به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، سلامی امروز در ششمین نشست از سلسله نشستهای مدیریت شهری که به همت انجمن علمی دانشجویی مهندسی فضای سبز دانشگاه فردوسی، در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با بیان این نکته که شهر مشهد دومین شهر کلان آلوده کشور پس از تهران است، گفت: یکی از عناصری که میتواند آلایندههای محیطی را کاهش دهد توجه به مسئله فضای سبز است که در حال حاضر نه تنها در ایران که در بسیاری از کشورهای دنیا بر آن تاکید میشود.
وی با اشاره به این مطلب که هر چه فضای شهر آلودهتر میشود باید در میزان بودجههایی که در رابطه با بهبود وضعیت فضای سبز شهری، افزایش را شاهد باشیم، افزود: البته این امر به این معنا نیست که به مسئله آلودگی هوا بیتوجه باشیم و اجازه دهیم به محض افزایش آلودگی هوا بودجه افزایش فضای سبز را زیاد کنیم؛ بلکه در کنار این افزایش بودجه باید به شناسایی آلایندهها نیز توجه شود.
رئیس پارکها و فضای سبز مشهد حداقل منابع مورد نیاز ایجاد فضای سبز را زمین، آب و اعتبارات برشمرد و خاطرنشان کرد: متاسفانه شاهدیم که در دهههای گذشته زمین زیادی را در مشهد از دست دادهایم که باید فکری به حال این امر شود.
سلامی ادامه داد: البته اینگونه نیست که اصل شهرسازی در مشهد بر این امر حاکم باشد که به فضای سبز توجه نکند، خیر. در نقشههای شهرسازی به مسئله توسعه فضای سبز توجه شده؛ اما در نظام اجرا شرایط به گونهای پیش رفت که خانهها و ساختمانها کنار هم چسبیده و در برخی مناطق امکان توسعه فضای سبز به صورت افقی را نداریم.
وی بر توجه به ساخت فضای سبز خطی و پارکهای همسایه و محله تاکید کرد و گفت: این گونه پارکها منظر شهری را بهبود میبخشند. همچنین باید به گونهای برنامهریزی کنیم تا شهر مشهد که محل تجمعات بین المللی است در بعد ملی با دیگر شهرها تفاوت داشته باشد.
رئیس پارکها و فضای سبز مشهد تصریح کرد: شاید در برخی مواقع نتوانیم برنامههایمان را بر اساس ساخت محیط زیست پایدار هدایت کنیم؛ چرا که معتقدیم کریدورها و محورهای ورودی شهر که محورهای دیپلماتیک هستند باید زیباسازی شوند تا نمای ورودی شهر نمادی نامناسبی نباشد.
سلامی بر استفاده از شبکه مستقل آبیاری برای فضای سبز شهری اشاره کرد و افزود: با توجه به بحران آبی که در مشهد وجود دارد، بهترین منبع آبیاری فضای سبز فاضلاب است که ما نیز به آن توجه میکنیم.
وی با اعلام این خبر که در دو سال آینده شاهد ۱۴ فاضلاب محلی خواهیم بود، تصریح کرد: بر اساس این طرح از فاضلابهای یک محل برای فضای سبز همان محل استفاده میشود.
رئیس پارکها و فضای سبز مشهد با اشاره به اینکه قالب مشاورانی که در امر فضای سبز مشارکت دارند شهرسازان و معماران هستند، گفت: شاید یکی از عواملی که باعث شده در امر فضای سبز انتظارات برآورده نشود پیاده شدن نگاه معماری و شهر سازی در امر فضای سبز است.
سلامی در ادامه با بیان این مطلب که در سال جاری قراردادی بستهایم که بر اساس این قرارداد یک پارک کیکی از انتظارات شهرداری ورود محققان و دانشگاهیان به این بحث است. دانشگاهیان میتوانند با انجام تحقیقات علمی، نتایج را در اختیار شهرداری قرار دهند تا شهرداری بهتر بتواند در ایجاد فضای سبز پایدار کوشش کند.
وی ادامه داد: طی تفاهم نامهای که با دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد بستهایم، قرار شده تا از پایان نامههای کارشناسی ارشد و دکترایی که در مسیر بهبود وضعیت فعلی فضای سبز است حمایت کنیم.
رئیس پارکها و فضای سبز مشهد در بخش دیگری از سخنان خود به باغبام اشاره کرد و گفت: در جهت افزایش فضای سبز شهری در شورای شهر مصوبهای داشتیم که بر اساس آن هر کدام از شهروندان که علاقه مند به ایجاد باغبام است مورد حمایت قرار میگیرد و برای هر متر مربع شهرداری مبلغ ۴۰ هزار تومان اختصاص خواهد داد؛ اما با توجه به اینکه هزینه هر متر مربع ساخت باغبام ۵۰۰ هزار تومان میباشد این طرح به جایی نرسید و در حال حاضر طرحی را در دستور کار داریم که چنانچه به تصویب منزل مسکونی که درصدد ساخت باغبام باشد برای هر متر مربع ۲۰۰ هزار تومان اختصاص خواهد یافت.
سلامی بر مسئله مشارکتهای مردمی تاکید کرد و این مشارکت را در جهت افزایش فضای سبز شهری مهم خواند و بیان داشت: شهرداری مشهد حدود سه سال است که به درب خانهها رفته و با ساکنین وارد عقد قرارداد میشود که بر اساس این قرارداد منازلی که مایل باشند در پیاده روی آنان درخت کاشته شود، شهرداری به آنان خاک مناسب و کود وگیاه میدهد و در مقابل مردم باید این درختان را آبیاری کنند هر چند که هزینه آبیاری آنان نیز به خودشان بازخواهد گشت.
وی با بیان اینکه در این مدت توانستیم ۶۰ هزار درخت بکاریم، تصریح کرد: بامهای سبز یا باغبامها علاوه بر اینکه منجر به زیبایی منازل و افزایش قیمت آنان میشود، تعامل اجتماعی را میان ساکنین آپارتمانها ایجاد میکند.