغ التحصیل شده و یا در ترم های پایانی تحصیل می کنند. این دانشجویان نیز به علت وجود پروژه های درسی خود و پیش رو بودن کنکور کارشناسی ارشد، عملا فرصتی برای درگیر شدن در مقوله های صنفی ندارند.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه زنجان روزهای بسیار آرامی را می گذراند و اصلا جو انتخاباتی که ما در گذشته شاهد آن بودیم، وجود ندارد؛ البته نمی توان به دانشجویان جدید خرده گرفت؛ زیرا آن ها هرگز نه انتخاباتی دیده اند و نه به برکت کم کاری و بی انگیزگی شورای صنفی قبلی، اهمیت حضور در شورای صنفی را می دانند.
دانشجوی دیگری که ورودی سال 93 است در رابطه با شناخت خود از شورای صنفی و اهمیت توجه به این شورا می گوید: در رابطه با شورای صنفی از دانشجوان ترم بالایی مواردی را شنیده ایم؛ اما آن چه ما طی این سه ترم ملاحظه کرده ایم، تفاوت های بسیاری با شنیده های مان دارد.
وی اعضای شورای صنفی سابق را کم کار دانست و تصریح کرد: در دانشگاه های دیگر کشور همواره یکی از ارگان هایی که به احقاق حقوق صنفی و رفاهی دانشجویان می پردازد، شورای صنفی است؛ اما در دانشگاه ما به علت کم کاری اعضای این شورا، مشکلات صنفی و رفاهی دانشجویان بر زمین مانده و کسی به فکر پیگیر شدن آن ها از مسئولان دانشگاه نیست.
نکته دیگری که حائز اهمیت است، برگزاری انتخابات امسال به صورت الکترونیکی است که احتمال می رود تاثیر فراوانی در کاهش میزان مشارکت دانشجویان داشته باشد.
در آخرین انتخابات برگزار شده 1800 دانشجو از مجموع حدودا ۱۲ هزار دانشجوی دانشگاه زنجان پای صندوق های رای رفتند. این میزان که کمی بیشتر از 10 درصد دانشجویان بود، به نوبه خود در دانشگاه زنجان یک مشارکت مطلوب تلقی شد.
اما امسال و با الکترونیکی شدن انتخابات پیش بینی می شود حضور دانشجویان نسبت به دوره گذشته نیز افت محسوسی داشته باشد.
باید منتظر ماند و نتیجه برگزاری انتخابات را دید؛ اما آن چه تمامی دانشجویان دانشگاه زنجان خواهان آن هستند، حضور یک شورای صنفی کارا و پر تلاشی است که مشکلات متعدد موجود در دانشگاه را ببیند و قدمی در جهت مرتفع شدن این مشکلات بردارد.