به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، حسین جابری انصاری، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در نشست هفتگی با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تبریک میلاد فرخنده و با سعادت حضرت زینب کبری سلام الله علیها و روز پرستار در خصوص رویکرد جمهوری اسلامی در مورد اعزام نیرو توسط ترکیه به کشور سوریه و سفر رحیم پور به ترکیه اظهار داشت: سفر وی در چارچوب همکاری بین هیئت های ایران و ترکیه انجام شد و گفتگوهایی در این راستا بین طرفین انجام پذیرفت اما موضوع اختلاف ایران و ترکیه، تحولات سوریه و سیاست های دو کشور در این خصوص است.
هرگونه اقدام بدون هماهنگی با دولت سوریه بحران این کشور را پیچیده تر خواهد کرد
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی همواره معتقد است بحران سوریه به دلیل مداخلات به بحرانی پیچیده تبدیل شده است افزود: لذا هر اقدام جدیدی در این راستا بدون هماهنگی با دولت رسمی سوریه به پیچیده تر شدن بحران و تشدید اقدامات گروه های تروریستی منجر خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور ادامه داد: ما معتقدیم ادامه این سیاست ها به تشدید بحران و خارج شدن بحران از کنترل منجر خواهد شد که نتایج وخیم منطقه ای و بین المللی در پی خواهد داشت لذا امیدواریم همه کشورها قبل از هر اقدامی این مسائل را لحاظ کنند.
جابری انصاری همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه معیار انتخاب کشور سوئیس به عنوان حافظ منافع ایران و عربستان چه بوده است گفت: وقتی قطع روابط رسمی، سیاسی و دیپلماتیک بین دو کشور اتفاق می افتد اگر منافع مشترکی بین کشورها وجود داشته باشد که اقتضا کند حداقل روابط میان دو کشور وجود داشته باشد از سازوکار حفظ منافع استفاده می شود در مورد اخیر نیز دو کشور ایران و عربستان به این نتیجه رسیدند که مسائلی از جمله حج و صدور روادید وجود دارد که در شرایط قطع روابط وجود حافظ منافع را ضروری می کند.
وی تصریح کرد: بر این اساس جمهوری اسلامی از سوئیس خواسته بود این نقش را برای ایران در عربستان ایفا کند و عربستان نیز درخواست متقابل از سوئیس انجام داد و از این پس، پس از طی مراحل دیپلماسی دولت سوئیس حافظ منافع هر دو کشور در کشور مقابل خواهد بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در خصوص چرایی انتخاب سوئیس به عنوان حافظ منافع نیز گفت: انتخاب کشور سوم در ارتباط با نوع ارتباط هایی است که کشور انتخاب شده با طرفین داشته است و وجود رابطه حسنه بین دو کشور از جمله فاکتورهای انتخاب کشور حافظ منافع است که قدرت ایفای حافظ منافعی را داشته باشد.
جابری انصاری همچنین در خصوص سفر وزیر دفاع به روسیه نیز گفت: روابط ایران و روسیه روابط گسترده ای است و در بعد سیاسی در عالی ترین حد است اما عدم هم خوانی روابط عالی سیاسی و روابط اقتصادی دو کشور از جمله نقاط ضعف ارتباط ایران و روسیه محسوب می شد.
وی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی و در شرایط پسا برجام زمینه گسترده ای برای تحقق این هدف فراهم شده است افزود: در این راستا تبادل هیئت های سیاسی و اقتصادی را خواهیم داشت و سفر وزیر دفاع نیز در چارچوب همکاری های دو کشور است.
S 300 در حال انتقال به ایران است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در خصوص تحویل سامانهS 300توسط مسکو به تهران نیز گفت: S 300 نیز مسیر اجرایی خود را براساس توافقات دو کشور طی و در حال انتقال به ایران است.
جابری انصاری همچنین در خصوص اختلاف های موجود در مسیر نشست های وین بر سر مسئله گروه های تروریستی نیز گفت: یکی از مسائل اساسی در مسیر نشست های وین مسئله گروه های تروریستی و معارضه سوریه است چون مفهوم محوری در وین موضوع گفتگوهای سوری سوری است لذا تعیین گروه های تروریستی و گروه های سیاسی محوری ترین مسئله نشست های وین محسوب می شود که که در ادامه مسیر موثر است.
وی با تاکید بر اینکه از ابتدا بر سر گروه های تروریستی اجماعی کلی وجود داشت افزود: برخی گروه های تروریستی در اسناد شورای امنیت سازمان ملل موجود و مشخص است که یکی از آنها داعش و دیگری گروه النصره است اما در مورد شمول گروه های تروریستی اختلاف نظرهایی میان کشورهای شرکت کننده در نشست ها وجود دارد و به طور کلی سرنوشت این نشست ها بستگی به نتیجه رسیدن به کشورهای شرکت کننده بر سر گروه های تروریستی است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور همچنین در خصوص وضعیت پناهجویانی که از ایران وارد بلژیک شدند و رایزنی های وزارت خارجه در این خصوص نیز گفت: از ابتدای طرح این مطلب بررسی ها انجام و نتیجه بررسی به محض روشن شدن به رسانه ها اعلام می شود.
جابری انصاری ادامه داد: به طور کلی اگر به هر دلیلی اتباعی از جمهوری اسلامی در مسیر پناهندگی قرار گیرند نمایندگان کشور تلاش می کنند در رایزنی ها زمینه هایی برای بازگشت افرادی که تمایل به بازگشت دارند فراهم شود.
