وی با اشاره به اهمیت کار آزمایشگاههای غذا و دارو در سراسر کشور، ادامه داد: اهمیت کار آزمایشگاهها به حدی است که حتی قاضی نیز بر اساس آن حکم صادر میکند و بر اساس آن حتی حکم اعدام داده میشود. بر همین اساس مواد و فرآوردههای غذایی، دارویی، داروهای مخدر، تجهیزات و ملزومات و فرآوردههای آرایشی و بهداشتی، مکملها و فرآوردههای طبیعی و بیولوژیک در آزمایشگاههای سازمان غذا و دارو چک میشوند.
دکتر رستگار به فعالیت آزمایشگاههای غذا و دارو در استانها اشاره کرد و گفت: هر جا که قضایا پیچیده میشود، نتایج آزمایشگاه مرجع فصلالخطاب خواهد بود.
وی به اقدامات انجام شده جهت برگزاری همایش کشوری آزمایشگاههای برتر اشاره کرد و گفت: این همایش روز شنبه 26 دی ماه برگزار میشود. آزمایشگاههای غذا و دارو رتبهبندی شده و در این همایش برترینها معرفی میشوند تا به این ترتیب خط کشی خوبی برای وارد کنندهها و تولید کنندهها فراهم شود. علت رتبهبندی آزمایشگاهها این است که بتوانیم بخش خصوصی را فعالتر و سیستم نظارتی خود را تقویت کنیم.
دکتر رستگار به برنامهریزیهای انجام شده جهت استقرار مدیریت یکپارچه اطلاعات آزمایشگاهی در کشور اشاره کرد و گفت: این سیستم در سال 95 در کشور اجرا میشود و به دنبال آن اطلاعات مربوط به کل نمونههای آزمایشگاهی در یک جا جمعآوری میشوند و مردم میتوانند از اطلاعات آن استفاده کنند.
وی تقلبات در فرآوردههای سلامت محور را معضلی برای این حوزه خواند و گفت: هر روز تقلبات در فرآوردههای سلامت محور بیشتر میشود و قاچاق هم معضلی در این حوزه است.
وجود رنگ سرطانزا در لواشکهای تفرجگاههای تهران
رستگار به نمونهبرداریهای انجام شده از آلوچه و لواشکهای فلهای در حجم زیادی از تفرجگاههای تهران با همکاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اشاره کرد و گفت: تمام این نمونهها به لحاظ معیارهای بهداشتی و سلامتی رد شدند. تمام این نمونهها دارای رنگهای غیرمجاز بودند. حتی در برخی از آنها رنگ تارتارازین به عنوان رنگی صنعتی که سرطانزا نیز هست، به کار رفته بود. رنگ تارتارازین در رنگ زعفران که گاهی دیده میشود حجاج به عنوان سوغات از مکه میآورند نیز وجود دارد.
وی همچنین همچنین 50 درصد این آلوچهها و لواشکها آلودگی میکروبی داشتند که البته آلودگیهای میکروبی نیز عوارض خاص خودشان را دارند. این مسایل نشان میدهد که باید به سلامت مردم بیش از پیش توجه شود. نتایج این نمونهها اخیرا استخراج شده و در حال ارسال به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جهت برخورد قانونی با عرضه کنندگان آن است.
مشکلات کبد و حتی مرگ ارمغان مصرف غیرمنطقی مکملها در ورزشکاران
مدیرکل آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو همچنین خطرات ناشی از مصرف غیرمنطقی مکملهای مجاز و غیرمجاز بویژه در باشگاههای ورزشی را مورد اشاره قرار داد و افزود: مصرف غیرمنطقی و نادرست مکملها میتواند باعث بیماریهای مختلف و حتی مرگ در فرد شود. به طوری که چند روز گذشته گزارشی داشتیم که جوانی 24 ساله به دلیل استفاده از این مکملها در حجمی بالا، کبد خود را از دست داده و در انتظار پیوند کبد قرار دارد.
