به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست حسن محمدی روز دوشنبه در کارگاه تخصصی محیط زیست دریایی و نقش اصحاب رسانه در تنویر افکار عمومی گفت : بروز جنگ، کاهش آب های زیرزمینی، خشک شدن تالاب ها عاملی هستند که محیط زیست منطقه از جمله محیط زیست دریایی را تحت تاثیر قرار داده اند از این رو ما وارث یک محیط زیست ترد و شکننده هستیم.
این کارشناس محیط زیست ادامه داد: این بحران در منطقه خلیج فارس می تواند بسیار معنادار باشد چرا که زیرا خلیج فارس دریایی حساس با عمق کم و شوری بالا و بسیار شکننده است.
وی ادامه داد: به علت شرایط برداشت نفت و گاز و تردد نفتکش ها وضعیت محیط زیست خلیج فارس بسیار حساس شده است؛ در چند سال گذشته 21 مورد نشت نفت بزرگ با بیش از صد میلیون بشکه در دنیا داشتیم که هفت مورد آن در منطقه خلیج فارس رخ داده است.
هماهنگ کننده برنامه محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان اضافه کرد: بزرگ ترین فاجعه نفتی در خلیج فارس در سال 1991 رخ داد که براثر حمله عراق به کویت، 11 میلیون بشکه نفت در این دریا تخلیه شد.
محمدی تصریح کرد: علاوه بر این مسایل، وجود کشتی های غرق شده نیز مشکلاتی را به وجود آورده است که خارج کردن آنها نیازمند داشتن یک برنامه جامع است در غیر این صورت برای محیط زیست خطرساز خواهند بود.
وی ادامه داد: در برخی از نقاط خلیج فارس دو کشتی بر روی هم در کف دریا قرار گرفته اند که این مساله برای محیط زیست منطقه بسیار خطرناک تر است از این رو برای بیرون کشیدن آنها از محیط آبی برنامه جامعی تعریف کرده ایم.
محمدی خاطرنشان کرد: راپمی دارای دو سیستم رصد در منطقه است که ورود و خروج هر کشتی را از طریق ماهواره رصد می کند و اگر تخلفی رخ دهد بلافاصله متخلف را دستگیر خواهیم کرد.
هماهنگ کننده برنامه محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان گفت:هزاران نوع پراکنده کننده نفت در دنیا وجود دارد که فقط به 9 مورد از آنها اجازه مصرف در خلیج فارس و دریای عمان داده ایم؛ این ها کمتر آسیب به محیط زیست دریایی وارد می کنند.
وی افزود: پراکنده کننده نفت موادی هستند که در صورت نشت عظیم نفت در منطقه ای از دریا مورد استفاده قرار می گیرد این مواد با اضافه شده به نفت غلظت آن را کم و خاصیت تخریبی آن را کاهش می دهد .
هماهنگ کننده برنامه محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان گفت: ما تنها منطقه در دنیا هستیم که کمیسیون هیدروگرافی به اسم راپمیرا با کمک سازمان هیدروگرافیک بین المللی ایجاد کرده ایم.
محمدی به پروتکل فلات قاره در راپمی اشاره کرد و گفت: در این پروتکل روابط زلزله نگاری، ارزیابی زیست محیطی و رعایت تمام اصول و اخذ مجوز برای بهره برداری مورد توجه قرار گرفته است.
وی ادامه داد: 800 چاه نفتی در منطقه وجود دارد که بیش از 700 چاه فعال است، میزان آب همراه با نفت 400 درصد بیشتر از میزان نفت تولیدی در عمر یک چاه نفت است، بنابراین نحوه استخراج و تصفیه آنها برای حفظ محیط زیست بسیار مهم است.
هماهنگ کننده برنامه محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان ادامه داد:همچنین برخی از چاه های نفت به طور طبیعی حاوی مواد رادیواکتیو هستند که تمام اینها باید تصفیه شوند در غیر این صورت آب همراه نفت صدها متر از دریاها را از زندگی ساقط می کند.
محمدی گفت: همچنین پروتکلی در مورد پسماندها و مدیریت یکپارچه فاضلاب ها در راپمی وجود دارد، 30 درصد فاضلاب منطقه بدون تصفیه وارد خلیج فارس و دریای عمان می شود که این میزان در کشورهای عربی 70 درصد است؛ البته 60 درصد فاضلاب های شهری تصفیه نشده وارد دریای خزر می شود.
وی گفت: حدود 30 سال است با همکاری آزمایشگاه جهانی آژانس اتمی در موناکو به طور مشترک تمام آلاینده ها در منطقه خلیج فارس و دریای عمان را بررسی و پایش می کنیم از این رو اطلاعات کامل و جامعی در مورد محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان در اختیار داریم.
محمدی گفت: همچنین در زمینه پایش صدف ها نیز با نهادهای مرتبط همکاری می کنیم که بیش از 200 پارامتر آلاینده در این پایش بررسی می شود.
وی ادامه داد: یکی از دردسرهای پلیس بین الملل تعقیب کردن کشتی هایی است که می خواهند مواد زائد را در دریاها تخلیه کنند.
محمدی گفت: تهیه پروتکل تنوع گونه ای را هم در دست داریم که در حال تکمیل کردن آن هستیم، هزار و 100 گونه ماهی، 300 گونه دلفین و وال و همچنین گاو دریایی که دارای دومین جمعیت بعد از استرالیا است را در خلیج فارس داریم.
هماهنگ کننده برنامه محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان اظهار داشت:همچنین پنج گونه لاک پشت دریایی نیز در این پهنه آبی زیست می کنند که متاسفانه تمام آنها جزو گونه های در خطر انقراض هستند.
وی تاکید کرد:تقابل میان توسعه و محیط زیست همیشه همه جای دنیا بوده و همچنان نیز ادامه دارد، تهاجم به دریا و خشک کردن آن برای ساخت فرودگاه و جاده برخی از چالش های مهم محیط زیست دریایی است.
محمدی ادامه داد: همچنین در رامپی در حال بررسی تاثیر ریزگردها بر روی آبزیان هستیم و برای آن طرح عملیاتی تعریف کرده ایم.
وی به آب شیرین کن ها در منطقه اشاره کرد و گفت: تنها منبع تامین آب شرب برای کشورهای عربی آب شیرین کن ها هستند که آب آن از طریق خلیج فارس تامین می شود، آب این منطقه یک کالای استراتژیک و بسیار گرانبها است و جانشینی ندارد بنابراین زندگی منطقه به خلیج فارس بستگی دارد.
هماهنگ کننده برنامه محیط زیست خلیج فارس و دریای عمان گفت:ضوابط محکمی در مورد آب شیرین کن ها وجود دارد که مهم ترین آن محل استقرار آب شیرین کن است که باید در محیطی بسیار باز و با جریانات بسیار سیال آب همراه باشد چرا که اگر فعالیت آب شیرین کن بخواهد شوری آب در منطقه را بالا ببرد جریان سیال آن را پخش کند.
محمدی اظهار داشت: استفاده از فناوری در ایجاد آب شیرین کن ها از جمله انرژی خورشیدی وجود دارد که پاک تر خواهد بود.اولین آب شیرین کن خورشیدی را امارات چند سال پیش راه اندازی کرد و همچنان نیز فعالیت می کند.