انتخاب رئیس جمهور در لبنان برآیند توافق بین مسیحیان و جریان های سیاسی لبنان خواهد بود
وی در خصوص انتخابات ریاست جمهوری در لبنان نیز گفت: انتخاب رئیس جمهور در لبنان مسئله داخلی این کشور است و باید توافقی در این خصوص بین مسیحیان و جریان های سیاسی لبنان برای تسهیل موضوع انتخاب رئیس جمهور فراهم شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی نیز نوع توافق ملی در این زمینه را تسهیل خواهد کرد یادآور شد: اما تصمیم گیری اساسی و نهایی در این راستا به عهده ملت لبنان است.
جابری انصاری همچنین در خصوص جلسات شورای نظارت بر برجام و اخبار این جلسات نیز گفت: هیئت ملی نظارت بر اجرای برجام تشکیل و طبیعی است که در تمام مراحل اجرای برجام نشست های خود را به صورت منظم تشکیل خواهد داد اما سازوکار مصوبات این نشست ها توسط شورای عالی امنیت ملی مشخص خواهد شد.
وی در خصوص انتقال ذخیره اورانیوم ایران به مسکو و تحویل کیک زرد نیز گفت: مطابق توافقات برجام 10 تن اورانیوم غنی شده سه و نیم درصد باید از کشور خارج شود که در ازای آن 140 تن کیک زرد از روسیه دریافت خواهیم کرد بر این اساس این معامله به شکل آشکار و براساس توافقات انجام شد و منابع کیک زرد جمهوری اسلامی را گسترش داد.
هیچ تردیدی در خصوص تحویل 140 تن کیک زرد از مسکو وجود ندارد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور تاکید کرد: این مطلب قبل از نهایی شدن برجام به دقت انجام شد و هیچ تردیدی در این خصوص وجود ندارد.
جابری انصاری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه سفر گروه های فلسطینی به ایران با چه هدفی بوده است گفت: به طور کلی در چارچوب جشن های پیروزی انقلاب اسلامی همواره هیئت های مردمی و رسمی و همچنین هیئت هایی متشکل از احزاب و گروه های سیاسی به ایران سفر می کنند و در همین قالب هیئت هایی از گروه های فلسطینی نیز در ایران حضور داشتند.
وی ادامه داد: این هیئت ها همواره دیدارهای حاشیه ای علاوه بر شرکت در جشن های پیروزی انقلاب دارند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور با اشاره به اینکه سیاست ایران در موضوع فلسطین و ضرورت رفع اشغال از فلسطین و حمایت از مبارزان برای نیل به حقوق حقه خود سیاست ثابتی است که همواره وجود داشته است تصریح کرد: همچنین سیاست جمهوری اسلامی تشویق گروه های فلسطینی در اتحاد و ائتلاف و دوری از اختلافات است و در قالب این سفرها همواره این سیاست ثابت جمهوری اسلامی پیگیری شده است و در سفر اخیر نیز این موضوع در دستور کار بوده است.
جابری انصاری در خصوص سفر رئیس جمهور کشورمان به ترکیه نیز گفت: در 6 ماه نخست سال 2016 مجموعه ای از برنامه های تبادل هیئت ها مطرح است در این راستا دعوتی از سوی ترکیه از رئیس جمهور کشورمان برای شرکت در اجلاس سران کنفرانس اسلامی که در این کشور برگزار می شود صورت گرفت.
وی با اشاره به اینکه این دعوت در حال بررسی است افزود: شرکت در این اجلاس در چارچوب روابط دو کشور و همچنین در راستای فتح حضور ایران در این کنفرانس تصمیم گیری و مشخص خواهد شد اما تاکنون تاریخ رسمی برای این سفر یا سفرهای دیگر مشخص نشده است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور همچنین در خصوص میزان تحقق آتش بس و پایداری آن در کشور سوریه نیز گفت: به دلیل پیچیدگی بحران در این کشور موضوع بحران سوریه به موضوعی پیچیده تبدیل شده است و سازوکار خاتمه دادن به این بحران زمان بر است و با ریسک های بالایی از طرف گروه های تروریستی مواجه خواهد بود.
جابری انصاری با تاکید بر این نکته بحران سوریه دیر یا زود باید منجر به توافق و خواست مردم این کشور شود افزود: یکی از گزینه های نیل به این مهم گزینه آتش بس است.
وی ابراز امیدواری کرد با اراده ای که به مرور ایجاد خواهد شد زمینه محقق شدن این اهداف فراهم شود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور در خصوص ادعاهای عربستان نیز گفت: سیاست ما نسبت به عربستان همواره کاهش تنش و بازگشت به روابط عادی است اما معتقدیم دستیابی به این سیاست نمی تواند یک طرفه باشد همچنین ادعای عربستان در خصوص یمن هیچ گاه ثابت نشده است و اثبات این ادعاها به عهده مطرح کننده آن است.
جابری انصاری همچنین در خصوص اظهارات اخیر وزیر امور خارجه کشورمان مبنی بر اینکه ایران مصمم به بازپس گیری سهم خود از بازار نفت است نیز گفت: جمهوری اسلامی به دلیل تحریم ها سهم عادی خود که براساس سازوکار اوپک تعیین شده بود و ایران به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار در اوپک محسوب می شود از دست داده بود.
وی ادامه داد: سهم ایران در بازارهای انرژی با تحمیل تحریم های ظالمانه نادیده گرفته شده بود و این سهم بین کشورهای دیگر توزیع می شد لذا بازپس گیری سهم ایران از بازار نفت هدف گیری نهایی جمهوری اسلامی است که دیر یا زود محقق خواهد شد.
هدف جمهوری اسلامی بازپس گیری سهم خود از بازار نفت است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور ادامه داد: عادی سازی روابط بعد از برجام به وسیله دیپلماسی کشور و وزارت نفت صورت خواهد گرفت و زمینه بازگشت سهم ایران از بازار نفت را به قبل از تحریم ها محقق خواهد شد.