به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از گرگان؛ مسعود جعفری، دانشجوی بسیجی مقطع دکتری و عضو بنیاد نخبگان استان گلستان، امروز، در نهمین مجمع نخبگان این استان، به بیان وضعیت استان گلستان در حیطه تخریب اراضی و فرسایش خاک پرداخت و گفت: بیابان زایی یعنی کاهش توان بیولوژیک خاک و تنوع زیستی و جانوری که در هر اقلیمی حتی اقلیمهای مرطوب و بارانی هم ممکن است اتفاق بیفتد.
وی از افزایش پدیده بیابان زایی در اطراف گرگان و نواحی مرزی استان گلستان خبر داد و افزود: بیابان زایی در اقلیم گلستان بسیار وخیمتر از مناطق خشک خواهد بود.
جعفری به بیان علل این پدیده پرداخت و متذکر شد: عوامل طبیعی مانند شور شدن رودخانهها و تغییر اقیلم و کاهش بارندگی در پدیده بیابان زایی تاثیرگذار هستند.
وی اظهار کرد: یکی از مهمترین دلایل بیابان زایی در استان گلستان، مبحث جنگل تراشی و قطع بی رویه درختان است، جنگل تراشی به قدری در استان گلستان گسترده بوده که در چند دهه اخیر ۴۰ کیلومتر در اراضی جنگلی پسروی داشتهایم.
این دانشجوی نخبهی گلستانی تصریح کرد: متأسفانه در استان جنگل تراشی به بهانه افزایش اراضی کشاورزی صورت میگیرد در حالیکه کشت این اراضی اکثرا کشت دیم است، ضمن اینکه در مناطق پرشیب با یک بارندگی این خاک از دست میرود لذا این نوع زمین کشاورزی ارزش از دست دادن جنگل با آن فواید عدیده را هرگز ندارد.
جعفری ادامه داد: متاسفانه بسیاری از اراضی بوجود آمده در اثر جنگل تراشی در مناطق پرشیب قرار دارد که کشاورزان پس از برداشت محصول اقدام به شخم زمین میکنند که این موجب وقوع سیلابهای خطرناک میشود ضمن اینکه برخی نیز با به آتش کشیدن پسماندهای محصول، آسیبهای جدی نیز به خاک وارد میکنند.
وی دلیل بعدی در بیابازن زایی را کاهش سفرههای زیرزمینی آب خواند و گفت: مناطقی وجود دارند که در ماه یک متر افت آب زیرزمینی دارند که این آمار بسیار نگران کننده است؛ این آبها برگشت پذیر نیستند بدین ترتیب که با برداشت آب، زمین در آن منطقه نشست میکند در نتیجه بافت خاک فشرده میشود و قابلیت ذخیرهی دوبارهی آب را از دست میدهد.
عضو بنیاد نخبگان استان گلستان به دیگر عواقب کاهش آبهای زیرزمینی پرداخت و ابراز داشت: برداشت آبهای زیرزمینی موجب تهاجم آب شور میشود که از سفرههای دورتر جایگزین آب شیرین شده و خاک را تخریب میکند.
استفاده از کود شیمیایی آمار ابتلا به سرطان را افزایش میدهد
جعفری تأکید کرد: تهدید دیگر منابع آبی استفادهی افسارگسیخته از کودهای شیمیایی در کشاورزی است که در حال تخریب بذرهای آبی استان است، این کودها با کوچکترین بارشی به بدنههای آبی وارد و به دریاچههای مجاور منتقل خواهند شد که نیترات موجود در آن موجب آلودگی آب شرب و در نتیجه افزایش آمار ابتلا به سرطان میشود.
وی به دیگر تهدیدات اقلیمی اشاره کرد و متذکر شد: تا آخر سده حاضر ۲۰درصد کاهش بارندگی خواهیم داشت، جنگل تراشی فقط در وسعت خودش تاثیر نمیگذارد بلکه باعث کاهش کلی بارندگی میشود.
این دانشجوی نخبه اعلام کرد: بنا بر همه این دلایلی که ذکر شد فرسایش خاک در استان گلستان وضعیت خوبی ندارد و بسیار اوضاع نگران کننده است.
جعفری بر لزوم مبارزه بر بیابان زایی تأکید کرد و اظهار داشت: در استان هیچ پایگاه قوی دادهای وجود ندارد که اطلاعات لایههای مختلف را در بر داشته باشد لذا برای بیابان زدایی و مبارزه با پدیده بیابان زایی نیازمند ایجاد یک پایگاه قوی داده برای مدیریت منابع طبیعی هستیم.
عضو بنیاد نخبگان استان گلستان همچنین اظهار کرد: باید حساسیت مسئله بیابان زایی جدی گرفته شود و این جدیت نیازمند پایش تمامی شاخصهای کلیدی نظیر شوری اراضی است.
وی اضافه کرد: باید در استان گلستان مدیریت کاربری صورت بگیرد و از جنگل تراشی به هر نحوی جلوگیری به عمل آید.
جعفری برداشتهای بی رویه و بعضا غیرقانونی از چاهها و یا ایجاد چاههای جدید را یکی از موانع مدیریت مطلوب منابع آبی خواند و گفت: لازم است در استان مدیریت چاهها به صورت جدی دنبال شود.
وی در همین راستا به جرایم موجود در حوزه منابع طبیعی اشاره کرد و گفت: تقویت یک مقابله قانونی با این جرایم از ضروریات مهم در مبارزه با پدیده بیابان زایی در استان است.
این دانشجوی نخبه بسیجی، وجود منابع طبیعی نظیر جنگل و تنوع اقلیم گسترده در استان گلستان را موهبتی الهی و ظرفیتی عظیم برای جذب توریسم دانست و اظهار کرد: توسعه صنعت گردشگری باعث میشود برای جذب گردشگر از منابع محافظت به عمل بیاید، در کشورهای پیشرفته که این ظرفیت وجود ندارد به صورت مصنوعی میسازند اما در استان گلستان این موهبت طبیعی و خدادادی را دست کم گرفته و در حال نابود کردن آن هستیم.
جعفری در پایان متذکر شد: توسعه شهری نباید مانعی برای منابع طبیعی به شمار برود بلکه باید با مدیریت این توسعه از منظر قانونی به حفظ منابع طبیعی کمک کنیم.