وی افزود: در صورت مصرف غیرمنطقی مکملها حتی مکملهای مجاز، عوارض جبران ناپذیری برای بدن خواهند داشت. به عنوان مثال حتی مصرف غیرمنطقی ویتامین "آ" میتواند عوارض شدیدی داشته باشد و در موارد مصرف بالا میتواند به مرگ نیز منجر شود.
رستگار به مکملهای قاچاق اشاره کرد و گفت: برخی از این مکملها متاسفانه به مواد غیرمجاز و روانگردانها آلوده هستند. گزارشاتی از موارد این چنینی داشتهایم. توصیه آن است که مکملها از مکانها مجاز نظیر داروخانهها خریداری شده و البته در مصرف آن نیز توصیههای پزشک جدی گرفته شود.
بازهم دردسر مصرف محصولات ماهوارهای
وی در ادامه صحبتهایش ضمن هشدار نسبت به عوارض ناشی از مصرف محصولات ماهوارهای، گفت: متاسفانه باید بگویم که اگر کسی از این محصولات استفاده کرد و اتفاقی برایش افتاد، به هیچ عنوان عامل آن قابل ردیابی نخواهد بود. در میان این محصولات، مواد آرایشی – بهداشتی بیشترین قاچاق را دارند.
رستگار به عوارض ایجاد شده از طریق مصرف بوتاکس و ژلهای تقلبی بویژه در آرایشگاهها اشاره کرد و افزود: با توجه به بالا بودن آمار قاچاق محصولات آرایشی و بهداشتی، لازم است این بحث جدی گرفته شود.
وی در ادامه صحبتهایش به موضوع تجهیزات پزشکی اشاره کرد و گفت: قیمت تجهیزات پزشکی در این دولت شدیدا کنترل شده و کاهش یافته است. به عنوان قیمت استنتها حدود 200 تا 300 درصد کاهش یافته است. با همکاری اداره کل تجهیزات پزشکی برنامهریزیهای لازم برای راهاندازی آزمایشگاه مرجع تجهیزات پزشکی انجام شده است تا به این ترتیب بتوانیم تقلبات و موارد مشکلدار در تجهیزات پزشکی را نیز پایش کنیم.
رستگار در عامل اصلی بیماریهای غیرواگیر را مرتبط با محصولات سلامتمحور بویژه مواد غذایی دانست و افزود: بیماریهای غیرواگیر نظیر سرطان، دیابت، بیماریهای تنفسی و ... با کالاهای سلامت محور بویژه غذا ارتباط مستقیم دارند. این درحالیست که اکنون تنوع مواد غذایی و همچنین تقلبات در این حوزه بسیار گسترده شده است و در صورت تقویت آزمایشگاهها و همچنین نظارت، میتوان از بیماریهای غیرواگیر پیشگیری کرد. بنابراین لازم است که آزمایشگاههای غذا و دارو تجهیز و مجهز شوند.
در ادامه، دکتر کلثوم خیرالهی، رییس دبیرخانه بررسی و تایید آزمایشگاههای همکار، مجاز و آکرودیته سازمان غذا و دارو، گفت: وظیفه این دبیرخانه تایید صلاحیت آزمایشگاههای غذا و دارو ، تجهیزات، فرآوردههای بیولوژیک، مکملها و سایر فرآوردههای سلامت محور است و در این راستا اقدام به صدور پروانههای موافقت اصولی، تاسیس و بهرهبرداری میکند. به این ترتیب هر شخصیت حقیقی و حقوقی که در زمینه کنترل کیفی فرآوردههای سلامت محور تخصص دارد، میتواند با توجه به دستورالعمل مربوطه درخواست خود را به دبیرخانه ارسال کند و پس از طی مراحل قانونی، تایید صلاحیت را دریافت کند.
وی به فعالیت 263 آزمایشگاه غذا و دارو اشاره کرد و گفت: این آزمایشگاهها سالانه بازدید و ارزیابی میشوند.