به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از ایلام، علی خاکی، استادیار دانشگاه شهید رجایی در کارگاه معماری ماندگار که امروز در دانشگاه پارسیان ایلام برگزار شد، معماری ایران را پایدار دانست و گفت: امروزه قوانینی برای وزن بخشیدن به شهرها وضع شده اند که نظم معماری پیشین را بر هم زده است، خانه و زندگی شهروندان امروز در خوابگاه هایی خلاصه شده اند که روح زندگی در آن ها معنا ندارد، در گذشته همه به یکدیگر در کار و زندگی کمک می کردند؛ اما شهرهای بزرگ امروزین به مکانی برای تردد غریبه هایی که ذره ای دلشان برای یکدیگر نمی سوزد تبدیل شده اند.
وی یکی از مشکلات معماری مدرن را دوری گزینی و بی توجهی به معماری سنتی اعلام کرد و ادامه داد: سازه هایی که در بیش از ۲۰۰۰ سال پیش در ایران ساخته شدند جنبه رقابتی با سایر ملل داشتند و هم اینک نیز کانون توجه بسیاری از مراکز علمی و باستان شناسی هستند، طاق کسری که بزرگترین سازه آجری- خشتی جهان محسوب می شود و براساس مهندسی دایره و نیم دایره ها طراحی شده است و این موضوع در مورد بادگیرهای کشورمان نیز صدق می کند، سازه های ایرانی بر حسب حدس و امتحان طراحی نشده اند؛ بلکه روابط ترمودینامیک و استاتیک ریاضی بر حجمشان حاکم است.
استادیار دانشگاه شهید رجایی با اشاره به اینکه مهندسان کنونی در پی خلق آثار جدید با تاسی به فلان معمار جهانی هستند، تصریح کرد: در درجه اول معمار واقعی خداوند است در ثانی تمام آثار کنونی از شرق تا غرب عالم با توجه به آثار سنتی ساخته شده اند، دنیای توسعه معماری بر دو محور پیشرفت علمی و فیزیکی که ریشه در بنیان های ریاضی و فیزیک دارند در حال توسعه است ما نیز لاجرم در همین وادی قدم می گذاریم.
خاکی ادامه داد: دُبی به عنوان سرزمین ایده پردازی معماران جهانی در حال مصادره اِلِمان های کشورمان است، ایران معماری به وسعت نصف کره زمین دارد، چین، هند، پاکستان، عراق، یونان، رم و آسیای میانه معماری خود را مرهون ایران هستند؛ اما چرا در حال عقب نشینی از هویت خود در این عرصه هستیم.
وی با تاکید بر اینکه اخلاق در عرصه معماری در حال ورود به چالش و زوال است، گفت معماران امارات با وجود اینکه غربی هستند؛اما در نقش بندی بناهای خود از «خیمه» استفاده می کنند، آیا معماران ما از اِلِمان های ایرانی- اسلامی استفاده می کنند؟ رنجش در فضا از آنجا ناشی می شود که هویت بومی مورد بی مهری قرار گیرد یا به دست فراموشی سپرده شود. معماری متصل به تجربه است اگر اندیشمندان این عرصه می خواهند موفق باشند، باید گوشه چشمی به مطالعات و تجربیات دیگران از گذشته تا کنون داشته باشند.